HOP

Napravite zalihe lijekova za nuklearni rat, poručuje Svjetska zdravstvena organizacija vladama

𝐍𝐚𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞 𝐳𝐚𝐥𝐢𝐡𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐞𝐤𝐨𝐯𝐚 𝐳𝐚 ‘𝐧𝐮𝐤𝐥𝐞𝐚𝐫𝐧𝐢 𝐫𝐚𝐭’, 𝐖𝐇𝐎 𝐩𝐨𝐫𝐮č𝐮𝐣𝐞 𝐯𝐥𝐚𝐝𝐚𝐦𝐚

Po prvi put od 2007., Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je u petak svoj popis preporučenih lijekova za liječenje izloženosti radiološkim i nuklearnim katastrofama, savjetujući vlade o tome kako napraviti zalihe za nuklearne i radiološke nesreće i krize.

Nova studija WHO-a uzima u obzir informacije i istraživanja za povezano liječenje koje se razvilo u posljednjih deset godina.

Maria Neira, ravnateljica Odjela za javno zdravlje i okoliš Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je da je važno da nacije i vlade imaju “spremne zalihe lijekova koji će spasiti živote koji će smanjiti rizike i liječiti ozljede od zračenja”.

“U hitnim slučajevima radijacije, ljudi mogu biti izloženi radijaciji u dozama koje se kreću od zanemarivih do opasnih po život”, rekla je Neira u izjavi. “Vlade moraju učiniti dostupnim liječenje onima kojima je potrebno – brzo.”

Prema WHO-u, tipična zaliha za hitne slučajeve radijacije trebala bi sadržavati stabilni jod kako bi se smanjila izloženost štitnjače radioaktivnom jodu , kelirajuća sredstva za uklanjanje radioaktivnog cezija iz tijela, koji se može pojaviti tijekom nuklearne fisije, i citokine za smanjenje oštećenja koštane srži.

Drugi koji mogu liječiti infekcije, proljev, povraćanje ili druge uzroke fizičkih ozljeda ili izloženosti zračenju navedeni su na popisu. Opisuje mnoge kemijske i farmaceutske vrste, kako ih skladištiti i rukovati njima te kako ih koristiti u hitnim slučajevima.

U svijetu se nalazi oko 440 nuklearnih reaktora, a devet nacija, uključujući Pakistan, smatraju se nuklearnim silama.

Izloženost zračenju može oštetiti DNK i dovesti do raka ili kardiovaskularnih bolesti. Visoke količine izloženosti mogu uzrokovati akutnu radijacijsku bolest, koja može uzrokovati povraćanje i mučninu, kao i kobne posljedice.

Prema WHO-u, brojne zemlje još uvijek nemaju odgovarajuće postupke pripravnosti za hitne slučajeve radijacije.

Izvršni direktor WHO-ovog programa za hitna zdravstvena stanja, Mike Ryan, rekao je u izjavi da će ažurirani popis biti ključan za spremnost vlade.

“Ovaj ažurirani popis kritičnih lijekova bit će ključni alat za pripravnost i spremnost za naše partnere da identificiraju, nabave, skladište i pravodobno isporuče učinkovite protumjere onima koji su u opasnosti ili izloženi ovim događajima”, rekao je Ryan.

Izvor Geo News

M.B.

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal