U Münchensku kliniku HZZO šalje 3000 pacijenata godišnje, 400 med. sestara je iz Hrvatske, a kirurzi imaju plaće 15.000 eura

0
3316

Sveučilišna klinika u Münchenu je jedan od najvećih sveučilišnih bolnica u Njemačkoj i Europi.

Bolnica  Sveučilišta u Münchenu s dva kampusa u centru grada i na Grosshadernu je nakon Berlinskog Charite druga bolnica maksimalne skrbi po veličini u Njemačkoj.

Od lipnja 2006. godine Münchenska Sveučilišna bolnica je javna ustanova. U isto vrijeme je spojena kao znanstvena institucija sa sveučilištem Ludwig-Maximilians-Universität.

Univerzitetska klinika u Münchenu se bavi proučavanjem, učenjem te razvojem novih postupaka dijagnostike i liječenja. Pacijenti profitiraju u neposrednim kliničkim studijama od spoznaja najmodernije medicine. Na obje lokacije univerzitetske klinike u Groshadernu i samom centru Münchena, godišnje se obradi 500.000 pacijenata. Klinika se sastoji od 28 specijalističkih klinika, 12 instituta i 7 odjela. Pored ambulantnih uređenja, na raspolaganju je 2.000 bolničkih kreveta djelomičnog i potpunog stacionara. 1700 liječnika i 3200 zaposlenih njegovatelja i medicinskog osoblja zbrinjavaju pacijente Univerzitetske klinike München. Zajedno s medicinskim fakultetom Ludwig-Maximilians-Univerziteta München, ova klinika se ubraja među najbolje u Njemačkoj i svijetu.

Za nas je ona zanimljiva jer oko 3000 pacijenata iz Hrvatske koje šalje HZZO, dolazi na operativne zahvate godišnje u München, oko 400 medicinskih sestara je iz Hrvatske i rade u toj klinici, a preko dvjesto njih iz Srbije, dosta pomoćnog osoblja je iz BiH, pa ova klinika izgleda kao mala Juga. Kirurzi koji dolaze iz Hrvatske imaju plaću oko 15.000 eura, a uvjeti prije i poslije operativnih zahvata su savršeni. Mnogi kirurzi s Rebra bježe put Bavarske jer je ovdje život znatno bolji, pa naše zdravstvo iz dana u dan gubi najkvalitetniji kadar jer se ne zna nositi s novonastalom situacijom. U klinci stalno zovu kadar iz regije zbog velikog broja pacijenata došlih iz ex Jugoslavije. Zanimljivo da iz svih zemalja regije zdravstvene ustanove usmjeravaju svoje pacijente prema toj klinici.

HOP