Blagdan Velike Gospe, Kraljice Hrvata

0
1170

velika_gospa_peter_paul_rubensDanas slavimo blagdan Velike Gospe, dan Uznesenja djevice Marije na nebo kojeg obilježavamo svake godine 15. kolovoza, u svim  kršćanskim zemljama, a posebice u Europi i Americi. U Hrvatskoj je Velika Gospa osim vjerskog blagdana i državni praznik. Mnoštvo crkava posvećenih majci Božjoj te marijanskih svetišta potvrđuje posebnu vezanost Hrvata i djevice Marije. Ona je zaštitnica i zagovornica Hrvata, njoj su se u molitvi hrvatski vjernici oduvijek obraćali i stavljali se pod njenu zaštitu – kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta, gdje god postoje zajednice hrvatskih iseljenika. Gospa je zaštitnica obitelji, majki, moreplovaca, ratnika, branitelja, ukratko – svih onih koji zatraže njenu pomoć i zagovor. Njoj su se Hrvati oduvijek obraćali s velikim štovanjem te upravo ona zauzima posebno mjesto u hrvatskim molitvama, sakralnoj umjetnosti, narodnoj predaji i pjesmi. Snaga i nada koju je Djevica Marija oduvijek davala hrvatskom narodu kroz povijest pa sve do današnjih vremena potvrđuje taj savez pun ljubavi i vjere između jednog malog i hrabrog naroda i njegove Kraljice, Bogorodice Marije. Štoviše, Hrvati su diljem svijeta poznati upravo po svojim marijanskim procesijama i slavlju (Chicago), dubokom štovanju djevice Marije, te nepokolebljivoj vjeri u njezinu moć i zagovor kod Isusa.

procesija-sinjJedan od najčudesnijih događaja hrvatske povijesti zacijelo je pobjeda nad vojno stostruko nadmoćnim Turcima kod Sinja 1715. godine, koju su tadašnji hrvatski branitelji kršćanstva pripisivali čudesnoj pomoći djevice Marije, budući da su se Turci povukli i pobjegli upravo 15. kolovoza, na sam blagdan Velike Gospe. Danas možemo reći da je vjerovanje u Gospu podarilo tadašnjim junacima nadljudsku snagu i konačnu pobjedu u borbi protiv turske najezde. Jedno od zadnjih čuvenih Gospinih ukazanja u Međugorju još uvijek nije dobilo službeno priznanje od Crkve, no to Hrvate kao ni hodočasnike diljem svijeta neće odvratiti od posjećivanja tog, za vjernike svetog mjesta, upravo u danima blagdana Velike Gospe, ali i tokom čitave godine. Kraljica mira kako je Gospa samu sebe nazvala pred djecom vidjelicama davne 1981. godine, za naš narod je oduvijek bila i Kraljica Hrvata, kako ju zazivamo u pjesmi i molitvi. Njezina poruka tada bila je prvenstveno poruka MIRA – kao da je ukazivala na strahote rata koje će deset godina kasnije zadesiti Hrvatsku. Gospa_Trsatska

 

Čudotvorna slika Blažene djevice Marije iz 1367. godine koja se nalazi u riznici Crkve Gospe Trsatske, u jednom od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta. Sliku je, kaže predaja, naslikao osobno sv. Luka Evanđelist.

hop-portal.com