EKSKLUZIVNO: POLICIJSKI SLUŽBENIK ZA UBOJSTVO OSOBE VOZILOM DOBIO UVJETNU KAZNU JEDNE GODINE

0
7060
U  I M E  R E P U B L I K E  H R V A T S K E

P R E S U D A

            Općinski kazneni sud u Zagrebu, po sutkinji Ivančici Cvitanović, uz sudjelovanje Sabine Erceg kao zapisničara, u kaznenom predmetu protiv okrivljenika G. Tusuna, zbog kaznenog djela iz članka 227. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15 i 101/17 – u daljnjem tekstu KZ/11), povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj K-DO-3892/17 od 23. travnja 2018. godine, odlučujući povodom zahtjeva ODO Zagreb za izdavanjem kaznenog naloga, dana 04. svibnja 2018. godine,

 

p r e s u d i o  j e

 

temeljem članka 541. Zakona o kaznenom postupku (NN 152/08, 76/09, 80/11, 91/12 – odluka Ustavnog suda, 143/12, 56/13, 145/13, 152/14 i 70/17 – u daljnjem tekstu ZKP/08), izdaje se

 

KAZNENI NALOG

 

OKRIVLJENIK G. TUSUN, državljanin RH, po zanimanju policijski službenik, zaposlen u PUZ-u, Služba krim. tehnike, s mjesečnim primanjima 7.200,00 kuna, sa završenom SSS, neosuđivan,

 

k r i v  j e

što je,

13. studenog 2017. u 10,30 sati u Zagrebu, upravljajući osobnim automobilom marke “Ford Focus” reg. oznake 190-681 (vozilo policije) vožnjom unatrag u smjeru sjeverozapada na prilaznom kolniku dvorišnog prostora KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29, olako smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, suprotno odredbi članka 43. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vožnjom unatrag neoprezno skretao u desno na nogostup uz južni rub kolnika, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, ne vodeći pritom računa o položaju i smjeru kretanja svog vozila kao i o položaju pješaka na nogostupu te je tom prilikom stražnjim desnim djelom vozila naletio na pješakinju Miru Žužić koja se kretala nogostupom uz južni rub spomenutog prilaznog kolnika u smjeru sjeverozapada, a u trenutku prometne nesreće nalazila se iza njegovog osobnog automobila, uslijed kojeg udarca je Mira Žužić pala na nogostup te je zadobila teške tjelesne povrede u vidu prijeloma donjih krajeva obje kosti desne potkoljenice (bimaleolarni prijelom) i djelomičnog iščašenja desnog gornjeg nožnog zgloba,

 

dakle,

iz nehaja, kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao opasnost za život i tijelo drugih ljudi pa je zbog toga prouzročio tešku tjelesnu ozljedu druge osobe,

 

čime je,

počinio kazneno djelo protiv sigurnosti prometa – izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu – opisano po članku 227. stavak 2. u svezi stavka 1. KZ/11, a kažnjivo po članku 227. stavku 2. KZ/11,

 

te se temeljem članka 227. stavak 2.  KZ/11 okrivljenik osuđuje

 

NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 4 (ČETIRI) MJESECA

 

temeljem članka 56. KZ/11 okrivljeniku se izriče

 

UVJETNA OSUDA

 

te se kazna na koju je okrivljenik osuđen neće izvršiti ukoliko u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo.

 

Temeljem članka 148. stavak 1. u svezi članka 145. stavak 1. i  stavak 2. točka 1. do 6. ZKP/08, okrivljenik je dužan naknaditi sudu troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 300,00 kuna, te trošak medicinskog vještačenja u iznosu od 1.900,00 kuna i prometnog vještačenja u iznosu od 2.200,00 kuna.

Obrazloženje

 

Uvodno citiranu optužnicu ODO Zagreb podiglo je protiv okrivljenika zbog kaznenog djela iz članka 227. stavak 2. u svezi stavka 1. KZ/11, sa zahtjevom državnog odvjetnika da se u odnosu na okrivljenika izda kazneni nalog.

 

 Osnova za izdavanje kaznenog naloga proizlazi iz bolničke prijave KBC Sestre Milosrdnice na ime Mire Žužić od 13. studenog 2017. g, izvješća II PPP PUZ-a od 13. studenog 2017. g., skice mjesta događaja, fotografskog elaborata, iskaza oštećenice Mire Žužić ispitane u svojstvu svjedoka 16. veljače 2018. g., medicinske dokumentacije za oštećenicu, nalaz i mišljenja sudsko medicinskog vještaka dr. Davora Mayera od 05. ožujka 2018. g. te nalaza i mišljenja kombiniranog sudsko medicinskog i prometno tehničkog vještačenja dr. Davora Mayera i ing. Zvonka Ivašića od 03. travnja 2018. godine.

 

Navedeni dokazi ukazuju da je okrivljenik takvim svojim ponašanjem postupio protivno odredbi članka 43. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, postupajući pri tome s oblikom krivnje koji se naziva svjesni nehaj, lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći.

 

Slijedom naprijed navedenog, u ponašanju okrivljenika su se ispunila sva zakonom propisana obilježja kaznenog djela iz članka 227. stavak 2. u svezi stavka 1. KZ/11.

Sud također nalazi kako je kazna zatvora u trajanju 4 (četiri) mjeseca, s time da se kazna zatvora na koju je okrivljenik osuđen neće izvršiti ukoliko u roku 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo, primjerena s obzirom na težinu djela, način djelovanja okrivljenika, stupanj ugroženosti povrijeđenog dobra, okolnosti pod kojima je djelo počinjeno te osobnih prilika okrivljenika. Sud smatra da je ovakva sankcija razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja, te da u potpunosti može utjecati na okrivljenika da ubuduće ne čini takva ili slična kaznena djela, a isto tako ovakva je kazna primjerena upozorenju i utjecaju na ostale građane da ne vrše kaznena djela te će se na taj način i kod okrivljenika i kod ostalih građana razviti svijest o štetnosti i pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

 

Temeljem članka 148. stavak 1. u svezi članka 145. stavak 1. i  stavak 2. toč. 1. do 6. ZKP/08, sud je obvezao okrivljenika na snašanje troškova kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 300,00 kuna, koji je odmjeren u skladu s trajanjem i složenošću predmetnog postupka te imovinskim prilikama okrivljenika, kao i trošak sudsko medicinskog vještačenja u iznosu od 1.900,00 kuna i prometnog vještačenja u iznosu od 2.200,00 kuna.

 

U Zagrebu, 04. svibnja 2018. godine

 

Zapisničar                                                                                         Sudac

Sabina Erceg v.r.                                                                               Ivančica Cvitanović v.r.

 

 

POUKA O PRAVNOM LIJEKU

 

Protiv ove presude okrivljenik ima pravo u roku od 8 dana po primitku iste podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga.

Prigovor se podnosi u pisanom obliku, a isti ne mora biti obrazložen, a u njemu mogu biti predloženi dokazi u korist obrane.

Ukoliko prigovor bude pravodobno podnesen, optužnica će biti dostavljena optužnom vijeću radi ispitivanja u smislu članka 526. stavak 2. ZKP-a.

Protiv presude o izdavanju kaznenog naloga državni odvjetnik ima pravo žalbe u roku 8 dana.

Žalba se podnosi pisano, u dovoljnom broju primjeraka za sud i suprotnu stranu, a o žalbi odlučuje Županijski sud.

 

Za točnost otpravka – ovlaštena službena osoba

Snježana Perišić