Tuđmanove skulpture rugaju se Tuđmanu, a Novosti ga objesile jer je stvorio Hrvatsku

0
5459

– Što se tiče svih skulptura i bista diljem Hrvatske, iskreno nisam sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika. Moram nagađati što je umjetnik likom moga oca htio reći. Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman – iskren je Stjepan Tuđman. Od svih ga se dojmio jedino onaj u Škabrnji.

Svjetski priznatog zločinca, komunistu druga Tita koji je gušio sve hrvatsko od svojeg dolaska na vlast pa do svoje smrti uspjelo se kiparski prikazati odlučnim, hrabrim, nepobjedivim vojskovođom, spasiteljem „regiona“. Nije ni čudo – jer je autor njegove najpoznatije skulpture  velikan hrvatskog kiparstva Antun Augustinčić, da ne govorimo o izvrsnoj kvaliteti partizanskih spomenika Frane Kršinića, Vanje Radauša i drugih. Bilo je gafova u prikazu partizanskih spomenika, ali nikada što se tiče maršala Tita. Štoviše, potez da se Augustinčićevo vrhunsko umjetničko ostvarenje umnoži diljem tadašnje Jugoslavije smatram izuzetno lukavim i mudrim propagandnim potezom ondašnjih jugoslavenskih ministarstava i vlasti. To je nešto što bih rado preuzela i danas. Naime, na taj način se budućim naraštajima usjekla u sjećanje vrlo određena, laskava slika Tita. Osim toga, vrhunskih umjetnika ima malo, tako da nije nikakav izraz demokracije pustiti umjetnički nevrijedne spomenike da kao korov izbijaju po gradovima diljem Hrvatske. To je, naprotiv, izraz krajnje nebrige o kulturi i umjetnosti koju će baštiniti nadolazeće generacije.-komentirala je magistrica Ingrid Runtić.

Index je pokrenuo lavinu  oko obješenog Bandićevog Tuđmana prije tjedan dana, a očita koordinacija postoji sa Novostima što se vidi iz naše naslovnice.

Pokvareno i podlo do kraja: Index prenosi video postavljanja od naroda popljuvanog Kovačićevog spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, a koji niti liči na predsjednika, niti je dostojan njegovog značaja u smislu umjetničke ideje i realizacije. Sam čin postavljanja u realnom vremenu prate komentari koji pljuju pokojnog predsjednika na prostački način, mada Tuđman nikakve veze nema s današnjim vođenjem politike i gospodarstva današnjeg hrvatskog vodstva na štetu hrvatskog naroda. Iako su takvi komentari pravi primjer “govora mržnje”, oni neće biti sankcionirani jer su upereni protiv samoga Tuđmana, što je Indexu i skrivena namjera. Da su kojim slučajem upereni protiv jugonekrofila, istog bi trena bi bili označeni kao govor mržnje i zabranjeni, a počinitelji kažnjeni. Ali, kod nas se kažnjava kulturna baština narodne tradicije bećarca, a ne kažnjava se nepoštovanje i neprikrivena mržnja prema Hrvatskoj i prizivanje Jugoslavije koja je Hrvate pokrala, progonila, klala, ubijala, bacala u jame i zazidavala žive u rudarska okna. Čak i nakon dobivenog rata protiv četnika i velikosrba, mi još uvijek trpimo mržnju simpatizera jugoslavenštine, odnosno velikosrpstva. Budući da je Hrvatska stvorena krvlju, upravo činom obrane protiv jugoslavenskih i četničkih agresora, logično je da uvredljivi i posprdni komentari tih i takvih budu prepoznati kao rušenje ustavnopravnog poretka. No, na njih se gleda kao na “demokratsku slobodu izražavanja”. Pročitajte komentare i sami prosudite o čemu se tu ustvari radi.

“Trebaju štrik staviti samo malo poviše”, “spomenik osobi koja je uništila hrvate”, “za 100 g. i on će biti maknut”, “odvratno mi je s tim ikonama po trgovima”, “uz drugarski pozdrav, druže” samo su neki od mnogih izljeva mržnje… potpiruje li index kao medij novi sukob i rat, neki novi obračun s jugoslavenstvom? Nije li Domovinski rat bio dovoljan?!

FB_IMG_1544297995881 received_580828789044636

received_1926812960747356

Kulturni radnici sve su učinili da obezvrijede lik i djelo Tuđmana kroz svoje trećerazredne radove,  nastavak specijalnog rata napravio je Index provokacijom s obješenim Tuđmanom tijekom postavljanja  spomenika i izazvao lavinu loših komentara.

Nastavio je glavni aparatčik za kulturu Peđa Gavrilović u Večernjem listu;

feđa gavrilović

Povjesničari umjetnosti poput Feđe Gavrilovića upozoravali su kako “manji kolektivi koji naručuju spomenike u vođi još vide mitsko biće, a u njegovu kipu totem koji ih baca u stanje transa i područje izvan racionalnoga”, stoga je s Tuđmanovim kipovima “u puno prilika na djelu čisti diletantizam i neodgovornost prema javnom prostoru.”

Završetak ovog ludila odrađuju srpske Novosti. Oni otvoreno šire mržnju prema Tuđmanu, sinonimu hrvatske države.

matja (1)

Indexu opraštamo dugove, Novostima dijelimo novce za širenje mržnje prema Hrvatima, a Bandiću za gradnju ovakvih spomenika dajemo novac.

Ovaj zadnji primjerak Tuđmana je Bandić fontana posvetio svom specijalcu za teške situacije Nikoli Kaliniću. Kovačićev Tuđman neodoljivo liči na Kalinića…

Obješen, neželjen, Tuđman je glavna  sprdačina u medijima prosrpske ekipe…strašno smeta Hrvatska.

Sad vam je jasno zašto nema igranog filma  o junaštvu Vukovara.

HOP