Djelo I. Meštrovića, skulptura Ruđera Boškovića trajno postavljena u Milanu

0
2655

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti potpisali su 15.3.2016 godine u Zagrebu Pismo namjere o postavljanju skulpture Josipa Ruđera Boškovića u Milanu što je važan oblik promidžbe hrvatske kulture u svijetu ali i značajan dokaz kulturne suradnje između Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

invito_inaugurazioneStatuaBoscovich-page-001 (1)13.2. 2017. godine djelo kipara Ivana Meštrovića postavit će ispred milanske zvjezdarnice, u gradu u kojem je Bošković proveo velik dio života i umro.Realizacija projekta je odgođena jer se dio Meštrovićevih nasljednika nije slagao s tom odlukom smatrajući da se time krši kiparova volja i darovnica s obzirom na to da je Meštrović zabranio da se rade duplikati-tvrde naši mediji, iako je saga imala i značajan uvjet, talijanska strana pod utjecajem srpskog lobija nije željela naglasiti da je Ruđer Bošković Hrvat, već Dubrovčanin iz Republike Dubrovačke. Isto se dugo sporilo i kako napisati ime Boškovića, odnosno postojao je otpor talijanske strane oko riječi BOŠKOVIĆ, čime bi se naglasilo njegovo hrvatsko porijeklo. Bilo kako bilo ime autora Ivana Meštrovića je potpisano prepoznatljivim hrvatskim znakovljem ispod skulpture.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postavljanje Boškovića u Milanu svakako će sebi prepisati Milan fontana Bandić, ali isto tako je to uspjeh ove vlade i konzulata u Milanu pod vodstvom magistrice Ive Pavić. Svega toga ne bi bilo bez velikog svjetskog kipara Ivana Meštrovića i njegovog grandioznog djela.

Hrvati su dali svijetu mnoge značajne ličnosti, u ovom slučaju spojeni su u prekrasnom parku Milana, koji dijelom podsjeća na naš Zrinjevac, dvojica velikana i time se još jednom demantira razmišljanje zlonamjernih ljudi o malom hrvatskom narodu.

 

I.D.