Izrael je dao povjerljive podatke Trumpu koje je on proslijedio Rusima, SAD-e veleposlanica (UN) zaprijetila S. Koreji

0
2342

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley održala je u utorak zajedničku konferenciju za novinare sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama uoči izvanrednog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji. Haley je novinarima rekla da je Sjeverna Koreja “postala više od pukog problema”. Haley je dodala kako su njezina zemlja, Japan i Južna Koreja “izuzetno zabrinute zbog onoga što dolazi iz Sjeverne Koreje ovih dana”.
“Ovo je postalo više nego samo problem”, rekla je. “To je postala prava prijetnja za svaku zemlju na svijetu”. Haley je drugi put ovog tjedna nazvala predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong-un “paranoičnim”.

 

“Za mir na korejskom poluotoku, on [Kim] mora zaustaviti svoje testiranje”, nastavila je. “On mora zaustaviti sve nuklearne programe koje ima. Sjedinjene Države, spremne su pregovarati, ali ne dok ne vidimo potpunu blokadu nuklearnog procesa i bilo kakvih testova. “Haley je dodala kako bi Rusija trebala biti zabrinuta zbog najnovijeg testiranja raketa.”

New York Times izvijestio je u utorak navečer kako je Izrael bio zemlja koja je pružila SAD-u klasificirane podatke koje je američki predsjednik Donald Trump navodno podijelio s ruskim dužnosnicima. Američki novinski navodi  tvrde”trenutni i bivši američki dužnosnik upoznat je s načinom na koji su Sjedinjene Države dobile informacije.”
Prema izvoru, Izrael je u prošlosti upozorio Sjedinjene Države o dijeljenju obavještajnih informacija koje je Trump otkrio. Trump je sam obranio svoje radnje danas na Twitteru, rekavši kako ima “apsolutno pravo” za razmjenu informacija s Rusijom. Trump je dodao da su informacije koje je podijelio o terorizmu, zrakoplovnoj sigurnosti leta i humanitarnim pitanjima. Američki predsjednik izjavio je kako se nada da će Rusija “uvelike pojačati borbu protiv ISIS-a i terorizma”.

 

Izraelske su izvori odbijali komentirati izvješće. Izraelski veleposlanik u SAD-u Ron Dermer izjavio je u izjavi: “Izrael ima puno povjerenje u našoj suradnji u razmjeni obavještajnih službi sa Sjedinjenim Državama i raduje se produbljivanju tog odnosa u godinama koje dolaze pod predsjednikom Trumpom”.

HOP