Šef štrajkača Uljanika sjedi u nadzornom odboru među pljčkašima Uljanika!

0
7112

Malo mi vrag nije dao mira, pa sam išla istražiti tko to sjedi u Nadzornom odboru Uljanika.
I još sam u šoku.
Dakle: jedan od članova Nadzornog odbora je i aktualni Predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika!!!
Da, dobro ste pročitali. Predsjednik Štrajkaškog odbora, Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske, a koji je istovremeno i predsjednik Nadzornog odbora Uljanik Tvornice električnih strojeva i uređaja, d. d.
Are you fucking kidding me?
Dakle čovjek koji je imenovao upravu društva i zadužen je za nadzor nad zakonitošću i likvidnosti njezina poslovanja, trenutno predvodi štrajk?
WTF?!?

Ostali članovi NO su:
– Renata Kašnjar-Putar, članica uprave PBZ CROATIA OSIGURANJE dioničko društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima
– Marko Pokrajac, trenutko direktor čak dviju tvrtki – EXPERTUS društvo s ograničenom odgovornošću za ugostiteljstvo i trgovinu & ASTORIA d.o.o. za usluge, te član uprave GRAND HOTEL IMPERIAL, d.d.
– Dragutin Pavletić, predsjednik uprave ULJANIK PLOVIDBA LNG društvo s ograničenom odgovornošću za pomorski prijevoz i skladištenje i direktor ULJANIK PLOVIDBA Pomorski promet, dioničko društvo

***

Usput, evo samo jednog od članka Zakona o trgovačkim društvima, a koji se odnose na Nadzorne odbore:

Članak 250.
(1) Uprava mora izvješćivati nadzorni odbor o:
1. poslovnoj politici i o drugim načelnim pitanjima budućeg vođenja poslova te odstupanjima od ranijih predviđanja s navođenjem razloga za to,
2. rentabilnosti poslovanja društva a napose rentabilnosti upotrebe vlastitoga kapitala,
3. tijeku poslova, napose prihoda i stanja društva,
4. poslovima koji bi mogli biti od velikog značaja za rentabilnost poslovanja i za likvidnost društva.
(2) Kod vladajućeg društva u koncernu izvješće obuhvaća i društva koncerna.
(3) Nadzorni odbor može zahtijevati od uprave da ga izvješćuje i o drugim pitanjima koja su od značaja za poslovanje i stanje društva.
(4) Uprava podnosi izvješće o poslovnoj politici najmanje jednom godišnje, ako izmjena stanja ili nova pitanja ne nalažu da se o tome izvijesti bez odgađanja, izvješće o rentabilnosti društva i o upotrebi kapitala na sjednici nadzornog odbora na kojoj se raspravlja o godišnjim financijskim izvješćima, izvješće o tijeku poslova i o stanju društva najmanje tromjesečno a izvješće o poslovima koji bi mogli biti od velikog značaja za rentabilnost poslovanja i za likvidnost društva pravodobno kako bi nadzorni odbor mogao o njima zauzeti stav.
(5) Izvješća se moraju sastaviti savjesno i istinito. Ona moraju biti pravodobna i u pravilu u pisanom obliku.
(6) Nadzorni odbor može u svako doba tražiti od uprave da ga izvijesti o pitanjima koja su povezana s poslovanjem društva i koja značajnije utječu na položaj društva ili se razumno može očekivati da bi na to mogla utjecati. On može zahtijevati podnošenje izvješća o prilikama društva, pravnim i poslovnim odnosima s povezanim društvima. I svaki član nadzornog odbora može zahtijevati da uprava podnese spomenuto izvješće nadzornom odboru. Uprava je dužna odboru podnijeti zahtijevano izvješće.
(7) Svaki član nadzornog odbora ima pravo zahtijevati da mu se izvješće dade na uvid. Ako nadzorni odbor drukčije ne odluči, svaki njegov član ima pravo da mu se na njegov zahtjev dade pisani primjerak izvješća. Zaključi li tako nadzorni odbor, izvješće treba dati na uvid i članovima komisije nadzornog odbora u skladu s tim zaključkom. Predsjednik nadzornog odbora je dužan izvijestiti članove odbora o izvješću uprave najkasnije na prvoj sjednici odbora koja se održi po primitku tog izvješća.

Nora Krstulović fb profil

HOP