Braniteljske udruge podnijele kaznenu prijavu protiv kolumnista tjednika Novosti

0
1554

Koordinacija udruga veterana borbenih postrojbi

Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita   

Stradalničke udruga iz Domovinskog rata grada Splita i SD županije

Koordinacije udruge veterana borbenih postrojbi, Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Grada Splita i Splitsko-dalmaltinske županije predala je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv kolumnista tjednika Novosti: Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića.

Spomenuti novinari su u periodu od ožujka 2016. do siječnja 2017. u nizu tekstova izrazili otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti, te prema simbolima Republike Hrvatske i nacionalnim blagdanima.

Smatramo da su ovakvim ponašanjem ostvarena sva bitna obilježja kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju te povrede ugleda Republike Hrvatske, a ista su počinjena s ostvarenim obilježjima zločina iz mržnje što je dodatna otežavajuća okolnost; tako da smo bili prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu Županijskom DORH- u, te smo zatražili da se poduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene odgovarajući kazneni postupak.

Nažalost, oni odgovorni u DORH-u koji tako promptno reagiraju „po službenoj dužnosti“ kada je u pitanju podizanje optužnica i progon hrvatskih branitelja,na ovakva (ne)djela uopće ne reagiraju već blagonaklono ispod oka, promatraju ove devijacije i na taj način i oni pasivno sudjeluju u blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola državnosti za koje su hrvatski branitelji i hrvatski narod podnijeli neizmjernu žrtvu. A da apsurd bude veći, baš oni su ti koji koji su izabrani da štite interese Republike Hrvatske i to bi im trebala biti primarna zadaća.

Stoga tražimo da i ovdje DORH iskaže istu brzinu i restriktivnost kao i u slučaju verbalnog delikta navijača Torcide na prošlom derbiju između Hajduka i Rijeke jer u protivnom dolazi u pitanje primjena načela ravnopravnosti građana pred zakonom.

Isto tako od hrvatske vlade tražimo da se tjedniku „Novosti“ uskrati financiranje kroz naredne tri godine sukladno kriterijima Savjeta za nacionalne manjine.Naime isti umjesto da svojim napisima promiče kulturni identitet „svoje“ nacionalne manjine, otvoreno potiče netrpeljivost prema većinskom hrvatskom narodu.

Predsjednik HDLSKL – SDŽ

Ivan Turudić

HOP