Partizanski klaun Frljić dobio nagradu neokomunističkih novina iz Poljske

0
2020

Poljska državna televizija objavila dio snimke predstave s ogorčenim napadom na autore i glumce zbog ruganja svetinjama. To je izazvalo lavinu napada, pa je u utorak pred teatrom prosvjedovalo nekoliko desetaka gnjevnih ljudi.

“Kletva” Olivera Frljića u teatru Powszechny u Varšavi je naravno glasna, vjerojatno glasnija nego ijedna predstava ove sezone. “Kletva” je poput granate bačene u trenutnu poljsku stvarnost: vrijedi je pogledati, preporučuje Jakub Majmurek, poznati poljski kritičar.-pisao je prije godinu dana Jutarnji.

Danas.  Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza predstavi “Kletva” redatelja Olivera Frljića dodijelile su nagradu Wdecha u kategoriji Događaj godine.

O čemu se zapravo radi i čije su ovo novine? Novine su nekadašnje glasilo komunista u Poljskoj. Prokletstvo komunista nije niti u Poljskoj završilo. Što komunisti misle o crkvi svima nama je poznato, prema tome Frljić je idealan za taj cirkus sa religijom. Naravno ne pada mu napamet ismijavati islam.

Poznate bečke novine Die Presse objavile su izrazito negativnu kritiku predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” koja je prikazana na poznatom austrijskom kazališnom festivalu Weiner Festwochen. Ni drugi austrijski kritičari nisu bili pozitivni prema Frljiću…Čini se da jedino u državama postmodernog komunističkog kretenizma kultura je drugačije gledana…

HOP