RAT CARINIKA: CARINICI KOJI SU PRIJAVLJIVALI KORUPCIJU ŠEFOVA SU DEGRADIRANI ILI UNŠTENI!

0
10059
UMREŽENI POJEDINCI U CARINI RIJEKA SU IZNAD SVIH INSTITUCIJA PRAVNE DRŽAVE BEZ OBZIRA NA VIŠEGODIŠNJU KORUPCIJU, SUKOB INTERESA I KRIMINAL
 
Donosimo nastavak o korupcijskim i kriminalnim djelovanjima u Carini, Carinarnica Rijeka u periodu od 2012. do 2017. godine.
Boris Klarin (na slici) u Carini, Carinarnici Rijeka do 2012. godine za vrijeme trajanja Carinske ispostave Srdoči svi su ga znali po nadimku “glavni reket Srdoča”.
Dok je radio na ispostavama Srdoči i kasnije Kukuljanovo ucjenjuje špeditere koji su mu morali više puta godišnje plaćati skijanja i ljetovanja.
Tada na Kukukuljanovu održava kondiciju hodajući za vrijeme radnog vremena uz prugu.
Nakon toga 2013. godine trebao je biti uhićen sa ostalih 13 carinskih službenika, također odležati u pritvoru i biti u kaznenom postupku i na suspenziji zbog reketarenja i naplaćivanja svojih “usluga”.
Umjesto toga, a sa ulaskom RH u EU 2013. godine sklonjen je od pojedinih šefova carine Rijeka u Odjel za tarifu dok se ne primiri situacija i dok se ne zaboravi. Tamo nije radio ništa, osim svojih treninga za vrijeme radnog vremena po molu longo i po trsatskim stubama.
2014. godine umjesto da ga procesuiraju za korupciju i reketarenje pojedini šefovi Carine Rijeka ga nagrađuju na način da ga instaliraju na rukovodeća mjesta. Prvo je instaliran u Carinski ured Rijeka za voditelja
Odjela za nadzor gdje samo glumi voditelja jer ne radi ništa i nezna raditi budući da nikada nije radio u nikakvom inspekcijskom nadzoru. Sve umijesto njega obavlja i organizira Ratimir Božić, koji se je sam prozvao šefom i šefovao je pod patronatom pojedinih šefova u carini Rijeka, i obavljao je poslove bez rješenja o rasporedu na to šefovsko mjesto iako nikada nije radio nikakve poslove inspekcijskog nadzora. Izrazito podkapacitirani i nestručni obojica što je opće poznato u carini Rijeka. Ratimir Božić zvani Rale je u sukobu interesa jer proizvodi med na crno bez rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima i prodaje ga na crno po carini i okolo carine iako je “komandirao”, na crno, carinicima koji su provodili inspekcijske nadzore rada na crno.
Rale je nakon toga 2018. godine nagrađen za poslušnost i suradnju i instaliran je na mjesto voditelja Odjela za unutarnju kontrolu Carine Rijeka. Da dobro ste pročitali voditelj Odjela za unutarnju kontrolu u carini Rijeka. Obojica su u tom periodu od 2012-2017. godine pod utjecajem i preporukom jednog od glavnih šefova i političkog baje (SDP) Carine Rijeka, sada HDZ, za obavljanje raznih prljavih poslova u inspekcijskom nadzoru. Naime, obojica su polagala račune šefu Službe za nadzor Carine Rijeka Andreju Ćukoviću koji je instaliran na to odgovorno mjesto direktno od Željka Jovanovića i Tihomira Kralja, bivših SDP-ovih moćnika, a koji je Raleta i Klarina kasnije nagradio instalirajući ih na još veće funkcije. U Službi za mobilne jedinice su maknuli stručnu osobu s tog rukovodećeg mjesta kako bi Boris Klarin zasjeo na tu odgovornu funkciju, iako nikada nije radio nikakve poslove inspekcijskog nadzora, a sve da bi Andrej Ćuković imao kontrolu i nad tom Službom kao i nad svim Odjelima za nadzor u Carini Rijeka gdje je instalirao sve svoje podobne kadrove s kojima je nekad radio, o čemu smo već pisali. Andrej Ćuković sadašnji zamjenik pročelnika carine Rijeka nije mogao pogodovati i manipulirati i u Odjelu za mobilne jedinice Rijeka sada Službi za mobilne jedinice Rijeka jer je ista pod jurizdikcijom Središnjeg ureda Carine u Zagrebu pa na to mjesto ravnatelju podvaljuje Borisa Klarina svog “pouzdanog i provjerenog igrača od prije” s kojim je “surađivao” dok su zajedno radili na Kukuljanovu pogotovo oko uvoza namještaja i sanitarija za veći broj apartmana njegove velebne vile Klara u Ičićima koji su uvezeni i tarifirani tarifom 0, odnosno nije plaćena carina i druga carinska davanja. Glavni carinik za uvoz i muljažu oko namještaja koji je radio zajedno s njima dvojicom u to vrijeme je bio i Ratimir Božić Rale.
Andrej Ćuković je postao padom Željka Jovanovića i Tihomira Kralja koji su ga 2012. godine instalirali na mjesto šefa Službe za nadzor još jači u carini Rijeka jer je prodao novom ravnatelju carine priču o svojim vezama sa kabinetom predsjednice republike preko sada već smjenjenog njenog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je odstupio zbog afere SMS s kojim se sastajao u Opatiji a spojio ih je sadašnji šef HZZO-a RH inače bivši doktor iz bolnice Lovran i njegov prijatelj.
Nadalje, Boris Klarin 2016. godine, budući mu je isteklo privremeno rješenje (ujedno i probni rok) iz Odjela za nadzor gdje je bio instaliran kao voditelj se premješta u Odjel za koncesije gdje opet vegetira i održava treniranje po molo longo i trsatskim stubama za vrijeme radnog vremena, čekajući obećani mu raspored za zasluge od zamjenika pročelnika carine Rijeka Andreja Ćukovića na bolju poziciju.
Dana 01.09.2017. godine konačno ga instalira u Službu za mobilne jedinice sa nagradnim koeficijentom 2,20 za poslušnost i lojalnost te odrađene poslove (neto plaća cca 12. 000,00 kuna). Osim što sada polaže račune u Carinu, Središnji ured Zagreb, također polaže račune i u Carinu Rijeka Andreju Ćukoviću koji ga je na to mjesto i instalirao po preporuci naivnom ravnatelju carine koji će ga koštati funkcije kao što je koštao funkcije i bivšeg pročelnika carine Rijeka.
Dakle, Boris Klarin umijesto da je na suspenziji i odgovara za svoja reketarenja i korupciju, uživa instaliran na rukovodeće mjesto u “najelitnijoj” službi Carine i dalje održavajući kondiciju šetajući za vrijeme radnog vremena po Kukuljanovu.
Ovdje posebno na kraju treba navesti u bitnome da su se u to vrijeme od 2012. do 2017. godine od strane naprijed navedenih aktera Ćuković, Božić i Klarin odrađivali i namještali neki predmeti inspekcijskih nadzora kod pojedinih poreznih obveznika za koje carina Rijeka uopće nije imala ovlasti postupati niti provoditi inspekcijski nadzor i nakon toga po žalbama na rješenja i po presudama Upravnog suda carina iz državnog proračuna mora vratiti novac, kamate i troškove postupka o čemu su pisali neki mediji a na što još uvijek nema reakcija institucija pravne države. Za nastalu financijsku štetu državnom proračunu nitko nije odgovarao iz carine, pogotovo carine Rijeka, a radi se o više milijuna kuna financijske štete državnom proračunu, dapače sve se zataškava u Carini Rijeka.
U Središnjem uredu carine u Zagrebu od našeg pouzdanog izvora saznali smo da se ravnatelj nakon afere SMS naglo počinje odricati Andreja Ćukovića i njegovih podobnika i jataka u Carini Rijeka kao i što se desilo u uredu predsjednice te da će biti svi pometeni s novim ustrojem u carini 01.04.2019. godine zbog ponovnog osnivanja Državnog inspektorata koji vraća poslove i ovlasti koje su bile prebačene u carinu a vezano za trgovinu, usluge, turizam i dr. Naš izvor nam je dojavio da se zbog svega navedenog protiv pojedinih aktera u carini vode i istrage DORH-a.
Carinski službenici koji su se svih ovih godina usudili prijaviti navedene prljave rabote, korupciju, reketarenje i kriminal navedene ekipe slani su na disciplinske postupke, raspoređivani su i premještani na niža radna mjesta, raspoređivani su na rad u druge gradove, protiv njih su pokretane razne namještane istrage, razni namješteni postupci, zastrašuje ih se, mobingira ih se, diskriminira ih se po svim osnovama, namještaju im se prijave protiv članova obitelji, lažiraju se službeni dokumenti, utječe se po privatnim firmama da se daju otkazi članovima njihovih obitelji i dr.
Ovakvim koruptivnim i kriminalnim postupanjima nanosi se šteta cijeloj službi carini RH zbog čega ispaštaju i carinici koji pošteno rade svoj posao. Pojedinci su se uzdigli iznad zakona što je potrebno hitno iskorjeniti smjenom istih. Na potezu su ravnatelj carine i ministar financija. Neka institucije pravne države počnu konačno raditi svoj posao.
Nastavlja se…….
Pismo carinika HOP portalu
Demant
HOP