Kajin o IDS-ovoj autonomiji i antifašizmu nakon IDS-ovog privrednog fašizma i neviđene pljačke

0
2359

AUTONOMIJA, CONVIVENZA, ANTIFAŠIZAM NA IDS-ov NAČIN?

 

Ispričat ću slučaj Marije Kapetanke (Rovinj). Tko je ta časna žena? Radnica u turizmu, danas umirovljenica, majka dvojice sinova, narodna pjesnikinja, a osim toga pjeva i u crkvenom zboru. Nadimak je dobila po svojoj majci koja je u drugom svjetskom ratu bila dva puta ranjena i koja je kraj rata dočekala sa činom kapetana JNA. Inače toj istarskoj heroini nacisti za vrijeme Romellove ofanzive ubili su oca, mater, tri brata i dvije sestre od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće.
Mužu naše Marije komunističke vlasti nacionalizirale su 3 ha zemlje u srcu Rovinja kojemu je ta zemlja vraćena 90-tih godina. Jasno, do tada je ta zemlja bila kao dio općenarodne imovine sa pravom korištenja Grada Rovinja urbanizirana, ali u trenutku povrata IDS istu deurbanizira.
I sada bit. Dolazi brat pok. izraelskog predsjednika Pereza do Mesića i Mesić vapi za investicijama. Tako je brat izraelskog predsjednika došao do Marije Kapetanke u Rovinj. Bio je zainteresiran za kupnju iste, a Marija ju je željela prodati. Jasno, uvjet je bio da se nekada urbanizirana zemlja ponovo urbanizira. Ona kumi vrh IDS-a: “Molim vas učinite to”, ali ne ide.
I onda dolazi neki emisar i pred Mariju stavlja ponudu: “Može, ali to košta 600.000 €. Bila bi ona i na tu ucjenu pristala, ali brat izraelskog premijera je poručio: “Mi tako ne poslujemo”.
Tako je propala jedna strana investicija, židovska općina u Zagrebu o svemu je obavještena, policija je nešto odradila. DORH bas ništa i život ide dalje, a IDS govori o antifašizmu.

Tri najbenignija slučaja vodstva IDS-a
1. Kupim od države, i to u vrijeme kada je zakon branio prodaju poljoprivrednog zemljišta 6,5 ha državne zemlje za dvije kune m2, platim prvu ratu 12 000 kuna. I dobijem kredit na tu založenu zemlju od 300 000 €.
2. Kupim od bespomoćne starice 3 ha za 22 000 kn, urbaniziram tu zemlju, sam si je procijenim na cca 2,5 mil.kn, založim 1 ha tako kupljene zemlje za 7000 kn i dobijem kredit od 200 000 €. Jasno, prethodno poslovanje te općine prebacim na kreditora
3. Kupim na Labinštini hektar od sirotinje koju joj ekipa nije htjela urbanizirati, potom je urbaniziram i nudim na prodaju za 1.5 mil €.

Ako želite apsolutnu medijsku kontrolu kakva vlada Istrom, a koja se plaća sa 10-tak mil. kn javnog novca, može.
Ako želite sa 16 000 kn servisirati kredite od 800 000 €, može.
Ako želite da je svaki dužnosnik na čelu izvršne vlasti koji je u politiku ušao bez kn teži od 2 mi. €, može.
Ako želite 10- ine promašenih investicija (veletržnica riba 20 mil. kn…), može.
Ako želite dogovornu politiku sa Sanaderom, može.
Ako želite sa par tisuća kn do 6 ha zemlje koju potom zalažete i dobijate kredit od 300 000 00 €, može. Ima i puno gorih slučajeva.
Ako želite za reprezentaciju samo u Županiji izdvajat preko 2-3 mil. kn, može.
Ako želite da politika mijenja državne odvjetnike, kao što se dogodilo V. Nuiću, može.
Ako želite da bivši državni odvjetnici postanu pravnim zastupnicima gradova, općina, može.
Ako želite da se i u HR uvede verbalni delikt i da svo vrijeme provodite po sudovima, može.
Ako želite da nosioci županijskih priznanja zavržašvaju po zatvorima, može.
Ako želite Istru koja je 2002. imala BDP 18% veći od Rijeke, a danas isti kao RI, može.
Ako želite javnim novcem plaćen PR, može.
Ako želite opsesiju i bajke na vaš račun, može. I ja sam za.
Konačno, ako želite da bivši župani, ministri po isteku karijere ostanu na plaći i sinekurama u Agrokoru, kao što je to slučaj sa istarskim dužnosnicima, onda i to može. Ma, i još puno tog Agrolaguna, Arenaturist… !

MOJ ZAVRŠNI GOVOR PO TUŽBI IVANA MIJANDRUŠIĆA (načelnik Općine Gračišće) KOJI TRAŽI 30.000 KN ZBOG DUŠEVNIH BOLI

 

Prije svega, očekujem da sud odbije tužiteljev zahtjev i da isti naknadi trošak. U 25 god. javnog istupanja nitko me nije tužio za izgovorenu riječ do gosp. Mijandrušića, a onda je krenuo tsunami. Tužio me je čak i talijanski ministar koji je više godina proveo u zatvoru i koji je talijanskoj državi morao vratiti čak 3 milijuna eura. Kaže Biblija u početku bijaše riječ, a ovo što radi tužitelj i njegova stranka je pokušaj vraćanja verbalnog delikta na istarske prostore.
Ništa nekritički nisam preuzeo, sve sam provjerio, a pročelnici i načelnici ne odgovaraju i na taj način dovode javnost u zabludu. Da je moj istup imao izravan utjecaj na osobu i obitelj, vjerojatno bi me tužio nakon 30 dana, a ne nakon 2 godine. Činjenica jest da sam pod utjecajem jedne stranke vjerojatno blokiran u Glas Istre i na istarskim televizijama. Cijeli kredit ako nije besprijekoran, pa makar u samo jednom detalju, a navodili smo razloge kako je procijenjen, da nema sudužnika itd., onda se za njega može reći da je ‘protuzakonit’. Ako se to događa sa urbanizacijom, također možemo reći da je i ona ‘protuzakonita’, a da ne govorimo o radu Fonda koji je očito bio pogodovanje tužitelju. Tužitelj je citirao latinsku dictu. No problem je taj što DORH ‘ne radi’, a do 2013. je ‘lege’ bio sam pravni zastupnik Općine Gračišće g. Puh.
Sve je dokumentirano i provjereno i dokazima i činjenicama kao što je istina da je tužitelj u više navrata od nadležnih povjerenstava kažnjavan, a kada netko kupi nešto od bespomoćnih starica za 20 tisuća kuna, pa si potom tih 3 ha urbanizira i te parcele procijeni na preko 3.3 milijuna kuna, nešto je što mene vrijeđa. Osobno smatram da o tome moram govoriti, jedini koji je ovdje oštećen sam ja, moja obitelj, roditelji i Istra. Ovo što se radi, što radi IDS je vraćanje verbalnog delikta i ovim se Istra ispisuje iz regija koje baštine liberalnu demokraciju, ovo je pokušaj ušutkivanja. Tužitelj traži naknadu štete u iznosu od 30.000.000 kuna, a za 20.000.00 došao je do vrijednosti od preko 2.5 milijuna kuna. Ovime se Istru pretvara u regiju gdje treba šutiti, dok se drugi bogate. Sve počinje barem u politici i Bibliji- od elementarne slobode riječi. Ovim postupkom tužitelj slobodu pretvara u neslobodu, a smisao opozicije je da svojim utjecajem na javnost spriječi možebitne pogreške vlasti. Dok će god jedina razlika između opozicije i vlasti biti to što vlast ima monopol nad medijem, nad novčarskim tokovima, nad pisanom i slikanom istinom, dok god opozicija ne smije govoriti građanima, a kamoli o ljudima u politici, a svi ostali mogu očekivati progon i u takvoj neslobodi Hrvatska i Istra će se potkradati i svi ćemo nazadovati. Zato je najveći ideal mora biti sloboda govora, a ne pretvaranje javnog u privatno. Reproduciranjem snimke HRT-a dokazala se neistinitost svih činjeničnih navoda tužbe. Nigdje se na toj snimci ne vidi da ja spominjem tužitelja ili da izgovaram “sporne“ riječi. Ja ne mogu biti odgovoran za ono što se bez moje autorizacije prenosi u medijima. Mnogi mediji nisu bili na toj presici. Eventualno mogu biti odgovoran za ono što sam izgovorio, a na snimci nema ničega što bi tužitelja moglo oklevetati i povrijediti. Što reći, ponavljam, novinarski zadatak je obavještavati javnost o radnjama političara kako bi se dogodila korekcija ponašanja političara, ali isti takav zadatak imaju i oporbeni političari, a sve ovo što mi se dešava vizavi tužbi je namjera zastrašivanja ne samo mene, već preko mene svakoga koji bi kritizirao ljude na vlasti u Istri. Zato želim vjerovati da će neovisno pravosuđe biti jamac slobode govora kako bi mogli slobodno govoriti oni koji su u opoziciji i koji rade u medijima.

Damir Kajin

HOP