Hrvat u ukrajinskim postrojbama upozorava da je humana gesta Hrvatske prema Ukrajini završila u krivim rukama

0
8439

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ministarstvo Vanjskih poslova i europskih integracija Sabor Republike Hrvatske Veleposlanstvo RH u Ukrajini

Poštovani!

Kao hrvatski državljanin koji već 4 godine boravi u Ukrajini, ne mogu a ne obratiti se Vama, kao i svim državnim institucijama, i ne skrenuti pažnju na poprilično neugodnu i spornu , u skoro vrijeme moguće neugodnu situaciju za određene institucije HR, situaciju koja se dogodila u Ukrajini.

Naime. …. Prije otprilike tjedan dana, na internetu je objavljena informacija od strane predstavnika Ministarstva Vanjskih Poslova Ukrajine, gđe. Marija Ionova, u kojem je navedeno kako je postignut dogovor sa hrvatskom stranom ( Predsjednik Vlade, Ministarstvo Vanjskih Poslova RH) kako će Republika Hrvatska , o svom trošku organizirati put, ishranu, smještaj za djecu iz područja pogođenih ratnim djelovanjima u Ukrajini, pri čemu se isto odnosi na : – djecu koja su zbog ratnih posljedica ostala bez roditeljske skrbi – djecu poginulih branitelja Ukrajine – djecu branitelja koji obnašaju službu u vojnim operacijama te djecu ranjenih branitelja.

Iskreno, bio sam ushićen i ponosan što je moja zemlja, i ljudi koji su od strane moga naroda izabrani da vode državu, unatoč teškoćama u kojima se nalazi Republika Hrvatska, pokazali veliko srce i želju za pomoći narodu i državi koja, kao i mi nekad, proživljava teške trenutke, i na ideji i inicijativi neizmjerno sam zahvalan svima koji su u tome sudjelovali.

 

Međutim. …. Prije svega, ja sam Hrvat i moram Vam skrenuti pažnju na određene “čudne” i neželjene činjenice koje su se pojavile u posljednjih nekoliko dana. …. Nakon što su se na internetu pojavile fotografije djece pristiglih u Hrvatsku, izbio je, blago rečeno, skandal koji iz dana u dan poprima sve veće razmjere, a očito je da se lanac “laži” sve više i više zapetljava.

Naime, na fotografijama je prepoznato nekoliko djece, čiji roditelji apsolutno ne spadaju ni u jednu kategoriju navedenu na početku pisma, već se radi o djeci imućnih, dobro stojećih državnih službenika i činovnika iz grada Kramatorsk, koji nemaju nikakve veze sa ratom ili učešćem u istom, a čija primanja premašuju primanja i hrvatskog Premijera .

Obzirom da je u protokolu navedena kategorija djece i kako je njihov odmor plaćen novcem hrvatskih poreznih obveznika, molim da na ovu činjenicu osobito obratite pažnju !

Poslije toga, kako se pojavila ta informacija, i sama gospođa Ionova, počinje pomalo “čudno” reagirati na postavljena pitanja : – prvo zabranjuje komentare na svoj post na internetu, – potom mijenja i sadržaj samog posta, te izbacuje dio u kojem su napisane spomenute kategorije djece, i umjesto toga “u opis dodaje nove kategorije” : zaslužna djeca iz područja sporta, nauke… – poslije reakcije kako je dužna dati odgovor obzirom da je riječ o sredstvima iz proračuna druge države, dotična predstavnica MVP Ukrajine ističe kako Republika Hrvatska “nema ništa sa time kao ni sa troškovima.” – odbija javno iznijeti imena djece sa liste koja se trenutno nalaze na odmoru u Hrvatskoj, i na svako pitanje, onoga koji ga postavi naziva pogrdnim imenima, optužujući ga za zavidnost, “potkopavanje” i slično – također poziva se na Veleposlanika RH u Kijevu,Vidoševića, koji se još uvijek nije očitao o slučaju.

Nastoji se spriječiti kako informacije ne bi došle do Hrvatske te se svakodnevno manipulira novima. Uz sve to, zabranjen je pristup informacijama građanskim, nevladinim udrugama, udrugama branitelja, i ostalim organizacijama koje zaista realno znaju i mogu utvrditi realno stanje te “tko je zaista na odmoru u Hrvatskoj”, te da li je došlo do kršenja dogovora i potpisanog sporazuma/protokola sa hrvatskom stranom.

Kao hrvatski državljanin, molim Vas da učinite određene i potrebne korake u cilju rasvjetljavanja istine, jer trenutna situacija baca sjenu i “blato” i na hrvatsku stranu koja je uslijed želje da učini dobro djelo postala žrtvom nečijih zakulisnih igara.

Obzirom na visoki stupanj korupcije i svega što je vezano uz nju, svakako preporučujem poslušati i nevladine organizacije i udruge iz Ukrajine, kao i braniteljske udruge, koje uistinu brzo mogu pomoći razjasniti nastalu, neugodnu situaciju, a u svrhu istog stojim Vam na usluzi.

Još jednom izražavam svoje iskreno divljenje i ponos na hrvatske institucije koje su pružile ruku pomoći onima kojima je pomoć potrebna, ali isto tako neću dozvoliti da se njome manipulira i koristi u privatne svrhe.

Sa Poštovanjem Denis Šeler- pismi čitatelja iz Ukrajine

HOP