HOP

Maže li još dugo oči mazati hadezeova lijevica hadezeovoj desnici sa Tomom Medvedom?

Momčad koja pobjeđuje ne mijenja se. No, postavljanjem Tome Medveda na vodeće  mjesto za nacionalnu sigurnost budi sumnju da je raspored igrača na terenu diktiran prema naklonosti selektora Plenkovića, a ne sposobnosti da sami igrači uspješno odigraju zadanu utakmicu.
Iako Medved ima impresivan ratni put i niz najvažnijih odličja koje ukazuju na njegovu hrabrost i spremnost ”malog lidera” na terenu, preuzimanjem date funkcije i streloviti napredak na HDZ-ovoj piramidi podijele vlasti u potpunosti mijenjanju paradigmu ratnika u onu običnog ćate poslušnika i izvršnog operatera nalogodavaca sa samog vrha.
Ministar Medved s referencom VSS i završenom poslovnom ekonomijom i financijama pravda ovako visoki i važan napredak u političkoj karijeri. Nažalost, opravdano se sumnja da ”lijeva” strana HDZ-a pokušava umiriti preostalu ”desnu”, a iznimno rezigniranu stranu iste stranke čiji je pogled sve više razrok nego prav.
Kontrolom branitelja, ali i nacionalne sigurnosti, vlada se riješila klasičnog policajca i sad ima klasičnog vojnika na mjestu koje iziskuje daleko ”profinjeniju” izobrazbu nego što je to Tomino srljanje u maglu.
”Izvorni kod” sigurnosti već sad je uzbiban napadom na nesretnog policajca na Markovom trgu. Igre mačke i miša na ovako bitnim pozicijama kojima se određuje stanje u državi i sam ustroj funkcioniranja bacaju sumnju na ne samo autonomno već i stručno djelovanje Stožera civilne zaštite zbog posljednjeg tanga Božinovića. Medved pak, s ”ekonomskim” referencama za ovako važno mjesto, ne ulijeva dozu naše ”nacionalne sigurnosti” u kojoj teku informacije poput Bandićevih fontana. Nepoznat politički put Medveda nitko ni ne ispituje. Objašnjenje za medije u dvije rečenice da će ratni veteran postati HDZ-ov politički kadet koji će u trenu zamesti sav svoj ratni put u zamjenu za blistavu političku karijeru postavlja pitanje kako je to Medved postao tako prisnim pratiteljem Plenkovića? Koja je to cijena nove ljubavi tek ćemo vidjeti, no događaji oko nas su i više nego alarmantni.
Jedno su lubenica, a drugo rafali na Markovom trgu. U trenutku dok ministar policije više nema povjerenje radi se hokejaška smjena i preraspoređivanja koja nikome nisu jasna. U ovih tridesetak godina najteže je bilo surađivati s braniteljima. Što to Plenković očekuje i čega se boji u skorašnjoj budućnosti? Branitelj, koji je aktivno sudjelovao u prosvjedima u Savskoj, potpisao je svoj politički brak svjestan da će svoju osobnu ideologiju morati podrediti onima koji diktiraju uvjete ugovora.
Skromna politička aktivnost ministra Medveda, mlaka retorika pri unutarstranačkim izborima, nedoraslost spletkama i intrigama, a on bi trebao garantirati nacionalnu sigurnost pred nevidljivom opasnošću pred kojom ne možeš razmjestiti vojsku već znanje, odlučnost, logiku i zdravu inteligenciju. Tko je, zapravo, Tomo Medved kad odmaknemo sjaj njegovih odličja?
Zanimljivo pitanje za sve one koji gledaju i onu drugu stranu nedodirljive medalje.
pismo čitateljice C.B.