EU i društvene mreže još jače će nadzirati dijeljenje tekstova po mrežama preko zakona o autorskim pravima

0
3905

Planovi za ažuriranje pravila o autorskim pravima EU-a za današnji online svijet i osiguranje poštene plaće za umjetnike i novinare poduprli su  u Odboru za pravne poslove u srijedu.

Odbor je usvojio svoje stajalište  glasovanjem s 14 glasova  za, 9 protiv,  2 suzdržana, a usvojili su  većinu odluku o pregovorima s Vijećem.

Nakon glasovanja, izvjestitelj Axel Voss (EPP, DE) je rekao:

“Ovo glasovanje označava prvi korak parlamentarne procedure za usvajanje zakona o autorskim pravima koji odgovaraju prijetnjama interneta. Posljednji zakoni koji se odnose na autorsko pravo u informacijskom društvu datiraju od prije 17 godina, a danas je internet u osnovi različit od onoga što je bio u 2001. godini.

Stvoritelji i izdavači vijesti moraju se prilagoditi novom svijetu interneta kako danas funkcionira. Postoje mogućnosti, ali postoje i važni nedostaci.  Načelo poštene plaće za obavljeni posao treba primijeniti na svakoga, svugdje, bilo u fizičkom ili online svijetu.

Svatko tko koristi isječke novinarskog mrežnog sadržaja najprije mora dobiti licencu od izdavača. Ovo novo pravo za izdavače će se prijaviti 20 godina nakon objavljivanja.

Primjer:
automatske veze pregledavaju društvene mreže koje generiraju kada korisnici dijele veze (prikazujući naslov članka, minijaturu i kratak izvod) zahtijevaju licencu, kao i svatko tko analizira sadržaj vijesti na webu, poput skupova vijesti, usluga praćenja medija i provjeravanje činjenica. U prijevodu vrlo teško ćete dijeliti nečije članke bez licence na Facebooku.

Ograničavanje slobode izražavanja i pristupa informacijama: Ova odredba ograničit će ne samo tvrtke, već i pojedince koji objavljuju isječke vijesti, npr. Blogeri. Budući da  ovo pravo, za razliku od autorskog prava, ne zahtijeva originalnost primjene na sadržaj, štiti i kratke i nekreativne isječke, kao što su čisto činjenični naslovi.

Magdalena Drenjančević

HOP