Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora: “Ratni zločinci u Srbiji slave srpsku Krajinu (fotografije), a specijalni sud ih ne uhićuje!”

0
5767

Objavljujemo priopćenje s danas održane tiskovne konferencije HDLSKL SDZ (Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora – podružnica Splitsko-dalmatinske županije:

Predmet: Priopćenje za javnost

Poštovani,

HDLSKL SDŽ je u više navrata upozoravalo na neriješene slučajeve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata nad hrvatskim braniteljima, civilima, ženama, djecom i starcima u logorima smrti.

Zato smo šokirani spoznajom, potvrđenom dokaznim materijalima, da srpski ratni zločinci pod okriljem srpske politike, ispred nosa srpskim institucijama, slobodno i javno nastupaju, bez straha od sudskog progona, ismijavaju se žrtvama, obiteljima žrtava, cjelokupnoj hrvatskoj, kao i svjetskoj javnosti.

 Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji prikazali smo fotografije i video materijal koji vjerodostojno prikazuje ratne zločince koji javno nastupaju u Ugrinovcima, mjesto udaljeno tek 20-tak kilometara od Beograda. Naime, na video materijalu koji nam je došao u posjed vidi se predsjednik Skupštine tzv. SAO Krajine Milan Paspalj koji se slobodno zabavlja igrajući nogomet i sudjelujući na obilježavanju 100 godina nogometa u Glini. U nevjerici smo ostali svi mi koji smo psihofizički mučeni od njega, odnosno od njegovog “GORILE” koji nas je premlatilaćivao u njegovom prisustvu i na njegov zahtjev u logoru Glina 1991. godine, lomivši nam kosti, čupajući duge seljačke brkove (pok. Pavao Bukovac-Joja), izgovarajući prijetnje smrću nama “ustašama”… Bitno je za napomenuti da su  nakon slijedećeg dolaska Milana Paspalja u logor izvedena četvorica logoraša iz logora i nakon čega je slijedila njihova likvidacija, što je pokazala naknadna ekshumacija ( pok. Ante Žužić, otac i sin pok. Milan i pok. Boro Litrić i pok. Janko Kaurić).

Nadalje, na video materijalu se vidi Stevo Bjelajac-Ćeva, jedan od okrutnijih stražara u logoru Glina, koji je sudjelovao u premlaćivanju nas logoraša.

Isto tako vidi se Stanko Divljakinja-Ćane, koji je zapovijedao prvim napadom na grad Glinu, glinsku Policijsku postaju i zarobljavanjem hrvatskih policajaca te psihofizičkim maltretiranjem istih i odvođenjem u kninske kazamate.

U društvu zločinaca nazočan je i Đuro Šimunović, bivši vojni policajc u tzv. SAO Krajini, koji je već istraživan od strane RH za ubojstvo, psihofizičko maltretiranje jednog ranjenog, pretučenog hrvatskog branitelja, gdje je tvrdio da ne zna ništa o zločinima ( totalna amnezija). Svjedočenja preživjelih logoraša jednostavno nisu uzeta u obzir (dostupan hrvatskim vlastima ima kuću u Glini a živi u Gradacu )

Na snimci se još prepoznajui vojni policajac Rajko Bijelić i četnički vojvoda Miljko Radanović.

 Žalosna, pravno nelogična je situacija gdje se na ovaj način Srbija izruguje cijelom svijetu, a sve zbog geopolitičkih interesa pojedinih zemalja kao i EU u cjelini, ne progoneći zločince koji slobodno šetaju njenim teritorijem i uživaju blagodati slobode umjesto da odgovaraju za sve počinjene zločine.

Nemoguće je zamisliti situaciju u kojoj bi ravnatelj jeruzalemskog centra za istraživanje zločina holokausta Efraim Zuroff javno iznio dokaze o postojanju fašističkog zločinca koji slobodno živi i djeluje u nekoj zemlji svijeta, a da to ne rezultira progonom, hapšenjem i suđenjem. Sve svjetske vlade bi se digle na “zadnje noge”, uvele bi se sankcije zemlji koja bi pokušala zaštititi zločinca, dotična država doživjela bi osudu i izolaciju cijelog svijeta, jedino Srbija prkosi cijelom svijetu i čuva svoje ratne zločince .

Svjesni činjenice da hrvatske institucije ne mogu djelovati na teritoriju druge države ne želimo krimen prebacivati na iste, ali očekujemo da sukladno predočenim dokazima poduzmu sve moguće mjere da bi se čuo “krik žrtava” i da bi došlo do progona i osude istih. Ovdje ne može, ne smije biti govora o bilateralnom rješavanju problema, jer Srbija svojim zakonom o univerzalnoj jurisdikciji progoni sve branitelje osim svojih ratnih zločinaca, a i oni malobrojni koji se procesuiraju optuženi za likvidaciju1313 muslimana u Srebrenici, selu Kravice, na suđenje dolaze sa slobode, kako smo nedavno svjedočili.

Od Hrvatske Vlade, kao neovisne članice EU, očekujemo da promptno reagira i zaustavi, suspendira sve daljnje pregovore, o otvorenim pitanjima, sve dok Srbija ne ispuni sve postavljenje uvjete (5 uvjeta) za dobivanje suglasnosti za pristupanje EU.

Vjerujemo da pojedini ministri u vladi Andreja Plenkovića rade sve što je u njihovoj moći u rješavanju ovih otvorenih pitanja ali na kraju želimo poslati poruku svim ostalima koji rade na ovoj problematici: Pozivamo izabrane hrvatske dužnosnike da je krajnji trenutak da svoje djelovanje usmjere u interesu RH. One koji griješe iz neznanja treba trajno onemogućiti da sudjeluju u kreiranju politika od interesa za RH. Onima koji to rade smišljeno i namjerno treba suditi za veleizdaju.

 S poštovanjem, predsjednik Ivan Turudić

Na kraju ovog priopćenja objavljujemo i najnovije fotografije srpskih ratnih zločinaca snimljene na “nogometnom druženju i zabavi”:

Stanko Divljakinja ĆaneStanko Divljakinja Ćane (na slici lijevo) 26. lipnja, 1991., zapovjednik prvog napada na grad Glinu, glinsku Policijsku postaju, zarobljavanje hrvatskih policajaca, maltretiranje istih te odvođenje u kninske kazamate

 

 

Miljko Radanović-Vojvoda-(desno)Miljko Radanović-Vojvoda, (na slici desno) kao što i sama titula govori, jedan od četničkih Vojvoda

 

 

 

Rajko Bijelić

Rajko Bijelić, vojni policajac u tzv. Sao krajini (na slici desno)

 

 

 

 

Stevo Bjelajac-ĆevaStevo Bjelajac-Ćeva, stražar u logoru Glina, (sjedi desno u crnoj majici kratkih rukava) aktivno sudjelovao u psihofizičkom maltretiranju ratnih zarobljenika, jedan od okrutnijih stražara u logoru Glina koji je sudjelovao u premlaćivanju nas ogoraša

 

 

Đuro šimunovićĐuro Šimunović, vojni policajac. U društvu zločinaca nazočan je Đuro Šimunović vojni policajci u tzv SAO Krajini koji je već procesuiran od strane RH za ubojstvo ?, maltretiranje jednog ranjenog, pretučenog hrvatskog branitelja, a koji javno tvrdi da on nezna ništa o zločinima , (totalna amnezija – dostupan hrvatskim vlastima) ima kuću u Glini, a živi u Gradacu.

Milan PaspaljMilan Paspalj – predsjednik tzv. skupštine Sao Krajine, ( na slici u sredini ) koji se slobodno zabavlja igrajući nogomet i sudjelujući na obilježavanju 100 godina nogometa u Glini. U nevjerici smo ostali svi mi koji smo psihofizički mučeni od njega odnosno njegove “Gorile” koja nas je premlatila u njegovom prisustvu i na njegov zahtjev u logoru Glina 1991. godine., polomivši nam kosti, isčupavši duge seljačke brkovi (pok. Pavao Bukovac-Joja), prijetnjama smrću nama “ustašama”…. Bitno je za napomenuti da je nakon drugog posjeta Mile Paspalja došlo do odvođenja četvorice logoraša i njihove likvidacije ( pok. Ante Žužić, otac i sin pok. Milan i pok. Boro Litrić i pok. Janko Kaurić ).

Gaelrija fotografija srpskih zločinaca, četnika i terorista koji piju, jedu i slave srpsku Glinu i Banovinu pod okriljem srpskih vlasti i institucija

HOP