MAMIĆ IZLAŽE ISTOVREMENO U RIMU I GIVERNYU CLAUDEA MONETA

0
1734

Dubrovački slikar Stjepko Mamić uspješno plovi međunarodnom likovnom scenom

Istovremeno su otvorene dvije izložbe na kojima izlaže: u Rimu u poznatoj povijesnoj Biblioteca Angelica i u francuskom Givernyu, sjedištu Fondacije Claude Moneta.

U subotu 07. listopada 2017. god. u 18 sati otvorene su dvije izložbe na kojima izlaže poznati  dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić.

U Rimu, u glavnoj dvorani povijesnog  zdanja Biblioteca Angelica, koja datira iz davne 1604.god., pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Italije otvorena je izložba „Percorsi visivi“;na vernissageu su govorili i izložbu otvorili uvažena likovna kritičarka i novinarka dr.sc. Mara Ferloni i kurator izložbe umjetnik Stefano Giache. Gosp. Giache je kao vlasnik rimske Galerije umjetnosti Consort jedan je od suorganizatora ove lijepe međunarodne izložbe, uz Biblioteca Angelica i poznati talijanski magazin za kulturu i umjetnost  Art&trA ( Edizioni ACCA). U najnovijem izdanju ovog art magazina predstavljenim na vernissageu u središnjoj odaji Biblioteca Angelica objavljen je tekst o umjetničkom radu Capt. Stjepka Mamića autorice Gdje Svjetlane Lipanović.

Nakon govora talijanskog pjesnika Alessandra Ferrara uzvanicima se obratila Gospođa Tamara Perišić, savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske sa sjedištem u Rimu koja je iskazala zadovoljstvo u ime VRH što su među učesnicima  ove međunarodne izložbe u povijesnom zdanju Bibliotecae Angelicae dva slikara iz Dubrovnika Stjepko Mamić i Željo Perković koji su uz umjetničku karijeru ostvarili uspješne karijere u drugim profesijama: Mamić kao pomorski kapetan a Perković u sportu kao karate-majstor. Nakon govora Gdje Perišić uslijedio je glazbeni dio programa s kratkim koncertom od pet opernih arija koje je izveo bariton Marco Fratarcangeli,uz pratnju poznatog pijaniste Giuseppe Rossi a, u kojem su uživali  uzvanici koji su ispunili prostor Biblioteke Angelica do posljednjeg mjesta.

Percorsi Visivi Biblioteca Angelica Rome catalogNight fishing 4, liquid acrylic on canvas, size 80 x 80 cm, by Capt.Stjepko Mamic (2)

Nakon prigodnog domjenka u dvorištu Bibliotecae Angelicae brojni gosti su  satima razgledavali izložbu na kojoj su dva izložena djela kapetana Stjepka Mamića na lanenom platnu  „Colori di Luce-Rosso“  i „Night fishing 4“ koji privukli veliku pažnju publike i za koje je dobio brojne komplimente. Mnogi su se interesirali za tehniku radova osobito slike Colori di Luce-Rosso zbog iznimnog kolorita koji se specifično mijenja ovisno o kutu gledanja. Ova slika s motivom skupa riba je rađena u tehnici mix-media sa zlatnim listićima; duga slika Night fishing 4 s motivom noćnog ribanja na fero kao i uvijek kod promatrača  dozove ugodna  sjećanja na ljeto, barku i ribara sa u more bačenom mrežom što su uz pohvale umjetniku i iskazali uz neskriveno oduševljenje. Komplimente za slike je Stjepko je dobio osobno i od talijanske likovne kritičarke dr.sc. Mare Ferloni, galeriste i umjetnika Stefana Giacche te članova Associazione Italo-Croata Rome,Gospođe Svjetalne Lipanović potpredsjednice Talijansko-Hrvatske udruge, novinarke i stručne suradnice u rimskoj Edizioni ACCA kao i naših časnih sestara koje su nazočile vernissageu. Izložba u Gelleria della Biblioteca Angelica, na adresi Sant’ Agostino 11, u srcu Rima nadomak Piazza Navona, je otvorena do 20.- og listopada i može se razgledati svakog dana izuzev nedjelje.

Inače Biblioteca Angelica i njena velika lijepa galerija čine jedinstveni kompleks sa Bazilikom Sant’Agostino iz 15. stoljeća, koja je jedna od prvih rimskih crkava izgrađenih u doba renesanse.

U ovoj bazilici nalaze se  važna djela velikih umjetnika: najpoznatije umjetničko djelo u crkvi je Madonna di Loreto ( Gospa od  Loreta) velikog baroknog  slikara Caravaggio (Michelangelo Merisi da Caravaggio,1571.- 1610. god.)  kao i  djela još jednog velikog baroknog slikara  Guercino a  na platnu ( punog imena Giovanni Francesco Barbieri 1591 –1666) s prikazom svetaca Augustina, Ivan Evangeliste i  Sv. Jeronima; zatim značajna je  freska od Rafaela s motivom Proroka Izaije te statue Svete Ane i Djevice s djetetom Andrea Sansovino te  Madonne del Parto učenika Jacopo Sansovina

.

Budući je otvorenje izložbe u Rimu i francuskom Givernyu bilo istovremeno Stjepko Mamić  je naknadno otputovao u Giverny gdje su na međunarodnoj  izložbi SAM 2017 ( Salon des Artistes  Membres et Amis) WHO’S WHO ( Art club international) u  Galeriji C. Demarez ( 115 rue Claude Monet, Giverny)  izložene  dvije njegove slike: „Jellyfish“  i The Net ( koja će od 20. 10. biti izložena u Louvru).

Inače poziv za SAM 2017 WHO’S WHO organizacija sa sjedištem u Švicarskoj je uputila Capt. Stjepku Mamiću nakon što je uvrštan u zadnje izdanje njemačke edicije  Who’s Who in Visual Art „101 Fine Artists of Our Day“  kojeg je uredio Ulrich Goette Himmelblau, koja je publicirana u srpnju 2017.god.
Najava: od 20.listopada Stjepko Mamić izlaže sa povijesnim pariškim udruženjem umjetnika Societe des Artistes Independants  u prostoru Louvra na Carrousel du Louvre.

Ako se uzme u  obzir činjenica da su i Claude Monet kao i svi velikani umjetnosti kroz povijest izlagali na salonima Artistes Independants od njhovog nastanka  davne 1884. godine  tim više je značajna činjenica da nakon Cannesa gdje je Stjepko izlagao  u lipnju ove godine na njihovom prvom ljetnom Salonu na mondenom Croisettu  kojeg žele   etablirati kao tradicinalni ljetni salon  te izložbe u  Louvru, nakon čega slijedi  učešće na tradicionalnom Salonu des Artistes Independants u čuvenoj pariškoj Grand Palais u kojoj je kapetan Mamić, član uvažene pariške Fondation Taylor,  već izlagao po prvi put u veljači ove godine na respektabilnom Art Capital pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Francuske, Ministarstva kulture i Unije Muzeja  Francuske.

 

dr.sc. Dražana Martinović Mamić

HOP