Hasanbegović se ispričao što nije u Bujici spomenuo inicijativu ‘Krug za trg’ u svezi promjene Titova trga

0
2820
mr.sc. Antun Babić bivši generalni konzul u mirovini

Antun Babić

Zlatko Hasanbegović u Bujici
28. lipnja, vrlo sam pozorno gledao i slušao dr. Zlatka Hasanbegovića u Bujici. U inače odličnom nastupu, dr. Hasanbegović je u objašnjenju tko je sve sudjelovao u borbi za uklanjanje imena maršala Tita s najljepšeg trga u Zagrebu od 1945. godine, nabrojio brojne ljude i političare, ali ni jednom riječi nije spomenuo građansku inicijativu Krug za trg, koja se desetljećima uporno borila za micanje imena jugoslavenskog zločinca Tita s javnih prostora u Hrvatskoj.

Jako mi je žao što je dr. Hasanbegović napravio taj veliki propust, vjerojatno zbog zamora. Ja mu želim svaki uspjeh u politici, jer će to biti veliki plus za hrvatske domoljubne i državotvorne interese i ciljeve. No, kao puno stariji čovjek, političar i dugogodišnji diplomat koji je obišao gotovo cijelli svijet, iskreno bih preporučio dr. Hasanbegoviću da u njegovoj političkoj borbi i javnim političkim medijskim nastupima ne zaboravi spomenuti i ulogu desetina i stotina tisuća Hrvata u iseljeništvu, koji su kroz cijelo vrijeme postojanja Titove komunističke Jugoslavije nosili luč i osvjetljivali tešku diktaturu i tamu u kojoj je hrvatski narod živio od 1945. do 1990.

Možda je politički oportuno ne spominjati i druge dionike vjerojatne pobjede, još ništa nije gotovo, u borbi za uklanjanje Titovog imena s Kazališnog trga, ali to nije pošteno ni vjerodostojno. Borba za slobodnu, demokratsku i samostalnu hrvatsku državu nije počela sa dr. Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih. Oni samo nastoje preuzeti ulogu koju su prije njih imale stotine tisuća Hrvatica i Hrvata u zadnjih devet stoljeća. Iskreno se nadam da će uspjeti odigrati jako važnu ulogu u dolazećim teškim vremenima u Hrvatskoj.

Što se pak tiče uloge Kruga za trg, bio sam nazočan i na zadnjem prosvjedu Krug za trg 6. svibnja 2017. godine u društvu g. Marka Franovića iz Australije i rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tajnića. Na skupu su bili i gdja Bruna Esih, dr. Zlatko Hasanbegović i general Željko Glasnović. Voditeljica programa i članica inicijative Krug za trg gospođa Maja Runje ih je uočila kako odlaze s prosvjeda, vjerojatno u daljnju kampanju, i počela ih je s pozornice glasno pozivati da se i oni obrate nazočnima, što su na kraju i učinili.

Dakle, Krug za trg dao im je priliku da upoznaju nazočne s njihovim stajalištem o Titu i pločama s njegovim imenom. Najmanje što bi dr. Hasanbegović trebao učiniti je zahvaliti se članovima Građanske inicijative na dugogodišnjoj javnoj borbi za uklanjanje imena zločinca Tita. Nije dobro na početku političkog djelovanja praviti tako krupne griješke kad je riječ o poštenju i vjerodostojnosti. Nadam se da će dr. Hasanbegović ovo dobronamjerno upozorenje ispravno shvatiti. Nisu nam potrebni političari koji će radi iste pogrješke kao i mnogi njihovi prethodnici.

Dr. Zlatko Hasanbegović: “Bez Inicijative Krug za trg ne bi bilo ni promjene”

 

Moj javni komentar o nastupu dr. Zlatka Hasanbegovića u Bujici prošlu srijedu izazvao je određena reagiranja mojih FB prijatelja, ali i šireg čitateljstva raznih portala. U tom sam komentaru skrenuo pozornost na činjenicu da je dr. Hasanbegović, vjerojatno zbog umora, zaboravio spomenuti veliku ulogu Građanske inicijative Krug za Trg u borbi za promjenu imena zločinca Tita na javnim prostorima u Hrvatskoj. Komentar sam poslao i dr. Hasanbegoviću.

Danas sam dobio e-mail poruku od dr. Hasanbegovića u kojoj je pojasnio razloge zašto je došlo do gore navedenog propusta. Zbog pristojnosti, korektnost, ali i interesa šire domoljubne javnosti, prenosim tekst e-mail poruke koju mi je poslao dr. Zlatko Hasanbegović:

“Poštovani hvala na dopisu. Dobro ste primjetili da sam nehotice zaboravio spomenuti ključnu i najvažniju inicijativu krug za trg s kojom sam surađivao i podupirao je. To je moj propust isključivo zbog umora i to ću svakako ispraviti. Bez te inicijative ne bi ni bilo promjene. Srdačno zh”.

Iskreno zahvaljujem dr. Hasanbegoviću na tom vrlo važnom pojašnjenju i isticanju važnosti Inicijative Krug za Trg u teškoj borbi za uklanjanje Titovog imena s Kazališnog trga. Dr. Hasanbegoviću, Bruni Esih i njihovim suradnicima želim što veći uspjeh u demokratskom političkom natjecanju. Duboko se nadam da neće popustiti ni pod najtežim pritiscima kad su u pitanju vitalni interesi hrvatske države, koji su danas posebno ugroženi, izvana i iznutra. Prava borba za Hrvatsku tek dolazi.

 

Antun Babić