SRPSKI DIPLOMATI SE POTUKLI U PARIZU

0
2537
Diplomatska tuča
Djana
piše Džana Mujadžić
Dugotrajna netrpeljivost i obračuni oko kadrovskih rjeŠenja izmeĐu srbijanskog veleposlanika u Parizu, Rajka Ristića i direktora Kulturno-informativnog centra Srbije Radoslava Pavlovića, mogli su imati tragične poslijedice.
Najprije su razlog nesporazuma bila po ugovoru zaposlene osobe u privlačnom i prostranom KIC-u, smještenom preko puta čuvenog Centra “Georges Pompidou”. Direktor Pavlović je osobno nastojao odabrati suradnike, upozorvši Ministarstvo vanjskih poslova Srbije kako  u prisustvu dva “ugovorca” kako ih je nazvao, nije ostvarljivo “podizati razinu Srbije, doprinijeti njezinom ugledu i pokazati je u pravoj svjetlosti, u svijetu“!
Oni su, navodno, onemogućavali njegove djelatnosti, sabotirali ga, pisali protiv njega anonimna pisma, peticije pa uništavali opremu centra. Čak su imali i album tajnih fotografija i filmske zabilješke, o njegovom kretanju.
Slikar Nemanja Djordjevic i ugovorci Miki Cirovksi pa Nikola Letic
Milovan-Miki Cirovski i Nikola Letić su bili razlog neslaganja od dolaska Pavlovića, u rujnu prošle godine. Svjestan da mu oduzimaju prvenstvo, zatamnjuju ugled i popularnost među dijasporom, pošto su uspjeli opremiti KIC zahvaljujući nekolicini darežljivih mecena, nisu mu odgovarali.
Ali istinski skandal je započeo prije nekoliko dana kada oborio na radni stol Cirovskog i fizički prijetio Letiću, kojemu je oduzeo i ključeve od centra. Braneći se, istakao je kako je obavijestio Ministarstvo u Beogradu prije četiri mjeseca dugim i detaljnim izvještajem, te navodima da rad s “ugovorcima” nije moguć. Međutim ništa se nije promijenilo a oni su i dalje dolazili na posao.
Pavlović je “zbog izbjegavanja novih nesuglasica smanjio djelatnosti centra održavši predstave i izložbe“, što nije istina, jer je institucija bila zatvorena nekoliko dana.
Stanje se više pogoršalo  i zakomliciralo jer je veleposlanik Ristić štitio i zastupao “ugovorce” pa su se svi uzajamno posvađali. Očevidci tvrde kako je bilo podignutih šaka i zalutalih šamara, pa boksačkih nokauta.
Dzana Mujadzic iz Pariza
HOP