HOP

Srpski stručnjak za sigurnosna pitanja dr. Darko Trifunović tvrdi da Rusija stoji iza prosvjeda u Beogradu

Srpski stručnjak za sigurnosna pitanja dr. Darko Trifunović tvrdi da Rusija stoji iza prosvjeda u Beogradu
U jeku svakodnevnih prosvjeda u Beogradu pozornost je privuklo gostovanje na TV Happy Milomira Marića njegovog gosta emisije dr. Darka Trifunovića, profesora Fakuletta sigurnosti u Beogradu, čovjeka bliskog krugovima i Trilaterale i s uplivom u rad brojnih utjecajnih svjetskih političkih organizacija i političkih foruma diljem svijeta. Darko Trifunović je nećak poznatog prijeratnog sarajevskog redatelja Duška Trifunovića. I premda kao rođeni Beograđanin jako dobro je upućen i u tematiku bosanske krize, budući po očevom podrijeltu vuče korijene iz Posavine. Na temu islamizacije Bosne i islamskog faktora u ratu u Bosni tijeom devedesetih on je dugo surađivao sa splitskim publicistom Ivicom Mlivončićem, rodom iz povijesnog hrvatskog grada u središnjoj Bosni Vareša na temu ratne i poratne islamizacije Bosne od strane Bošnjaka i njihivih saveznika u svijetu, a ne štetu Hrvata i Srba na prostoru Bosne i Hercegovine. Trifunović kome je sad 49 godina u Beogradu još od njegove mladosti i studija Pravnog fakulteta u Beogradu, gdje je doktorirao pravne znanosti, slovi za čovjeka potpuno zapadne političke orijentacije. On godinama otvoreno proziva Rusiju kao faktor nestabilnosti na uzavrelom području takozvanog “zapadnog Balkana.”
II premda je Trifunović nakon više od četvrt stoljeća aktivne borbe protiv svega što politički oličava sadašnji režim Aleksandra Vučića od 2012. kao neovisni intelektualac i u posljednje vrijeme sve češće držao fige Vučiću, poglavito u njegovom vođenju vanjske politike Srbije, njegovi javni i žestoki istupi protiv ruske politike spram Srbije i dalje u potpunosti odstupaju od svega onoga što suštinski čini Vučić i njegova politička postava. Suvišno je podsjećati da Vučić sa svojim istomišljenjacima iz vladajuće SNS Srbiju u biti vidi u najdubljoj srži samo kao ispostavu Putinove ruske gubernije. No, nije spreman to javno kazati i priznati pred javnosti Srbije, jer je svjestan da bi cijena takvog priznanja za njega bila papreno skupa u političkom smislu. Ali, zato Darko Trifunović, za razliku od Vučića, na tom polju ima širi manevarski prostor, kao i pozamašan politički kredit kod zapadnjaka, pošto se nasuprot Vučiću, cijeli život bori za promicanje vrijednosti zapadnoeurospke uljudbe u Srbiji. On je zagovornik ideje da Srbija potpuno okrene leđa Rusiji za sva vremena i pobornik misli da je Rusija glavni krivac za sva negativna zbivanja u Srbiji u posljednja dva stoljeća, još od davnih vremena protuturskih ustanaka pod vodstvom Kara – Đorđa Petrovića, odnosno Miloša Obrenovića u prvoj polovici 19. stoljeća, preko Lenjinovog i Staljinovog boljševizma i komunizma, pa sve do suvremenog doba i Putinova divljeg oblika kripto kapitalizma načinom ruske tajkunizacije društva.
Stoga i ne čudi što je Darko Trifunović gostujući kod Milomira Marića na TV Happy iskoristio prigodu prozvati rusku državu za organizaciju antirežimskih prosvjeda u Srbiji. Vučiću je radi njegove bliskosti i prisnosti s Putinom nelagodno to sam izravno poručiti Rusima, no ako to učini Darko Trifunović koji ionako u Srbiji ima image antiruski orijentiranog čovjeka, onda će poruka stići do Rusa, a Vučića se nada da Rusi to neće protumačiti da je stiglo od njegovoga glasnogovornika. To Trifunović uistinu i nije u potpunosti, ali njegovim političkim djelovanjem posljednjih godina barem djelomično jest istomišljenjak Vučića u pogledu srbijanske političke igre na zapadnom razboju. I dok Vučić, kao i obično, u svakoj srpskoj nevolji paranoično i manijakalno vidi nevidljivu i samo njemu šizofrenom luđaku vidljivu ruku osvete s posvetom hrvatskog Boga Marsa, rabeći književnu krilaticu Miroslava Krleže, kao i ostalih susjeda Srbije iz zemalja bivše Jugoslavije, dotle Trifunović krivnju adresira, dojmi se na baš pravu adresu. Golema većina prosvjednika veliča uzvicima, parolama, skandiranjem Ruse i Rusiju, oduševljeno pozdravljaju ratnog zločinca Ratka Mladića kao njihovog uzora, kunu se u povrat pod okrilje Srbije njima nepreboljenog Kosova i općenito imaju isti vrijednosni i moralni sustav vrijednosti kao i sam Vučić sa čijim se policajcima u službenim odorama ili u civilu bore već šesti dana zaredom na sve ili ništa ulicama srpskih gradova.
Odjek Trifunovićeve izjave je značajan i ima posebnu težinu, s obzirom da je vrlo brzo reagiralo i rusko veleposlanstvo u Beogradu. Kao što se i moglo očekivati, oni su u cijelosti odbacili Trifunovićeve optužbe na račun Rusije da je ona dala glavnu logistiku prosvjednicima u Beogradu i širom Srbije. Ruski veleposlanik u Srbiji je to i osobno poručio i potvrdio izjavom u medijima. Međutim, činjenica je da je najveći broj demonstranata i njihovih političkih predvodnika od Srđana Noga, bivšeg člana Dveri, te vođe Narodnih patrola Damnjana Kneževića, nekada pripadnika i jednog od utemeljitelja Zavjetnika, zadojena rusofilijom. Prije neki dan prosvjednim skupovima se priključio i pokret “Obraz” Mladena Obradovića, organizacija koja je dugo bila produžena ruka Šešeljeve SRS, a neizostavna je i potpora Dveri Čačanina Boška Obradovića, prijatelja Ivana Pernara. Prosvjednici ne dopuštaju na svakodnevnim okupljanjima nikakvu veću ulogu i prostor za sudjelovanje na mitinzima onima što nisu ultra desno i proruski opredijeljeni, a u žarištu su im, pored pitanja Kosova, anti NATO i anti EU politike, još i opće prihvaćene društvene teme kao što su borba protiv doseljavanja arapskih migranata na tlo Srbije, zatim opiranje postavljanju 5G mreže po Srbiji, akcije protiv obveznog cijepljenja i borba protiv GMO hrane. Taj okvir zajedničkih tema prihvatljiv je i razumljiv svim ozbiljnim političkim strankama i pokretima u Srbiji, ali očito je da su spomenuti srpski rusofili, kao lideri prosvjeda protiv Vučićeve bezumne strahovlade uzeli politički monopol nad prosvjedima. Ograničenjem pristupa i ostalim brojnim nezadovoljnicima režimom Aleksandra Vučića samo su otupili oštricu njihove moguće zajedničke bitke protiv Vučićeva neograničenog samovlašća u Srbiji. Taktika i strategija u polazu im nije dobra, jer fronta vojevanja protiv Vučićeve razbojničke bande mora biti svenarodna i okupiti sve klase, staleže i slojeve društva da bi imala izglede za konačni uspjeh, a to je, dakako, svrgavanje Vučiće i njegove ekipe s vlasti i njihov neizbježni odlazak u ropotarnicu povijesti.
Dragan Ilić
HOP