Srbija niskog stupnja sloboda, demokracije i ljudskih prava na razini Nikaragve, Tanzanije i Venecuele!

0
1854
 Srbija prema godišnjem izvješću Freedom House za 2018. zemlja niskog stupnja sloboda, demokracije i ljudskih prava na razini Nikaragve, Tanzanije i Venecuele
Freedom House ocijenio Hrvatsku jedinom slobodnom i demokratskom zemljom u samo njima znanom famoznom, umjetnom i izmišljenom “regionu Zapadnog Balkana”, gdje Hrvatskoj kao povijesnoj i zemljopisnoj srenjoeuropskoj zemlji nije mjesto
Freedom House Kanadu proglasio najslobodnijom zemljom na svijetu
Beogradski news portal Noizz.rs pod paskom švicarske korporacije Ringier Axel Springier, pozivajući se na pisanje neovisnog beogradskog dnevnog lista Danas donosi vrlo zanimljivo i znakovito izvješće o iznimno niskom stupnju demokracije, sloboda i ljudskih prava u Srbiji. Stoga, prenosimo u cjelini pisanje srpskoga prozapadno orijentiranoga portala Noizz.rs o katastrofalnom stanju temeljnih ljudskih prava i sloboda i općenito demokracije u Srbiji. Glas istine o Vučićevu privatiziranome državnom posjedu, pretvorenog u opasni i teški kazamat za građane Srbije, ne može se više prešutjeti i tajiti i u svijetu, usprkos njegovim neviđenim, neopisivim i opetovano upornim i tvrdoglavim lažima i obmanama.
Organizacija Freedom House objavila je novi izvještaj “Slobode u svijetu 2019” o stanju najosnovnijih ljudskih prava i sloboda u 195 zemalja diljem planeta. Ono što je novost u najnovijim, upravo objavljenim podacima, jest činjenica da je Srbija prvi puta poslije jednog i pol desetljeća izgubila epitet slobodne države, našavši se u kategoriji “djelomično slobodnih” zemalja svijeta. Kao razlozi za pad Srbije u izvještaju Freedom House-a navode se izborne neregularnosti, stalni pokušaji Vlade i prorežimskih medija da putem kampanje i zastrašivanja osujete rad nezavisnih novinara i konsolidacija izvršne vlasti u rukama predsjednika.
“Status Srbije opao je radi pogoršanja u načinu provedbe izbora, kao i radi nastavka pokušaja Vlade i njenih savezničkih medija da kroz zakone ugnjetavaju nezavisne novinare, provlačeći ih kroz prljave kampanje,” navodi Freedom House”  svome izvješću i dodaje: “Aleksandar Vučić je de facto akumulirao svoju vlast, što je u suprotnosti s ustavnim ovlastima, koje ima kao predsjednik Srbije.” Još jedna nepovoljna fusnota Freedom House za Srbiju je i podatak da se našla u prve četiri države s najvećim padom u jednoj godini. Sa šest bodova manje u 2018. našla se tik iza Nikaragve, Tanzanije i Venecuele.
“Možete imati demokratsku strukturu i društvo autoritarne tendencije.Ako imate institucije koje funkcioniraju i društvo koje vjeruje u demokratski razvoj, treba netom reagirati na takve tendencije, a ne tek onda pošto se institucije razore. Prijetnje su u Srbiji prisutne i ovu upozorbu Freedom House, prema onome što smo ustvrdili u izvješću, treba shvatiti ozbiljno,” objasnio je ravnatelj Freedom House-a za Evropu i Euroaziju Marc Berent za Glas Amerike ( Voice of America ).On smatra da se u Srbiji, ali i u svijetu, “desilo da se rasprava s tema demokracije, ljudskih prava i sustavnih pretvorbi pomjerila na velika geopolitička pitanja i borbe.”
“I kada stvari postavite tako da je riječ o natjecanju Rusije i Zapada, pitanju Kosova ili europskim integracijama Srbije, dopuštate političkim sudionicima da se bave geopolitikom. Lakše je da branite neke autoritarne poteze kada govorite o geopolitici, nego kada govorite o demokraciji i ljudskim pravima. Znači, Srbi moraju taj javni diskurs spustiti na razinu životnih pitanja, jer kada vodite razgovore o tome, “snažnim” liderima je teže uspjeti u svojim nakanama.” U izvješću organizacije Freedom House navodi se i da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poput srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, nastavlja konsolidirati moć u vlastitim i u rukama svojih suradnika, što također prevazilazi njegove ustavne ovlasti. Jedina zemlja regiona koja ima status slobodne je Hrvatska, a kao najslobodnija zemlja na svijetu naznačena je Kanada.
Dragan Ilić iz Beograda za HOP
HOP