Na Kosovu ubijen osuđeni srpski zločinac koji je čekao ponovno suđenje

0
1906

Predsjednik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović, koji je jutros ubijen na Kosovu, rekao je nedavno da se plaši mogućeg atentata,  kako je tada naveo, sigurnost u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice  je loša.

 

– Plašim se da u ovoj nestabilnoj situaciji može stradati neko nevin, a moram priznati da se i sam plašim za svoju sigurnost – rekao je Ivanović  u petak, 12. siječnja.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko vijeće, kojim je predsjedavala rumunjka Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 14. travnja 1999. godine.

Komša je navela  u presudi da su srpske snage tada organizirale akciju čišćenja Južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca, pa su brojne albanske porodice silom izbačene iz svojih kuća i stanova i kako su muškarci odvojeni od žena i djece.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio dio paramilitaraca, nosio plavu odoru i bio je naoružan, a pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana srpske paravojne policije “Što da rade sa njima (Albancima)” Ivanović je odgovorio: “Što me pitas, postupi po naređenju”.

Sutkinja je navela da je Ivanović bio svjestan operacije protjerivanja i ubijanja Albanaca civila i “da je voljno postupao znajući da će doći do ubojstva”.

U presudi je navedeno  da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je poduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Ivanović je oslobođen optužbi za krivična dijela iz veljače 2000. godine.

Postupak se vodi ispočetka, jer je presuda pobijena.

Da li je to razlog ubojstva još se ne zna. Zanimljivo da ga sluđeni srpski mediji nazivaju umjerenim političarem.

 

Automobil lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića zapaljen je u toku noći u Kosovskoj Mitrovici. 28. 6. 2017.

Kao meta već je duže vrijeme zanimljiv. Ekstremnim Srbima smeta jer je za dogovor sa drugom stranom. Ova situacija pred pregovore srpske i albanske strane više odgovara Srbima. Destabilizacija Kosova i republike Srpske otvora mogućnost rehabilitacije velikosrpskog projekta. Igraju li se ponovo Srbi svjetskom vatrom?

HOP