HOP

Japanski znanstvenici stvorili živu kožu kojom oblažu robote, sastavljenu od ljudskih stanica!

U laboratoriju su japanski znanstvenici stvorili živu kožu kojom oblažu robote, sastavljenu od ljudskih stanica uzgojenih u posudi. Cilj istraživača je razviti premaz koji će antropomorfne robote učiniti što prirodnijim, s obzirom na to da sadašnje sintetičke kože (na bazi silikona) ne bi baš dobro obavljale svoj posao.

Izdaleka ili na video snimci mogu izgledati kao stvarni, objašnjavaju japanski znanstvenici, ali samo se približite kako biste shvatili “trik”. Budući da se čovjekoliki roboti smatraju osobito vrijednima u raznim poljima, posebice u zdravstvenom sektoru, prema tvorcima hi-tech skina, njihovo stvaranje sličnim stvarnim ljudima dalo bi im prednost.

Rezultat pionirskog – i iskreno pomalo uznemirujućeg – eksperimenta je mehanički prst potpuno prekriven živom ljudskom kožom, pravi biohibrid sa sposobnostima samoizlječenja.

Istraživački tim predvođen znanstvenicima sa Fakulteta računalnih znanosti i tehnologije na Sveučilištu u Tokiju, koji su blisko surađivali s kolegama s Instituta industrijskih znanosti (IIS), stvorio je kožu za robote sa živim ljudskim stanicama. i međunarodno istraživanje Centar za neurointeligenciju (WPI-IRCN).

Istraživači, kojima je koordinirao profesor Shoji Takeuchi, profesor na Odsjeku za mekano-informatiku japanskog sveučilišta, razvili su premaz uzgajajući ga izravno oko prsta robota. Uređaj s tri zgloba – za simulaciju falangi – bio je uronjen u cilindrični spremnik ispunjen otopinom kolagena i fibroblasta ljudskog dermisa, “dvije glavne komponente koje čine vezivna tkiva kože”, objašnjavaju znanstvenici u izjavi za tisak.

Budući da otopina kolagena i fibroblasta ima prirodnu tendenciju skupljanja, stvorila je savršeno “odijelo” kože oko prsta robota, omotavši ga u debelu, dobro prianjajuću ovojnicu. Oko ovog prvog sloja, profesor Takeuchi i kolege uzgojili su drugi sloj ljudskih keratinocita, najzastupljenijih stanica u epidermisu i odgovornih za proizvodnju keratina, proteina u bazi kose, noktiju i kose.

Keratinociti predstavljaju gotovo cijeli vanjski sloj žive kože za robote, konzistencije slične pravoj. Dobivena prevlaka također ima karakteristike elastičnosti i otpornosti koja omogućuje ponovljene pokrete prsta robota bez lomljenja. U slučaju oštećenja, međutim, budući da se prema znanstvenicima radi o živoj koži, dovoljno je staviti kolagenski zavoj kako bi ponovno izrasla i zacijelila “ranu”.

Iako se radi o fascinantnom istraživačkom projektu, nema sumnje da ima nekoliko kontroverznih, pa čak i prilično uznemirujućih strana. Još smo daleko od toga da možemo vidjeti antropomorfne robote identične nama kako kruže ulicama, ali ove studije i one o umjetnoj inteligenciji mogle bi nas jednog dana doista odvesti u distopijsku budućnost zamišljenu u toliko mnogo knjiga i filmova.

Nije slučajnost da je, prema profesoru Takeuchiju, živa koža “konačno rješenje da se robotima da izgled i osjećaj živih bića budući da je potpuno isti materijal koji prekriva tijela životinja”. Dali je li to stvarno ono što nam treba? Detalji istraživanja “Živa koža na robotu” objavljeni su u znanstvenom časopisu Matter.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal