Ekskluzivno: Dokumenti izdani od ministra Peđe Štromara su pravno i tehnički ništavni!

0
8203

Ekskluzivno :
KOMUNALNI DOPRINOS , KOMUNALNA NAKNADA
kao i sve od reda , bez izuzetka , javne isprave izdane od
Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja REPUBLIKE HRVATSKE
koje je u ingerenciji Ministra
gospodina PREDRAGA ŠTROMARA dipl. oec.
SU PRAVNO I TEHNIČKI NIŠTAVNE JAVNE ISPRAVE.
REPUBLIKA HRVATSKA je presedan u svijetu jer
„DILANJEM“ krivotvorinama iz domene prostornog registra nekretnina puni državni proračun.
komunalna naknada = porez na imovinu
komunalna naknada = „REKET – IZNUDA“ lokalne uprave i samouprave GRADOVA REPUBLIKE HRVATSKE
Hrvatski premijer Andrej Plenković dana 03. rujna 2017. godine izjavio je „Odluka o uvođenju poreza na nekretnine i dalje stoji !“.
Prema izjavi Hrvatskog premijera očito je da se ne sluša „glas naroda“, sada je pitanje zašto se glas naroda ne poštuje.
Izraženi GRAĐANSKI NEPOSLUH putem prosvjeda građana u REPUBLICI HRVATSKO ne zabrinjava vladajuću garnituru jer vladajući rade što hoće.
Pravi razlog zašto se POREZ NA NEKRETNINE uvodi „pod moraš“ stoji u drugim razlozima .
Od 2010 godine pa i 2012 godine , 2013. godine , pa i 2017. godine permanentno upozoravam da „ONAJ TKO JE DAO NOVAC , ZA USKLAĐENJE KATASTARSKOG OPERATA i ZEMLJIŠNO KNJIŽNOG OPERAT SA STVARNIM STANJEM U FIZIČKOM PROSTORU , IMA PRAVO UVJETOVATI UVOĐENJE POREZA NA NEKRETNINE“.
EUROPSKA UNIJA je REPUBLICI HRVATSKOJ kroz razne nepovratne donacije i povoljne kredite sa malom kamatom u periodu od 2000 godine pa do 2010 godine odobrila i isplatila nešto više od 5.000.000.000,00EUR-a (nešto više od pet milijardi EUR-a) za potrebe geodetske izmjere REPUBLIKE HRVATSKE , odnosno usklađenja katastarskog i zemljišno – knjižnog operata sa stvarnim stanjem u fizičkom prostoru.
„LAŽI“ političara koje se odnose na geodetsku izmjeru REPUBLIKE HRVATSKE odnosno „LAŽI“ o provedenom usklađenju katastarskog operata i zemljišno knjižnog operata sa stvarnim stanjem u fizičkom prostoru što je zorno vidljivo po osnovi „e-katastra“ i „e-zemljišne – knjige“ došlo je „glave“ HRVATSKIM GRAĐANIMA.
EUROPSKA UNIJA uvjetuje REPUBLICI HRVATSKOJ uvođenje poreza na nekretnine.
U ovom trenutku je bitno naglasiti da građani REPUBLIKE HRVATSKE plaćaju PREZ NA NEKRETNINE jer je KOMUNALNI DOPRINOS = POREZ NA NEKRETNINE.
Nerad državnih službenika i namještenika uposlenika državnih tijela REPUBLIKE HRVATSKE sa prenesenim ovlastima , ponovno se prebija preko leđa GRAĐANA REPUBLIKE HRVATSKE.
Kako su javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina : dokaz o vlasništvu , katastarski plan i posjedovni list , svi od reda , VAN SNAGE UPORABE , to znači da POREZ NA NEKRETNINE , pravno i tehnički se ne može realizirati . NIŠTAVNOST javnih isprava iz domene prostornog registra nekretnina : dokaz o vlasništvu , katastarski plan i posjedovni list su TRAJNA PROCESNA SMETNJA za realizaciju POREZA NA NEKRETNINU.
Glavni krivotvoritelj dokaza o vlasništvu je MINISTARSTVO PRAVOSUĐA REPUBLIKE HRVATSKE , a potom slijedi DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA REPUBLIKE HRVATSKE .
Navedena državna tijela su generatori izrade falsifikata novca u REPUBLICI HRVATSKOJ jer za ništavne javne isprave naplaćuju „državni biljezi“ što eksplicitno znači izrađuju permanentno , stalno , konstantno i kontinuirano KRIVOTVORINU VRIJEDNOSNICE REPUBLIKE HRVATSKE.
Kako je DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE upoznato preko brojnih procesnih predmeta sa KRIVOTVORINOM VRIJEDNOSNICA REPUBLIKE HRVATSKE od strane MINISTARSTVA PRAVOSUĐA REPUBLIKE HRVATSKE i DRŽAVNE GEODETSKE UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE , a pri tome permanentno DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE donosi rješenja „kaznena prijava nije osnovana“ što za sobom povlači da se svaki građanin REPUBLIKE HRVATSKE može opremiti minijaturnom štamparijom i krivotvoriti NOVAC , jer krivotvorina novca nije kazneno djelo prema DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE.
Što na sve to izneseno ima za reći USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE ?
Javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina : katastarski plan , posjedovni list (iznimno važan podatak površina katastarske čestice) , dokaz o vlasništvu – prijepis zemljišno – knjižnog uloška , Provedbeni Urbanistički Plan (PUP) su javne isprave koje su VAN SNAGE UPORABE što putem automatizma definira da je KOMUNALNI DOPRINOS i KOMUNALNA NAKNADA namet koji DRŽAVA naplaćuje građanima REPUBLIKE HRVATSKE protu USTAVNO . Iz razloga što bilo kakva ODLUKA , ZAKLJUČAK , RJEŠENJE ili PRESUDA iz upravnog ili pravnog posla donesena po osnovi javnih isprava iz domene prostornog registra nekretnina stavljenih VAN SNAGE UPORABE ne mogu izazvati bilo kakav učinak spram vlasnika pa tako ne može izazvat obavezu vlasnika nekretnine da plaća KOMUNALNI DOPRINOS i KOMUNALNU NAKNADU.
KOMUNALNI DOPRINOS I KOMUNALNA NAKNADA
Za potrebe ovog izlaganja potrebno je koristiti se slijedećim propisima:
1. Zakon o komunalnom gospodarstvu (NN 26/03 – pročišćeni tekst, NN 82/04, NN 110/04 – Uredba i NN 178/04, u nastavku teksta: ZKG)
2. Pravilnik o načinu utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa (NN 136/06)
3. Uredba o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštitne najamnine (NN 40/97)
Razvidno je da su svi zakonodavni akti doneseni prije 01. 01. 2010. godine što činjenično dovodi do TRAJNE PRAVNE PROCESNE SMETNJE jer niži upravni i pravni akti moraju biti usklađeni sa višim aktom.
Prema pravnom redoslijedu su :
– USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
– UREDBA – UKAZ VLADE REPUBLIKE HRVATSKE
– ZAKONI REPUBLIKE HRVATSKE
– POD – ZAKONSKI AKTI REPUBLIKE HRVATSKE (pravilnici , odluke statuti).
„UREDBA-UKAZ“ VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ; Klasa: 931-01/04-01/01 ; Urbroj: 5030115-04-1 dana 04.08.2004. godine sa svojom punom pravnom snagom , sa svojim punim pravnim učinkom i sa svojom punom pravnom posljedicom od dana 01. 01. 2010. godine sve prostorne registre nekretnina VLADA REPUBLIKE HRVATSKE stavila ih je VAN SNAGE UPORABE.
Pa „gospodo“ izvolite postupati u skladu sa zakonom . Zakon REPUBLIKE HRVATSKE važi za sve građane REPUBLIKE HRVATSKE pa tako važi za državne službenike i namještenike lokalne uprave i samouprave kao i za državne službenike i namještenike Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja REPUBLUKE HRVATSKE , bez izuzetka.
I komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu zajedničko je to da se radi o javnim davanjima koja plaćaju fizičke i pravne osobe i kod kojih se u pravilu od druge strane (najčešće jedinice lokalne samouprave) traži određena protučinidba. Budući se radi o javnim davanjima, obveznici plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa često doživljavaju takva davanja kao poreze, ne bez razloga, jer se u nekim budućim razmišljanjima očekuju i takve transformacije posebno kada se radi o komunalnoj naknadi (komunalna naknada – porez na imovinu).
Isto tako, sredstva dobivena od komunalne naknade i komunalnog doprinosa su strogo namjenska sredstva, što znači da se mogu koristiti isključivo za svrhu koja je određena ZKG i ne bi se smjela koristiti za bilo koju drugu svrhu.
OBVEZNICI PLAĆANJA KOMUNALNE NAKNADE
Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici odnosno korisnici stambenog prostora, poslovnog prostora, garažnog prostora, građevinskog zemljišta koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti i neizgrađenog građevinskog zemljišta.
Komunalna naknada plaća se za nekretnine iz članka 22 stavka 2 ZKG-a (stambeni prostor, poslovni prostor, garažni prostor, građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište) koje se nalazi unutar građevinskog područja naselja, te za stambeni i poslovni prostor izvan građevinskog područja naselja na kojemu se najmanje obavlja komunalna djelatnost iz članka 22 stavka 1 točke 3, 4 i 6 ZKG-a ( održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta i javna rasvjeta ) i koje su opremljene najmanje pristupnom cestom, objektima za opskrbu električnom energijom i vodom prema mjesnim prilikama, te čine sastavni dio infrastrukture jedinice lokalne samouprave.
Građevinskim zemljištem u smislu ZKG-a smatra se zemljište koje se nalazi unutar granica građevnog područja naselja, a na kojemu se u skladu s prostornim planom mogu graditi građevine za stambene, poslovne, športske ili druge namjene.
Neizgrađenim građevinskim zemljištem u smislu ZKG-a smatra se zemljište na kojem nije izgrađena nikakva građevina ili na kojemu postoji privremena građevina za čiju izgradnju nije potrebno odobrenje za izgradnju. Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se i zemljište na kojemu se nalaze ostaci nekadašnje građevine.
MJERILA ZA IZRAČUN KOMUNALNE NAKNADE
Člankom 24 ZKG-a propisano je da se visina komunalne naknade određuje ovisno o:
– lokaciji nekretnine, odnosno zoni u kojoj se nalazi nekretnina;
– vrsti nekretnine iz članka 22 stavka 2 ZKG-a.
Komunalna naknada se obračunava po metru kvadratnom površine, i to za stambeni, poslovni i garažni prostor po jedinici korisne površine koja se utvrđuje na način propisan Uredbom o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine, a za građevinsko zemljište po jedinici stvarne površine.
Prema članku 4 navedene Uredbe, korisna površina stana za koju se utvrđuje najamnina u skladu s odredbama Uredbe određuje se primjenom točke 3.3 norme HRN U. C2. 100.
Pri utvrđivanju korisne površine tavanskih ili mansardnih stanova odnosno stanova s kosim pogledom, uz elemente za izračun korisne površine prema normi HRN U. C2. 100. primjenjuju se i ovi koeficijenti:
– tlocrtna površina prostorija ili dijelova prostorija s visinom do 1m – koeficijent 0,00;
– tlocrtna površina prostorija ili dijelova prostorija s visinom od 1 – 2 m – koeficijent 0,50;
– tlocrtna površina prostorija ili dijelova prostorija s visinom većom od 2m – koeficijent 1,00.
Odredbama točke 3.3 norme HRN U. C2. 100. (koji je propis u pravni sustav Republike Hrvatske preuzet Zakonom o preuzimanju Zakona o standardizaciji – Sl.L. 37/88 a koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuje kao republički zakon – NN 53/91) utvrđen je način izračunavanja korisne (neto) površine stambenog odnosno poslovnog prostora.
Korisna površina izračunava se množenjem površina prostorija obračunatih bez zidova sa slijedećim koeficijentima (3,34): zatvorene prostorije i niše – koeficijent 1,00, lođe – koeficijent 0,75, pokrivene terase – koeficijent 0,50, balkoni, otvorene terase, ravni prohodni krovari i trjemovi – koeficijent 0,25.
Iznos komunalne naknade po kvadratnom metru obračunske površine nekretnine utvrđuje se množenjem:
– vrijednosti obračunske jedinice – boda (B), određene u kunama po metru kvadratnom;
– koeficijenta zone (Kz);
– koeficijenta namjene (Kn).
Dakle, komunalna naknada izračunava se prema matematičkoj formuli: komunalna naknada po kvadratnom metru = vrijednost boda x koeficijent zone x koeficijent namjene.
DONOŠENJE RJEŠENJA O KOMUNALNOJ NAKNADI
Člancima 22 i 23 ZKG-a u vezi donošenja rješenja o komunalnoj naknadi, propisano je slijedeće:
– obveznik plaćanja komunalne naknade je vlasnik ili korisnik stambenog prostora, poslovnog prostora, garažnog prostora, građevnog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, te neizgrađenog građevinskog zemljišta;
– rješenje o komunalnoj naknadi donosi upravo tijelo jedinice lokalne samouprave u čijem su djelokrugu poslovi komunalnoga gospodarstva,
– rješenje se donosi za kalendarsku godinu;
– rješenje se donosi do 31. ožujka tekuće godine, ako se na osnovi odluke predstavničkog tijela mijenja visina komunalne naknade u odnosu na prethodnu godinu;
– rješenjem se utvrđuje visina komunalne naknade po metru kvadratnom obračunske površine, obračunska površina i mjesečni iznos komunalne naknade;
KOMUNALNI DOPRINOS
Komunalni doprinos je novčano javno davanje koje se plaća za građenje i korištenje objekata komunalne infrastrukture iz članka 30. stavka 1. ZKG-a.
Komunalni doprinos prihod je jedinice lokalne samouprave.
OBVEZNIK PLAĆANJA KOMUNALNOG DOPRINOSA
Člankom 31 stavkom 2 ZKG-a komunalni doprinos plaća vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitor.
Plaćanjem komunalnog doprinosa vlasnik građevne čestice odnosno investitor sudjeluje u podmirenju troškove izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture utvrđenih Programom iz članka 30 stavka 4 ZKG-a.
Investitor je pravna ili fizička osoba u čije se ime gradi građevina (članak 33 stavak 1 Zakona o gradnji).
U pogledu dvojbi kako odrediti obvezanika plaćanja komunalnog doprinosa kada vlasnik građevne čestice nije ujedno i investitor, smatramo da isto treba razriješiti na način da je obvezanik plaćanja istog fizička ili pravna osoba koja je navedena kao investitor u projektnoj dokumentaciji, ili fizička ili pravna osoba koja je podnijela zahtjev za izdavanje akta na temelju kojega se može graditi, ili fizička ili pravna osoba koja je u ugovoru, suglasnosti ili odluci nadležnog tijela državne uprave kojom se stječe pravo građenja na nekretnini, navedena kao investitor.
Jedinica lokalne samouprave na plaća komunalni doprinos onda kada je investitor gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz članka 30 stavka 1 ZKG-a ( javne površine, nerazvrstane ceste, groblja i krematorij i javna rasvjeta ) iz čega proizlazi da, kada je jedinica lokalne samouprave investitor drugih objekata onda je ista obvezanik plaćanja komunalnog doprinosa.
OBRAČUN KOMUNALNOG DOPRINOSA
Komunalni doprinos obračunava se u skladu s obujmom, odnosno po metru kubnom građevine koja se gradi na građevnoj čestici, a kod građevine koja se uklanja zbog građenja nove građevine ili kada se postojeća građevina dograđuje ili nadograđuje, komunalni se doprinos obračunava na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.
Jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za obračun po metru kubnom građevine koja se gradi određuje se za pojedinu zonu u gradu, odnosno općini. Ta je vrijednost najviša za prvu zonu i ne može biti viša od 10% prosječnih troškova gradnje prema kubnom metru etalonske građevine u Republici Hrvatskoj (prosječni troškovi gradnje po kubnom metru etalonske gradnje u Republici Hrvatskoj na dan 7. siječnja 2000. godine iznose 1.800,00 kuna po kubnom metru).
Način utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa propisao je ministar u čijem je djelokrugu komunalno gospodarstvo Pravilnikom o načinu utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa (NN 136/06).
RJEŠENJE O KOMUNALNOM DOPRINOSU
Člankom 32 stavkom 1 ZKG-a propisano je da je tijelo državne uprave koje donosi akt na temelju kojeg se može graditi dužno u roku 8 dana od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje toga akta dostaviti jedan primjerak projektne dokumentacije upravnom tijelu jedinice lokalne samouprave nadležnom za poslove komunalnog gospodarstva, radi donošenja rješenja o komunalnom doprinosu.
OVRHA – PRISILNA NAPLATA
Sudci , državni odvjetnici , javni bilježnici i odvjetnici završili su PRAVNI FAKULTET na kojem su imali katedru „ZEMLJIŠNO – KNJIŽNO PRAVO“ jedan od predavača na Pravnom fakultetu u ZAGREBU je gospođa TATJANA JOSIPOVIĆ u statusu redovnog predavača kolegija „zemljišnoknjižno pravo“ .
Što eksplicitno znači da sudci , državni odvjetnici , javni bilježnici i odvjetnici po svojoj profesionalnoj dužnosti – zvanju znaju da su sve javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina stavljene VAN SNAGE UPORABE što izaziva TRAJNU PROCESNU SMETNU pri provedbi ovršnih postupaka kod prisilne naplate KOMUNALNE NAKNADE .
Da pojasnim !
Lokalnoj upravi i samoupravi KOMUNALNA NAKNADA i KOMUNALNI DOPRINOS puni proračun više od 30% što znači da više od 30% gradskog proračuna na primjer GRAD SPLIT , a važi i za sve druge gradove u REPUBLICI HRVATSKOJ“ „nezakonito stječe materijalnu dobit“ jer rješenje o naplati KOMUNALNE NAKNADE donosi se na ime VLASNIKA nekretnine (dokaz o vlasniku nekretnine je prijepis zemljišno – knjižnog uloška, prijepis zemljišno – knjižnog poduloška pri definiranju etažnog vlasnika nekretnine) i po osnovi podataka iz katastarskog operata „POSJEDOVNOG LISTA“ gdje su evidentirane površine katastarskih čestica , površine pod individualnim stambenim objektima , površine pod gospodarskim objektima (garažama , šupama itd. , kultura , klasa i namjena katastarske čestice) . Kako su javne isprave : ZEMLJIŠNA KNJIGA i POSJEDOVNI LIST , VAN SNAGE UPORABE po osnovi dvije UREDBE , za GRAD SPLIT po osnovi UREDBE od dana 17. 11. 1924. godine koja je stavila grafičku geodetsku izmjeru VAN SNAGE UPORABE , a ostale javne isprave izrađene u „Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ stavljene su VAN SNAGE UPORABE od dana 01. 01. 2010. godine dolazi se do zaključka da je svako rješenje o naplati KOMUNALNE NAKNADE protuzakonito stjecanje materijalnih – novčanih dobara od strana gradske uprave i samouprave što podliježe KAZNENOM PROGONU , kazneni progon po službenoj dužnosti je dužno provesti nadležno OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO.
Iz navedenih činjenica , a prema praksi, da se zaključiti da lokalna uprava i samouprava postupa suprotno UREDBI VLADE REPUBLIKE HRVATSKE, samim time postupa suprotno zakonu.
Praksa lokalne uprave i samouprave GRADA SPLITA je da ako vlasnik ne plati KOMUNALNU NAKNADU , grad ide na „ovrhu“ tražbine sa pripadajućim zakonskim kamatama i troškom ovršnog postupka.
Pravni postupak u navedenom slučaju ide nešto drugačije :
Kada se lokalna uprava i samouprava GRAD SPLIT obrati javnom bilježniku u svrhu ovršne naplate KOMUNALNE NAKNADE sa pripadajućim troškovima javni bilježnik s obzirom da je završio PRAVNI FAKULTET i da je imao i položio kolegij „zemljišnoknjižno pravo“ MORA ZNATI da se ovrha nad vlasnikom ne smije provesti .
Pravna praksa je nešto drugačija , javni bilježnik donosi rješenje o ovrsi u korist ovrhovoditelja lokalnu upravu i samoupravu GRAD SPLIT , sa takvim činom odnosno potpisom ovršnog rješenja javni bilježnik počinio je teško kazneno djelo „UMIŠLJAJA“ jer je „opljačkao“ vlasnika nekretnine po osnovi NIŠTAVNIH RAČUNA za komunalnu naknadu .
U takvom postupku javni bilježnik snosi punu kaznenu i materijalnu odgovornost za nanesenu štetu ovršeniku u korist ovršitelja.
Što ovršenik „vlasnik nekretnine“ treba uraditi ?
Prvo : Ovršenik treba javnog bilježnika prijaviti „KOMORI JAVNIH BILJEŽNIKA“ i zatražiti ukidanje „LICENCE“ javnom bilježniku zbog počinjenja kaznenog djela „protupravne naplate u korist i za korist lokalne uprave i samouprave GRADA SPLITA“ .
Drugo : Kako svaki javni bilježnik mora priložiti „komori javnih bilježnika“ „uplatu osiguranja za obeštećenje klijenta zbog namjerno nanesene štete svojim radom, radom javnog bilježnika“. Komora javnih bilježnika je dužna ovršeniku isplatiti nanesenu štetu i obeštećenje do iznosa od 5.000.000,00kn (petmilijunakuna). U koliko „polica osiguranja“ ne pokriva iznos obeštećenja javnom bilježniku se mora oduzeti nekretnina i prodati u svrhu namirenja odštetnog zahtjeva.
U koliko javni bilježnik nema nekretnine ili „novčane efektive“ na kunskim ili deviznim računima“ ili su ti iznosi manjkavi – nedostatni , nekretnina u vlasništvu bračnog druga se prodaje i namiruje šteta ovršenika . Kompletne postupke obeštećenja ovršenika vodi „SUD ČASTI JAVNO – BILJEŽNIČKE KOMORE“ . Postupak je hitan i ne smije trajati duže od devedeset (90) dana.
Pod dokaznim postupkom podrazumijeva se :
a) Utvrđivanje kada je zemljišna knjiga (dokaz o vlasništvu) puštena u pravnu uporabu
b) Preslika dokaza o vlasništvu – prijepis zemljišno – knjižnog uloška
c) U skladu sa Zakonom o državnoj izmjeri i katastru nekretnina član 47.
d) Prijepis posjedovnog lista za predmetnu katastarsku česticu
e) Da li su podatci u ovršnom prijedlogu izrađeni po osnovi osnovne i zakonite HTRS96/TM KARTOGRAFSKE PROJEKCIJE
f) Da li je javni bilježnik utvrdio autentičnost i valjanost javnih isprava iz domene prostornog registra nekretnina neovisno o datumi izdavanja i ovjeri žigom i potpisom odgovorne osobe.
g) Da li su javne isprave izdate u skladu sa „UREDBOM-UKAZOM“ VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ; Klasa: 931-01/04-01/01 ; Urbroj: 5030115-04-1 dana 04.08.2004. godine sa svojom punom pravnom snagom , sa svojim punim pravnim učinkom i sa svojom punom pravnom posljedicom od dana 01. 01. 2010. godine
h) Tek kada je javni bilježnik utvrdio valjanost javnih isprava iz domene prostornog registra nekretnina tada je mogao pristupiti ovrsi odnosno donijeti ovršno rješenje u korist i za korist lokalne uprave i samouprave.
i) Kako je danas činjenično da su svi javni registri iz domene prostornog registra nekretnina VAN SNAGE UPORABE javni bilježnik ne smije donijeti , a ni provesti ovršni postupak po osnovi „virmana – računa“ lokalne uprave i samouprave GRADA SPLITA jer je predmetni račun kazneno djelo „protupravno stjecanje materijalnih – novčanih dobara“ po osnovi teškog kaznenog djela UMIŠLJAJA i NAMJERE NANOŠENJA MATERIJALNE ŠTETE VLASNIKU NEKRETNINE.
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE zaslužuje „OSKARA“ za kriminal na teritorijalnom prostoru REPUBLIKE HRVATSKE.
NESTANAKA LJUDI U SPLITU, PO MODELU DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA & PSIHIJATARA & CENTARA ZA SOCIJALNU SKRB & POLICIJE !!!

Poznat MODEL kojim CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB U SPLITU oduzima građanima imovinu.
Ako DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH želi nečije nekretnine ili ako je netko nekome smetnja u političkom ili bilo kojem drugom smislu.
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO, USKOK, POLICIJA I SUDOVI su glavni akteri ovih zločina.
MIROSLAV GORETA, psihijatar / kao umirovljenik na klinici “Vrapče” i dalje je u radnom odnosu ali po osnovi Ugovora o djelu, iako za taj rad nema odobrenje Ministarstva zdravstva.

MIROSLAV GORETA (predmet MIRJANE PAVIĆ) PIŠE DIJAGNOZE PO NARUDŽBI DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA RH IAKO NIKADA NIJE VIDIO UŽIVO, NITI RAZGOVARAO SA PACIJENTOM.
Tonski zapis između MIRJANE PAVIĆ i psihijatra MIROSLAVA GORETE gdje gospođa traži obrazloženje kako je gospodin psihijatar napisao svoj vještački nalaz a gospođu nije ni vidio :
https://www.dropbox.com/s/0f5jht48apnvmgk/DW_B1143.mp3?dl=0
Bivši PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ za svog mandata MIROSLAVA GORETU je odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića , KLASA : 060-03/12-13/02 ; URBROJ : 71-05-04/1-12-01 od dana 14. siječnja 2012. godine objavljeno u NN broj 39/2012od dana 04.04.2012. godine pod rednim brojem dokumenta 998 . Dokument donio PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE – ZEMLJO OTVORI SE.
„ODLUKU
O DODJELI ODLIKOVANJA
Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge i izniman znanstveni doprinos na polju forenzične psihijatrije u Republici Hrvatskoj i svijetu, odlikuje se
prim. dr. sc. MIROSLAV (Ivan) GORETA (osobno , ja BOŽIDAR VIDUKA magistar inženjer geodezije i geoinformatike dodao bih „KRIMINALAC SA PEDIGEOM“ – doktorskom titulom)
Klasa: 060-03/12-13/02 ; Urbroj: 71-05-04/1-12-01 ; Zagreb, 14. siječnja 2012.“
Zanimljivo je da se REPUBLICI HRVATSKOJ odlikuju kriminalci sa pedigreom , poslušnici sustava , kao što je vidljivo iz citiranog govora gospodina JOSIPOVIĆA:
“Kada netko ode u mirovinu s tako sjajnim rezultatima kao vi onda zaista možemo reći samo hvala”, kazao je predsjednik JOSIPOVIĆ istaknuvši kako je prof. GORETA cijeli svoj radni vijek radio u psihijatrijskoj struci TE DAO NEIZMJERAN DOPRINOS ZNANOSTI, DRUŠTVENOM ŽIVOTU, LEGISLATIVI I ODNOSU PREMA PACIJENTIMA”.
Kriminalcu s pedigreom prim. dr. sc. MIROSLAVU (Ivan) GORETI pravni sustav REPUBLIKE HRVATSKE zbog ogromnog doprinosa KRIMINALU koji podupire DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE moraju se oduzeti sve date počast , oduzeti mu svu stečenu imovinu , svu stečenu imovinu bračnog druga kao i imovinu prvog nasljednog reda (djece) , drugog nasljednog reda (unučadi) i trećeg nasljednog reda (praunučadi). Oduzeti se mora pokretna i nepokretna imovina kao i sva novčana sredstva u kunskim i deviznim iznosima zbog friziranih – naručenih psihijatrijskih nalaza u svrhu organizirane prevare učinjenih na zahtjev DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE kako bi se izveli i proveli MONTIRANI PRAVNI POSTUPCI protiv građana REPUBLIKE HRVATSKE.
Što radi UNUTRAŠNJA KONTROLA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE ?
Što radi DRŽAVNO ODVJETNIČKO VIJEĆE DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA?
Zašto DRŽAVNO ODVJETNIČKO VIJEĆE ne kažnjava kriminalce u odori DRŽAVNIH ODVJETNIKA ?
Zašto u „GODIŠNJIM IZVJEŠĆIMA“ GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA DINKA CVITANA , SABORSKI ZASTUPNICI ne mogu dobiti izvješće o kriminalu u DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE.
Očito je da prema GLAVNOM DRŽAVNOM ODVJETNIKU DINKU CVITANU teče „MED I MLIJEKO“ , svi uposlenici DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE su časni i stručni ljudi. Ako ćemo lagati!
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH U ZLOČINAČKOM UDRUŽENJU SA PSIHIJATRIMA, CENTRIMA ZA SOCIJALNU SKRB, ADVOKATIMA, POLICIJOM I SUDOVIMA ODUZIMAJU GRAĐANIMA IMOVINU (NEKRETNINE I POKRETNINE) A GRAĐANE OTPREMAJU PRISILNO, PO KRATKOM POSTUPKU, U “PSIHIJATRIJSKE KLINIKE” I TO NA NEKO VRIJEME. KASNIJE SE OVIM GRAĐANIMA GUBI SVAKI TRAG. IMOVINU ADVOKATI RASPRODAJU, PLIJEN PODIJELE A DOKUMENTACIJU UNIŠTE. TISUĆE GRAĐANA JE STRADALO NA OVAJ NAČIN. KAZNENI RAZNO UPISNIK / KR-DO U DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU I OPĆINSKIM ODVJETNIŠTVIMA I KR-US U USKOKU SU U NAJUŽOJ SVEZI SA MNOGIM ZLOČINIMA OVE VRSTE.
Tonski zapis kako
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE
„PAKUJE“ po osnovi naručenih psihijatrijskih vještačenja
https://www.dropbox.com/s/3nkl082gjhfgjp0/Rusinovic_blog_novi_aup.mp3?dl=0
„HOROR“ na HRVATSKI NAČIN – Muškarci koji mrze žene (eng. The Girl with the Dragon Tattoo) je američki triler redatelja Davida Finchera temeljen na istoimenom švedskom best-selleru autora Stiega Larssona. To je drugi film snimljen prema spomenutoj knjizi; prvi je snimljen 2009. godine pod istim nazivom, švedske produkcije.
Autor Stieg Larsson preminuo je 2004. godine, ostavivši tri neobjavljena romana poznata kao “Millennium trilogija”, koja je postala svjetska senzacija. Filmska adaptacija “Muškaraca koji mrze žene” bila je 2009. europski film godine po zaradi.
Što će nama filmovi kada nam DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE po uzoru na film priređuje HOROR REALNOSTI , HOROR STVARNOSTI.
Za uloge „života“ DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE odnijelo je laskavu titulu „NAJKRIMINALAC REPUBLIKE HRVATSKE“ i u toj kategoriji filma – strava života osvojio je „OSKARA“ ZA KRIMINAL.
Za metodu „PAKOVANJA-MONTIRANJA PRAVNIH POSTUPAKA“ od strane zamjenika Državnog odvjetnika isključivo odgovara u statusu čelne odgovorne osobe GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK DINKO CVITAN jer da glavni Državni odvjetnik nije ODOBRIO protuzakonite metode primjene „lažiranih psihijatrijskih nalaza“ u pravnim postupcima mnogim građanima REPUBLIKE HRVATSKE ne bi se dodijelili „SKRBNICI“ koji su po nalogu DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE prodali privatnu imovinu.
Predmetna činjenica nalaže da se Glavni Državni odvjetnik DINKO CVITAN kazneno i materijalno goni zbog zlouporabe položaja i ovlasti i teške plačke vlasništva kao i suučesnici zamjenici Državnog odvjetnika zbog udruživanja u ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU „pod okriljem zakona i zakonskog imuniteta“ kako bi nanijeli štetu građanima REPUBLIKE HRVATSKE – otimačinom i prodajom privatnog VLASNIŠTVA.
Glavni Državni odvjetnik DINKO CVITAN i njegovi poslušnici ne mogu odstupiti od obavljanja dužnosti nego moraju biti UHAPŠENI i procesuirani za počinjena teška kaznena dijela koja su počinili svjesno i namjerno kako bi demonstrirali silu i nedodirljivost zakonu.
Glavni Državni odvjetnik DINKO CVITAN i njegovi poslušnici zamjenici Državnog odvjetnika moraju , figurativno , „staviti glavu na panj“ , moraju odgovarati za počinjena kaznena djela.
Osim navedenog načina otimanja vlasništva OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO pojavljuje se u ulozi legalizacije krađe vlasništva po osnovi kupoprodajnih ugovora lokalne uprave i samouprave u kontekstu odobravanja i davanja suglasnosti gradskoj upravi koja se pojavljuje u svojstvu prodavatelja privatnog vlasništva a grad nije vlasnik .
Da pojasnim.
Zbog neriješenih imovinsko – pravnih problema višekatni stambeni objekti su izgrađeni u cijelosti ili jednim svojim dijelom na privatnom vlasništvu gdje se gradska uprava pojavljuje u svojstvu prodavatelja stambenih jedinica – stanova u gradskom odnosno društvenom vlasništvu.
Općinsko Državno Odvjetništvo je dužno dati suglasnost „o ni štetnosti“ kupoprodajnog ugovora za grad. Općinsko Državno Odvjetništvo daje dokument- suglasnost u kojem je grad prodavatelj a nije vlasnik nekretnine da grad smije prodati privatno vlasništvo i da takav ugovor nije štetan za grad. Činjenično Općinsko Državno Odvjetništvo „legalizira krađu privatnog vlasništva“ jer prema članku 2. Zakona o zemljišnim knjigama objekt trajno vezan za katastarsku česticu dijeli sudbinu katastarske čestice. Navedena činjenica definira da je vlasnik katastarske čestice ujedno i vlasnik izgrađenog objekta i da isključivo kupoprodajni ugovor može i smije isključivo potpisati vlasnik nekretnine.
Davanjem suglasnosti od strane Općinskog Državnog Odvjetništva da grad smije prodati privatno vlasništvo nadležno državno tijelo koje je zaduženo za kazneni progon po službenoj dužnosti „do vrata i preko vrata“ je uvaljeno u teški kriminal „krađe vlasništva“.
O iznesenim predmetnim radnjama , kaznenim djelima počinjenih od strane DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA u „GODIŠNJIM IZVJEŠĆIMA“ SABORU REPUBLIKE HRVATSKE nema ni slova , već vlada idila u radu DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE.
Karakteristika lokalne uprave i samouprave GRADA SPLITA je da u svojim prostornim dokumentima Prostornom planu uređenja GRADA SPLITA koristi sve dokumente stavljene VAN SNAGE UPORABE.
Svetinja SPLITA je POLUOTOK MARJAN, tu svetinju nitko ne dira ali osnivački akt broj : 200/3-1964. MK/MZ od dana 16. 12. 1964. godine je NIŠTAVAN DOKUMENT jer su geodetska izmjera i ZEMLJIŠNA KNJIGA stavljeni VAN SNAGE UPORABE 17. 11. 1924. godine.
Osnivački akt „PARK ŠUME MARJAN“ donesen po osnovi dokumenata iz domene prostornog registra nekretnina koji su u trenutku donošenja osnivačkog akta VAN SNAGE UPORABE već 40 (četrdeset) godina. NIŠTAVNOST JAVNIH ISPRAVA je činjenično POVJESNO NASLIJEĐE .
Lokalna uprava i samouprava GRAD SPLIT u svojim aktima prostornog uređenja „Prostornom planu uređenja GRADA SPLITA“ poziva se na osnivački akt PAR ŠUME MARIJAN iz 1964 godine , putem automatizma iz razloga što je osnivački akt NIŠTAVAN , NIŠTAVNI su akti GRADA SPLITA koji se odnose na Poluotok Marjan.
Poluotok Marjan nije rezervat i mora se omogućiti slobodno kretanje građana REPUBLIKE HRVATSKE po prostoru Poluotoku Marjanu , a ne za šetnju Poluotokom Marjan naplaćivati ulaznicu . Sve „rampe“ na poluotoku Marjan moraju biti uklonjene jer je protuzakonito ograničavaju kretnju građana u fizičkom prostoru.
Javna ustanova PARK ŠUMA MARJAN pravni subjekt Grada Splita služi za uhljebljenje pedesetak državnih službenika i namještenika Grada Splita u pravilu politički podobnih osoba. Ono malo radno potrebnih osoba mogu biti u sklopu pravnog subjekta „ČISTOĆA d. o. o. Split“ ili pravni subjekt „PARKOVI I NASADI d. o. o.“ .
Izgrađeni objekti na Poluotoku Marjan u privatnom vlasništvu su legalno i zakonito izgrađeni objekti jer ne postoje dokumenti po osnovu kojih se vlasnici individualnih stambenih objekata mogu i smiju kazniti.
Propust , nerad , aljkavost i neznanje lokalne uprave i samouprave Grada Splita i Države nisu obavezni plaćati vlasnici nekretnina kako na Poluotoku Marjan tako i u cijeloj katastarskoj općini Split.
GUP (Generalni Urbanistički Plan) i PUP (Provedbeni Urbanistički Plan) Grada Splita je NIŠTAVAN jer je izrađen po osnovi geodetske izmjere GRADA SPLITA koja je stavljena VAN SNAGE UPORABE od dana 17. 11. 1924. godine i jednog manjeg dijela stavljeno je VAN SNAGE UPORABE 01.01.2010. godine .
Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja REPUBLIKE HRVATSKE po osnovi područnih ureda stacioniranih u službenim prostorijama GRADA SPLITA permanentno izdaju KRIVOTVORINE JAVNIH ISPRAVA , KRIVOTVOTINE VRIJEDNOSNICA REPUBLIKE HRVATSKE i čine ZLOUPORABU POLOŽAJA I OVLASTI izdavanjem dokumenata TREĆEG PRAVNOG REDA : lokacijskih dozvola , građevinskih dozvola , uporabnih dozvola i rješenja iz upravnog postupka o naplati KOMUNALNE NAKNADE za izvođenje građevnog objekta u fizičkom prostoru iz razloga što su dokumenti PRVOG PRAVNOG REDA (zemljišna knjiga) i DRUGOG PRAVNOG REDA (katastarski plan i posjedovni list) VAN SNAGE UPORABE od 17. 11. 1924. godine .
Prostorni dokumenti TREĆEG PRAVNOG REDA su izvedenice dokumenata „PRVOG i DRUGOG PRAVNOG REDA“.
Lokalna uprava i samouprava Grad Split ima svoju osobnost karakterističnost u svom poslovanju pri donošenju „UGOVORA O NAJMU JAVNE POVRŠINE“ Kako prema ZAKONU O OBAVEZNIM ODNOSIMA „UGOVOR O NAJMU“ mora sadržavati broj katastarske čestice , broj zemljišno knjižnog uloška i ime i prezime vlasnika jer isključivo vlasnik može raspolagati svojim vlasništvom – nekretninom , svi ugovori GRADA SPLITA koji ne sadrže navedene podatke su NIŠTAVNI i ne mogu se naplatiti od NAJAMOPRIMCA.
Pojavljuje se jedan pravni problem kod „UGOVORA O NAJMU“ kojeg potpisuje GRAD SPLIT u statusu „najmodavca“ , a to je prostor koji GRAD SPLIT iznajmljuje a „NIJE VLASNIK“ pa je predmetnim ugovorom GRAD SPLI počinio kazneno djelo „STJECANJE NOVČANE DOBITI BEZ OSNOVE“. Predmetnim dugogodišnjim ugovorima o najmu GRAD SPLIT plačka najmoprimce jer GRAD SPLIT naplaćuje rentu u prostoru gdje nije VLASNIK nekretnine.
Kada bi privatna osoba imala „štampariju“ i krivotvorila novac , po saznanju nadležnih državnih tijela za čas bi se sjatili : djelatnici MUP-a , djelatnici Općinskog Državnog Odvjetništva , dežurni sudci kako bi se demonstrirala sila i revnost državnih institucija.
Danas najveći krivotvoritelj NOVCA je HRVATSKO PRAVOSUĐE jer za svaki izdani dokument u zemljišno – knjižnom odjelu nadležnog Općinskog suda građani plaćaju 20,00kn po osnovi „državnih biljega“ kako je prijepis zemljišno – knjižnog uloška VAN SNAGE UPORABE , svaki izdani dokument je krivotvorina pa tako je krivotvorina i vrijednosnica REPUBLIKE HRVATSKE.
Drugi po rangu pravni subjekt koji krivotvori vrijednosnice REPUBLIKE HRVATSKE , rang kaznenog djela – krivotvorina novca je DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA REPUBLIKE HRVATSKE
Treći pravni subjekt po rangu krivotvorina vrijednosnica REPUBLIKE HRVATSKE je Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja REPUBLIKE HRVATSKE sa svoji područnim uredima u lokalnoj upravi i samoupravi. Svaki dokument izdan od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja REPUBLIKE HRVATSKE bez izuzetka je krivotvorina vrijednosnica REPUBLIKE HRVATSKE jer za svaki izdani dokument naplaćuju se državne pristojbe u korist i za korist REPUBLIKE HRVATSKE što znači da se permanentno , kontinuirano svaki dan krivotvori novac REPUBLIKE HRVATSKE.
Četvrti pravni subjekt koji krivotvori javne isprave REPUBLIKE HRVATSKE je Ministarstvo financija s obzirom da izdaje rješenja o poreznom zaduženju po osnovi ništavnih prostornih dokumenata na primjer POREZ NA KATASTARSKI PRIHOD.
Očito je da državna tijela koja po službenoj dužnosti moraju poduzeti zakonske mjere protiv krivotvoritelja NOVCA REPUBLIKE HRVATSKE ne rade svoj posao već štite krivotvoritelje državne službenike i namještenike uposlene u državnim tijelima REPUBLIKE HRVATSKE :
– Ministarstvo pravosuđa REPUBLIKE HRVATSKE
– DRŽAVNU GEODETSKU UPRAVU REPUBLIKE HRVATSKE
– Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja REPUBLIKE HRVATSKE
– Ministarstvo financija REPUBLIKE HRVATSKE.
Očito je da je REPUBLIKA HRVATSKA čudna zemlja gdje zakoni selektivno vrijede i to vrijede za male građane REPUBLIKE HRVATSKE , dok su eminentni građani REPUBLIKE HRVATSKE : sudci , državni odvjetnici , psihijatri , ekonomisti , političari , inženjeri geodezije , građevinci , arhitekti „eminentni građani“ , krema društva , povlaštena klasa koja smije krasti vlasništvo i krivotvoriti novac.
Da bi se spriječila administrativna državna tijela da počine kazneno djelo krivotvorine javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina potrebna je osoba „TEHNIČKI PROKURATO“ iz domene geodetske struke koji će iz analizirati valjanost javnih isprava iz domene prostornog registra nekretnina.
U samom početku moram obrazložiti ulogu „TEHNIČKOG PROKURATORA“. REPUBLIKA HRVATSKA od 01. srpnja 2013. godine je član EVROPSKE UNIJE . U EVROPSKOJ UNIJE isprave koje imaju status „javne vjere“ podliježu propitivanju pogotovo u segmentu starosti nastanka-formiranja istih kao i promjeni zakona i pod-zakona.
TEHNIČKI PROKURATOR je specijalistička osoba koja poznaje postupak nastajanja – formiranja javnih isprava i njihove valjanosti i zakonitosti u smislu upotrebljivosti. Također analizira javne isprave u kontekstu vremena kada su izrađene i izdane za potrebe pravne radnje i važećih propisa u trenutku izrade i pravne uporabe u upravnim ili pravnim postupcima.
„Kod izgradnje objekata mora se voditi računa o „kontekstu vremena“ kad je izgradnja provedena i koji su zakoni u tom trenutku tj. u trenutku provedbe izgradnje bili na snazi. O izgrađenoj građevini može se odlučivati jedino po osnovi javnih isprava i važećih propisa i zakona koji su imali pravnu snagu u onom vremenu kada se izgradnja građevine provela. Na osnovu konteksta vremena i izvedenog stanja može se o građevini odlučivati u smislu da li je vlasnik građevine poštovao zadane uvjete ili ne. A s druge strane mora se voditi računa da li je inspekcijski nadzor nad izgrađenim objektom u zakonskom roku proveden : Da li je nadležno državno tijelo započelo pravni postupak u zakonskom predviđenom roku ili je nastupila zastara u kontekstu bilo kojeg pokretanja upravnog postupka u smislu legalnosti , zakonitosti , poštivanja urbanističkih uvjeta i urbanističkih rješenja od strane vlasnika izgrađenog objekta-građevine? Kod objekata-građevine koje imaju dužu starost u fizičkom prostoru od zakonske zastare upravnog postupka , nadležno državno tijelo „sud“ je obavezan izdati zaštitnu mjeru vlasništva i izgrađenosti objekta – građevine zbog zastare pokretanja bilo kakvih upravnih postupaka od nadležnih državnih tijela u svezi sa legalnošću i zadržavanjem izgrađenih objekata u fizičkom prostoru.“
Prema rješenju USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE :
Prema rješenju Us-4642/1995. od 16. travnja 1998.
ZAKON O GRAĐENJU “Narodne novine”, broj 77/92., 82/92., 26/93., 33/95
Članak 32.
Kada se u ponavljanju postupka odlučuje o građevnoj dozvoli, treba primijeniti propise koji su bili na snazi u vrijeme njezina donošenja što se odnosi i na prostorne planove i uvjete uređenja prostora.
Preispitivanje javnih isprava iz domene „REGISTRA NEKRETNINA“ je nužna zbog njihove starosti i dinamike promjena ZAKONA i pod-zakonskih akata kao i UREDBI/UKAZA nadležnih državnih ureda odnosno VLADE REPUBLIKE HRVATSKE.
TEHNIČKI PROKURATOR iz domene registra nekretnina propituje valjanost i zakonitost :
Iz domene katastarskog operata u ingerenciji DRŽAVNE GEODETSKE UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE :
– Kopija katastarskog plana – grafički prikaz
– Posjedovni list – numerički prikaz podatka o nekretnini
Da li su predmetni katastarski podatci izrađeni po osnovi geodetske izmjere u „Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ koja je u statusu „ZASTARE“ od dana 01.01.2010. godine ili su originalni podatci geodetske izmjere izrađeni u HTRS96/TM – KARTOGRAFSKOM PRIKAZU osnovnom i jedino zakonitom kartografskom prikazu od dana 01.01.2010. godine
Iz domene ingerencije zemljišno-knjižnog odjela nadležnog Općinskog suda :
– Zemljišna-knjiga javna isprava na osnovu koje se argumentira – dokazuje vlasništvo nad nekretninom.
Da li su originalni predmetni zemljišno-knjižni podatci izrađeni po osnovi geodetske izmjere u „Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ koja je u statusu „ZASTARE“ od dana 01.01.2010. godine ili su podatci izrađeni u HTRS96/TM – KARTOGRAFSKOM PRIKAZU osnovnom i jedino zakonitom kartografskom prikazu od dana 01.01.2010. godine
Javne isprave se ovjeravaju „žigom“ REPUBLIKE HRVATSKE i potpisom odgovorne osobe , takva isprava uživa javnu vjeru : valjanosti , točnosti , upotrebljivosti u bilo kojoj pravnoj radnji i istinitost. Iz navedenog razloga nitko i ne pomišlja propitivati zakonitost i valjanost registra nekretnina.
S druge strane ako je javna isprava „original – izvornik“ (katastarski plan , posjedovni list ili dokaz o vlasništvu prijepis zemljišno-knjižnog uloška) stavljen van-snage uporabe a ovjerava se „žigom“ REPUBLIKE HRVATSKE i potpisuje odgovorna osoba u statusu upotrebljive i valjane javne isprave čini se „KRIVOTVORINA SLUŽBENE ISPRAVE , član 312 (KZ)“ teško kazneno djelo „umišljaja“ i prevare jer odgovorne osobe znaju da javna isprava nema nikakvo pravno značenje a ipak je izdaju i puštaju u postupke pravnih radnji svjesno i namjerno.
TEHNIČKI PROKURATOR , poznaje povijest nastanka „originala – izvornika“ registra nekretnina kao i tehnički postupak izrade „originala – izvornika“ javnih isprava i stavlja ih u kontekst vremena donesenih UREDBI , ZAKONA i PODZAKONSKIH AKATA . U takvom kontekstu preispitivanja donosi zaključak o valjanosti i upotrebljivosti podataka javnih isprava u pravnim i upravnim radnjama iz registra nekretnina.
Zakonske osnove „UREDBE“ na koje se mora obratiti pozornost kod ispitivanja vremena nastajanja javnih isprava iz domene registra nekretnina su :
PRVI UVJET :
Ministar financija Države Srba , Hrvata i Slovenaca 17. 11. 1924.godine donio je uredbu o stavljanju „VAN-SNAGE UPORABE grafičku izmjeru na ozemlju Države Srba , Hrvata i Slovenaca.
Na teritorijalnom prostoru REPUBLIKE HRVATKE jedinu sustavnu izmjeru provela je AUSTRO-UGARSKA MONARHIJA u svrhu poreza na nekretnine i to u grafičkoj izmjeri u mjerilu izrade katastarskih planova 1:2880 ; 1:2904 ; 1:1440 i 1:720 ili 1:2500 , 1:1250 i 1:625 kao i svih drugih numeričkih podataka prikazanih u posjedovnim listovima . Predmetna grafička izmjera je baza izrade zemljišnih knjiga na osnovu koji se dokazuje vlasništvo nad nekretninama.
ZEMLJIŠNA KNJIGA u 80% slučajeva izrađena je po osnovi grafičke geodetske izmjere iz čega proizlazi ZASTARA javnih isprava iz domene prostornog registra nekretnina , a prema „UREDBI“ nadležnog Ministra financija Države Srba , Hrvata i Slovenaca dana 17. 11. 1924. godine je stavljena „VAN SNAGE UPORABE“.
Od uspostave samostalnosti Republike Hrvatske do danas zemljišno knjižno pravo doživjelo je vrlo velike promjene. Najveća promjena prouzročena je ukidanjem društvenog vlasništva, zatim privatizacijom i pretvorbom poduzeća, tkz. denacionalizacijom te konačnim donošenjem Zakona o zemljišnim knjigama i Zemljišno knjižnog poslovnika.
Prije donošenja mjerodavnih propisa zemljišno knjižno pravo u užem smislu u Republici Hrvatskoj, temeljilo se je na austrougarskom Općem građanskom zakoniku, Gruntovnom redu iz 1855. g te Zakonu o zemljišnim knjigama i drugim zemljišno knjižnim propisima iz 1931. g.
Pravna valjanost predmetnih ZEMLJIŠNIH KNJIGA izrađenih po osnovi geodetske grafičke izmjere „PRESTAJE“ danom 17.11.1924. godine kada je donijeta „UREDBA“ Ministra financija Države Srba , Hrvata i Slovenaca o stavljanju geodetske grafičke izmjere VAN SNAGE UPORABE.

Pokrivenost grafičkom izmjerom REPUBLIKE HRVATSKE je u iznosu od 80%.
DRUGI UVJET :
TEHNIČKI PROKURATOR ispituje da li su javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina usklađene sa UREDBOM – UKAZOM VLADE REPUBLIKE HRVATSKE , citiram :
Vlada REPUBLIKE HRVATSKE donosi uredbu :
Vlada Republike Hrvatske
Na temelju članka 9. stavka 2. Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (»Narodne novine«, broj 128/99) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 4. kolovoza 2004. godine, donijela je
ODLUKU
O UTVRĐIVANJU SLUŽBENIH GEODETSKIH DATUMA I RAVNINSKIH KARTOGRAFSKIH PROJEKCIJA REPUBLIKE HRVATSKE
I.
Položajni datum Republike Hrvatske
1) Europski terestrički referentni sustav za epohu 1989,0 (European Terrestrial Reference System 1989) – skraćeno ETRS89, utvrđuje se službenim nepromje¬njivim i o vremenu neovisnim položajnim referentnim koordinatnim sustavom za Republiku Hrvatsku.
2) Elipsoid GRS80 s veličinom velike poluosi a = 6378137,00 m i sp¬ljoštenošću  = 1/298,257222101 određuje se službenim matematičkim modelom za Zem¬ljino tijelo u Republici Hrvatskoj.
3) Položajna mreža koju čini 78 osnovnih trajno stabiliziranih geodetskih točaka čije su koordinate određene u ETRS89, određuje se osnovom položajnog referentnoga koordinatnog sustava Republike Hrvatske.
4) Položajnom referentnom koordinatnom sustavu Republike Hrvatske u kojem su koordinate 78 osnovnih geodetskih točaka određene 1996. godine određuje se naziv – Hrvatski terestrički referentni sustav za epohu 1995.55 – skraćeno HTRS96.
IV.
Ravninske kartografske projekcije Republike Hrvatske
1) Koordinatni sustav poprečne Mercatorove projekcije – skraćeno HTRS96/TM, sa sred¬njim meridijanom 16°30′ i linearnim mjerilom na sred¬njem meridijanu 0,9999 određuje se projekcijskim koordinatnim sustavom Republike Hrvatske za područje katastra i deta¬ljne državne topografske kartografije.
2) Koordinatni sustav uspravne Lambertove konformne konusne projekcije – skraćeno HTRS96/LCC, sa standardnim paralelama 43°05ž i 45°55ž određuje se projekcijskim koordinatnim sustavom Republike Hrvatske za područje pre¬gledne državne kartografije.
3) Koordinatni sustavi kartografskih projekcija teme¬lje se na hrvatskom terestričkom referentnom sustavu definiranom u točki 1. ove Odluke.
4) Za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske usvaja se projekcijski koordinatni sustav univerzalne poprečne Mercatorove projekcije (Universal Transverse Mercator – UTM) sukladno Sporazumu o standardizaciji »STANAG 2211«, država članica NATO saveza, 5. izda¬nje od 15. srp¬nja 1991. godine.
VI.
Zadužuje se Državna geodetska uprava da uvede nove službene geodetske datume i ravninske kartografske projekcije u službenu uporabu, najkasnije do 1. siječnja 2010. godine. (datum nastupanja ZASTARE za „Gauss-Krügerovu projekciju meridijanskih zona)
VIII.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u »Narodnim novinama«.
Klasa: 931-01/04-01/01
Urbroj: 5030115-04-1
Zagreb, 4. kolovoza 2004.
I. Pravna država kao zakonska država (formalna karakteristika):
– Zakonitost:
(a) usklađenost sa zakonom;
(b) saglasnost nižih pravnih akata sa višim
Formalne karakteristike zakona: općenitost, javnost, jasnoća, zabrana retroaktivnosti, jednaka primena
Ove karakteristike zakona omogućavaju predvidljivost, pravnu sigurnost i jednakost
Niži UPRAVNI AKTI : dokaz o vlasništvu – ZEMLJIŠNA KNJIGA , kopija katastarskog plana , prijepis posjedovnog lista , GUP i PUP , katastarske općine SPLIT , MORA biti usklađen s „UREDBOM-UKAZOM“ VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ; Klasa: 931-01/04-01/01 ; Urbroj: 5030115-04-1 dana 04.08.2004. godine
U pravnom smislu, vladavina prava zahtijeva strogo pridržavanje Ustava i zakona od strane svih državnih tijela i pojedinih dužnosnika, kao i od samih građana.
Bit koncepcije vladavine prava je zabrana svake samovolje prilikom odlučivanja i postupanja svih državnih tijela, koja mogu intervenirati u odnose među ljudima jedino putem zakona, odnosno na temelju ovlasti dobivenih zakonom (Vrban, 2003). Državni su dužnosnici sluge, a ne gospodari naroda. Dužni smo ponašati se prema zakonu, a ne prema samovolji pojedinaca.
Ustavom se traži, suglasnost s odredbama: članka 3. (načelo vladavine prava, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, ), članka 5. stavka 1. (načelo ustavnosti i zakonitosti) , članak 19. (Pojedinačni akti državne uprave i tijela koja imaju javne ovlasti moraju biti utemeljeni na zakonu. Zajamčuje se sudska kontrola zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti i tijela koja imaju javne ovlasti.) Ustava Republike Hrvatske.

BOŽIDAR VIDUKA magistar inženjer geodezije i geoinformatike