Skandal: U službenim prostorijama suda odvija kazneno djelo izrade falsifikata!

0
16226

IZRADA FALSIFIKATA VRIJEDNOG 31.050.000,00kn

od strane zemljišno – knjižnog odjela Općinskog suda u VELIKOJ GORICI

Prošlo je 14 godina od objave vijesti „ISTRAGA U VELIKOJ GORICI – SKANDAL Predsjednik velikogoričkog Suda MARKO JURLINA prijavio nepoznatog počinitelja zbog falsificiranja isprave za zemljišne vrijednosti 31 milijun kuna“ na dan 14. 11. 2004. godine .

Da li je predmet riješen i da li je tko kazneno odgovarao ?

Mala digresija ( Odstup od predmeta, zastrana u govoru ili tekstu ) . O navedenom predmetu očitovao se je današnji Predsjednik Vrhovnog suda RH gospodin Đuro Sessa, mag. iur. a u to vrijeme – EPOHA 2004 godina , obnašao je dužnost Predsjednika Općinskog suda u Zagrebu i to već osam (8) godina.

Da li je streloviti napredak gospodina Đure Sesse, mag. iur od Predsjednika Općinskog suda u Zagrebu pa do Predsjednika Vrhovnog suda REPUBLIKE HRVATSKE potpomognut vraćanjem „dugova“ iz sudačke profesionalne karijere ili je profesionalno napredovanje rezultat istaknutog sudačkog rada to će pokazati vrijeme !

Epoha 2004. godine , Predsjednik Općinskog suda u Zagrebu gospodin Đuro Sessa, mag. iur. komentira KRIMINAL u velikogoričkom sud u svezi krivotvorine zemljišno-knjižnog uloška , ovim riječima , citiram :

U osam godina na čelu Općinskog suda u Zagrebu ĐURO SESSA imao je desetak sličnih slučajeva kad je otkriven falsifikat i kad su podnošene kaznene prijave.

Bilo je osumnjičenih , referenata , ali i stranaka, jer kaže Sessa, referenti ne mogu u svakom trenutku nadgledati zloupotrebljava li netko pravo uvida u zemljišnu knjigu: Kada bi se htjela postići apsolutna sigurnost , posve bi stradala efikasnost i uvid bi bio znatno otežan , kaže.

K O M E N T A R : stiče se dojam da svatko može ušetati u zemljišno – knjižni odjel nadležnog Općinskog suda i „vršljati“ po ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA. Građani moraju znati da korisnik uvida u zemljišnu knjigu ima pristup samo do „pulta“ iza „pula“ isključivo su djelatnici zemljišno – knjižnog odjela nadležnog suda , što eksplicitno znači da isključivu odgovornost za izradu falsifikata snose zemljišno – knjižni uposlenici , državni službenici i namještenici sa zemljišno – knjižnim sudcem.

Iako bi mnog ljudi to moglo učiniti , da sam na mjestu policijskih istražitelja , tragao bih za onima tko ima interes krivotvoriti podatak u zemljišnoj knjizi – kaže Sessa.“

Kada se čita ovo obrazloženje dato od Predsjednika Vrhovnoga suda RH gospodina Đure Sesse, mag. iur. stječete se dojam da upis u ZEMLJIŠNU KNJIGU može učiniti bilo tko , a u stvari upis promjene u zemljišnu knjigu strogo je definirano i kontrolirano .

Zemljišno – knjižni sudac znači sudac predmetnog suda donosi IZVRŠNO RJEŠENJE po osnovu kojeg se smije provesti promjena u zemljišno – knjižnom ulošku ,na primjer kod pravnog prometa nekretninom : odnosno brisanje zemljišno – knjižne čestice iz jednog zemljišno – knjižnog uloška i prijenos iste zemljišno – knjižne čestice u drugi zemljišno – knjižni uložak .

Kod opterećenja zemljišno knjižne čestice upisane u zemljišno knjižni uložak bilo izgradnjom objekta ili nekim teretom hipoteke ili založnim pravom zemljišno knjižni sudac provjerava da li su to valjani pravni ili upravni akti za upis u zemljišno knjižni uložak . Kada utvrdi valjanost priloženih pravnih ili upravnih akata zemljišno – knjižni sudac donosi IZVRŠNO RJEŠENJE o upisu tereta u predmetni zemljišno knjižni uložak u obliku „aktivne plombe“.

Aktivnu provedbu upisa promjene po IZVRŠNOM RJEŠENJU zemljišno – knjižnog sudca provodi VODITELJ ZEMLJIŠNO KNJIŽNOG ODJELA nadležnog Općinskog suda osobno ili putem zemljišno – knjižnih referenata kada zemljišno – knjižni odjel ima veći broj katastarskih općina sa većim brojem ZEMLJIŠNIH KNJIGA.

Da bih se posao upisa promjena u zemljišnu knjigu žurno provodio zbog obima posla tada se posao vođenja ažurnosti promjena upisa u zemljišnim knjigama raspodjeli po zemljišno – knjižnim referentima.

Katastarske općine sa odgovarajućim brojem zemljišnih knjiga vode se po abecednom registru.

Jednakost opterećenja radom zemljišno knjižnih referenata provodi se sa približno istim brojem zemljišnih knjiga u koje zemljišno – knjižni referent aktivno provodi promjene.

Prema iznesenom, odgovorne osobe za izradu falsifikata u predmetnom zemljišno knjižnom ulošku su slijedeće osobe : ZEMLJIŠNO – KNJIŽNI SUDAC , voditelje zemljišno – knjižnog odjela nadležnog Općinskog suda i referent zemljišno – knjižnog odjela kome pripada po slovu abecede ingerencija unosa promjena u zemljišno knjižne uloške.

Prema ovoj konstataciji ne može se podnijeti kaznena prijava protiv NEPOZNATOG POČINITELJA IZRADE FALSIFIKATA ZEMLJIŠNO – KNJIŽNOG ULOŠKA kada su to decidirane osobe sa svojim pravnim statusom – uposlenja i imenom i prezimenom .

S obzirom na formulaciju kaznene prijave od strane Predsjednik velikogoričkog Suda MARKA JURLINE prijavio je nepoznatog počinitelja zbog falsificiranja isprave za zemljišne vrijednosti 31 milijun kuna, prijava izgleda da je formalno podnesena , a moli se „boga“ da krivac ne bude otkriven jer bog zna što bi mogao ispričati o zakonitom ili nezakonitom poslovanju zemljišno – knjižnog odjela Općinskog suda u Velikoj Gorici.

Predmet izrade falsifikata je zemljišno – knjižni uložak katastarske općine VELIKA GORICA u kojem je upisana zemljišno knjižna čestica površine 7761 četvornih metara gdje je prodajnu vrijednost 1m2 dostigla iznos od 4000,00kn. Pomnože li se ova dva iznosa 7761 * 4000,00 dobije se vrijednost nekretnine u iznosu 31.044.000,00kn . Predmet pravnog prometa omogućen je brisanje „aktivne plombe“ .

Da malo zastanem . „Aktivna plomba“ briše se po osnovi odgovarajućeg IZVRŠNOG RJEŠENJA kojeg donosi zemljišno – knjižni sudac. Nema li „rješenja“ o brisanju aktivne plombe ne može se aktivna plomba izbrisati iz zemljišno knjižnog uloška. „IZVRŠNO RJEŠENJE“ o brisanu aktivne plombe mora biti deponirano u „zbirci položenih ugovora“ . Ako nema navedenog izvršnog rješenja nema ili ne može se izvršiti brisane aktivne plombe.

Navod iznesen u tekstu je „N E B U L O Z A“ , citiram :

No netko je u velikogoričkoj gruntovnici zabilježbu zbog koje prodaja nekretnine nije mogla proći , neslužbeno doznajemo , podcrtao crvenom bojom. A to znači da ta zabilježba više nema pravnog učinka , te da se zemljište može prodati.“

Citirani dio odražava „bajku za malu djecu“ jer svaka promjena pa i brisanje zabilježbe u zemljišno knjižnom ulošku odvija se po osnovi IZVRŠNOG RJEŠENJA zemljišno – knjižnog sudca. Dato obrazloženje „nema veze sa mozgom“, ali kada građani proceduru ne poznaju onda im se može svašta „prodati – servirati“ pod pravnu radnju.

U samom tekst navodi se komentar velikogoričkog odvjetnika ZLATKA BUKOVCA , citiram :

I ja ću kao ovlaštenik osoba koje polažu pravo na nekretninu pokrenuti određene postupke. Koliko se meni čini , to nije učinio netko sa strane , nego osoba koja se zna služiti zemljišnom knjigom kaže ZLATKO BUKOVAC velikogorički odvjetnik. Koliko smo uspjeli doznati , uvid u velikogoričke zemljišne knjige imaju svi zainteresirani, ali je olakšan odvjetnicima i geodetima. Priča o krivotvorenju već se je proširila gradom , po su Goričani u strahu da netko nije neovlašteno mijenjao i podatke o njihovim nekretninama.“

Nitko sa strane , sa ulice ili bilo koji sudski referent ili sudac ne mogu djelovati u zemljišno – knjižnom odjelu nadležnog suda osim imenovanog ZEMLJIŠNO – KNJIŽNOG SUDCA nadležnog Općinskog suda , voditelja zemljišno – knjižnog odjela nadležnog Općinskog suda i zemljišno – knjižnih referenata .

Navedene tri osobe : zemljišno – knjižni sudac , voditelj zemljišno – knjižnog odjela i ovlaštenik zemljišno – knjižni referent su počinile kazneno djelo falsifikata zemljišno – knjižnog uloška po kojem je omogućena novčana transakcija od 31.044.000,00kn.

Kako je od trenutka kaznene prijave EPOHE 2004. godine i danas EPOHE 2018 godine prošlo 14 godine zanimljivo bi bilo da OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO u VELIKOJ GORICI i Predsjednik Općinskog suda u Velikoj Gorici obavijeste javnost tko je krivotvorio zemljišno – knjižni uložak , tko je ta osoba koja je omogućila neosnovanu transakciju od 31.044.000,00kn , da li je počinitelj falsifikata procesuiran i da li je kažnjen kaznom zatvora i da li je osobi koja je počinila falsifikat oduzeta stečena materijalna dobit.

U tekstu se navodi , citiram :

Koliko smo uspjeli doznati , uvid u velikogoričke zemljišne knjige imaju svi zainteresirani, ali je olakšan odvjetnicima i geodetima.“

Uvid u zemljišnu knjigu ne znači steći pravo krivotvoriti – falsificirati zemljišno – knjižni uložak.

Nije bitno da li je netko od „odvjetnika i geodeta“ koristio zemljišnu knjigu po osnovi javnog uvida , nitko od navedenih nema ovlasti unositi promjene u zemljišno – knjižni uložak jer odvjetnici i geodete ne mogu donijeti „IZVRŠNO RJEŠENJE“ po osnovu kojeg se promjena provodi.

Od nadležnih državnih tijela OPĆINSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA u VELIKOJ GORICI i Općinskog suda u Velikoj Gorici zahtjeva da daju odgovore o učinjenim kaznenim djelima u službenim prostorijama suda !

BOŽIDAR VIDUKA magistar inženjer geodezije i geoinformatike