‘HALAL’ oznaka na našim proizvodima- u ime Alaha

0
7443

Na proizvodima Vindije, Gavrilovića, Dukata, Podravke je oznaka HALAL koja označuje proizvode koje smiju jesti muslimani, izbjeglice i migranti. Oznaka je potvrda da su ovi proizvodi u ime Alaha. Predavanje održao Elvis Duspara.

Slika zaslona s 2018-12-24 13-12-23

Postoji i centar za certifikaciju Halal kvalitete u Hrvatskoj.

Kur´an posvećuje 119 redaka (ajeta) jelu i piću. Devedeset redaka posvećeno je dozvoljenim (halal) jelima i pićima, a 29 kur´anskih redaka donosi određene zabrane glede jela i pića.
Iz tih redaka vidljiva je stroga zabrana (haram) svinjskog mesa i svih proizvoda koji se dovode u vezu s tim, alkohola i svih proizvoda koji se dovode u vezu s tim, strv, krv, konzumiranje mesa životinje koje je zaklano u nečije drugo ime, a ne u ime Boga, konzumiranje mesa životinja koje su zadavljene, pretučene, strmoglavljene, probodene rogom, načete od zvijeri i onih koje su žrtvovane na žrtvenicima.

Pored gore navedenih zabrana postoji i zabrana konzumiranja mesa životinja koje imaju kandže. Muslimanima je zabranjeno konzumirati meso domaćih magaraca, zabranjeno je jesti meso životinja koje jedu nečist (dželala). Zabrana se odnosi i na životinje koje su ogavne kao što su razne vrste insekata.
Temeljni ¹šerijatski princip jeste „Sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je“. Kada se govori o dozvoljenim (halal) jelima i pićima, pored određenih nabrajanja uočavamo i jedan od principa,a to je“…jedite i pijte, ali ne pretjerujte, zaista Bog ne voli one koji pretjeruju“².

HOP