HOP

Mediji nas svakodnevno zastrašuju sa brojem mrtvih u Italiji, a narod je pokazao koliko je snažan i izdržljiv nakon potresa

Piše: Mag. art Ingrid Runtić

Kada sa zvonika katedrale padne križ na Nadbiskupski dvor kardinala Bozanića, a i s glavnog oltara u Palmotićevoj (da ne nabrajam mnoge druge crkve), puno nas će u tome vidjeti poruku, znak.

Koliko vidim po objavljenim informacijama o potresima zadnjih petnaestak dana (jug Italije, Grčka, sjeverna Makedonija, a sada i Hrvatska), svi potresi nalaze se u nekom ne previše širokom krugu. Razmislimo što činimo, kome vjerujemo i zašto.

Za vjernike će prva instanca biti Bog, a budući da smo svi Božja djeca, nadam se sa će se i u ostalima pojaviti slično razmišljanje.


Dobro smo, preživjeli smo potres relativno ozbiljne jačine, osim djevojčice koja je preminula od ozljeda, nevine žrtve ovog potresa, najjačeg u nas u zadnjih 140 godina (ako je vjerovati dostupnim podacima).

Zabranjeno nam je okupiti se u molitvi, pa neka to okupljanje bude bar u našim dušama i srcima.

Vjerujem ljudskoj znanosti, ali još više Božjim znakovima. Sigurna sam jedino u to da prekomjerni strah i panika ubija, razdvaja i razbolijeva.


Što se ostalog tiče, ostanidoma Veljača i druge silne udruge koji nam sišu proračun nisu napravile ništa, osim što su se zavukle u rupe – BBB npr. su spremno prišli upomoć. Već po tome se vidi koliko je kome stalo do ljudi i svoje domovine.

U ovoj situaciji kao i 1991. godine  pokazao se narod, obranio je svoj grad i pokazao da  voli ovu zemlju, nisu nas obranili Duhaček, Tomić, Borićka, Teršelićka, Veljača kojima se ova vlast klanja. Index, Telegram, Večernji list, Jutarnji i 24 sata svaki dan nas zastrašuju sa mrtvima u Italiji. Ali Hrvati nisu Talijani. Ovaj potres je pokazao koliko smo moćni i složni.

Od prvog potresa u 06:24 do sada ukupno 6 potresa. Izuzev prva dva, ostali su sve manji (zadnji 3.1 po Richteru). Ja sam prije desetak minuta osjetila još jedno podrhtavanje tla koje ovdje nije zabilježeno

Podrhtavamo svako malo, ali bar složni.

Hvala Sarajevu za podršku.

Bilo je zločesti komentara iz Beograda, ali treba reći da se Blic izdigao iznad toga kao i normalni građani, jer potres treba doživjeti a i  tužne poglede djece kojoj ne možete pomoći.

Hvala svima za pozitivu , a norodu što je pokazao da je sposobniji i odlučniji od vlasti. Božinović mi se već danima ne sviđa kada nešto poduzme, a govor Bandića čini mi se pouno realnijim, a vrijeme će ostalom sve pokazati.

 

HOP