Komedija istrijana: Jakovčić je govorio da bi Hrvatska bila Europa kada bi bila poput Istre

0
4018

Ne mogu poimati da istarski dužnosnici imaju potrebu baš oko svega lagati. Pa tako slušam na Županijskoj Skupštini Flego govori: “Istra jedina u HR bilježi demografski prirast.”
Pa što je onda istina? Grad Zagreb 2007. god.imao je 780 707 stanovnika, a 2017. 802 762, ili + 22 055.
Zadarska županija 2007. imala je 166 085 stanovnika, a 2017. 168 672, ili +2584.
Istarska županija 2007. imala je 206 585 stanovnika, a 2017. 208 229, ili +1844.
Dubovačka županija 2007. imala je 120 647 stanovnika, a 2017. 121 229, ili + 738.
Sve ostale županije bilježe demografski minus.

Zagreb koji je postao “metropolisko” središte, koji ima 4 puta više stanovnika bilježi povećanje stanovnika za 12 puta više od Istre.
Zadarska županija ima 20% manje stanovnika od Istre, a bilježi povećanje istog od čak 30% u odnosu na Istru. Demografska kretanja su najveća boljka Hrvatske danas. Ali, prirast Grada Zagreba treba zahvaliti strateškom položaju i činjenici da je gro vlasti koncentrirano baš u u njemu, dok jadranske županije prirast mogu zahvaliti samo turizmu i ničemu više.

Miletiću, da li Ti je stalo do Uljanika? Flego, da li Ti je stalo do Uljanika?
Želite li vas dvojica da opstane ili i dalje želite politizirati Miletić je doveo Pulu na rub opstojnosti, a ništa bolji nije ni Flego. Ako vam je stalo do Uljanika, onda osigurajte u gradskom i županijskom proračunu barem 20 mil. €. kako bi se pomoglo radnicima i kooperantima. Nitko van Istre nije birao ni upravu ni NO. Nitko van Istre nije birao Uljaniku ni strateškog partnera ni izrađivao GUP. Upropastili ste sve čega ste se dotakli.
Uskoro će Miletić iz IDS-a izbacivati Jakovčića, a potom taj IDS i samog Miletića. Sve će se to odviti do Valentinova.

Istra je postala regija slučaj. Zamislite da Istra nije sa tri strane okružena morem. Da nemamo turističku infrastrukturu koja je ovakva kakva je, gotovo u cijelosti nasljeđena iz razdoblja do 1990. Pa u jednom Poreču od 1990. do danas nije sagrađen ni jedan novi hotel. Kome se može zahvaliti pretvaranje Istre u regiju slučaj. Ljudima koji je vode. Njihovoj pohlepi. Ako još nismo uskoro bi mogli postati i opasno mjesto za život. Treba samo vidjeti koliko se dogodilo samoubojstava županijskih ili gradskih dužnosnika. Što je razorilo Istru? U Istri nitko ne kontrolira vlast. Takva vlast uvijek je koruptivna vlast. Pedesetak istarskih dužnosnika danas je teže od 3-4 mil.€, a da ulaskom u politiku nisu imali doslovce ništa, počev od Jakovčića nadalje. Plod takve vlasti je Uljanik i urušeno gospodarstvo.
Birači u Istri misle da je korupcija i nesposobnost IDS-a manje zlo od stranaka koje u nazivniku nemaju istarski predznak, iako se vlast dobija: uhljebljivanjem, kontrolom medija te proračuna teškim 4 mlrd.kn. Tu mislim i na prihode javnih poduzeća.
Jakovčić je govorio da bi Hrvatska bila Europa kada bi bila poput Istre, a sada Miletić i Flego spas traže od takve Hrvatske. Jakovčiću sam nedavno predskazao da nakon njegove briljantne uloge u Agrokoru uskoro neće moći ni u Finsku, a pitanje je da li će htjeti iz Bruxellesa u Istru ako je točno da je kao šef NO Afaraka sudjelovao u izvlačenju stotina milijuna € koji su potom završavali u propalim projektima u Južnoj Africi…
F. Nietzsche je govorio:”U svim institucijama u kojima ne puše oštar vjetar javne kritike, korupcija raste poput gljiva”.
Čestitam Istrijanima Dan Županije u vjeri da cćmo progledati jer i za Uljanik i puno toga drugoga sami smo si krivi jer Istru nitko nije pokrao izvana, već su to učinili istarski dužnosnici.

Damir Kajin

HOP