NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA NE MOŽE SE NAZIVATI ‘TAKOZVANOM’!

0
5703

VIDEO! BUJICA O 10. TRAVNJU! Dr. Mario Jareb: “Klasić se ne ponaša kaopovjesničar, nego kao politički aktivist!”

Hrvoje Klasić se nikada nije bavio 2. svjetskim ratom i ono što govori nema veze s prošlom stvarnošću – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji dr. Mario Jareb, ugledni hrvatski povjesničar i autor monografije ‘Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941.’

 

Jareb je u emisiju koja se u cijelosti bavila 10. travnjem, donio orginalni primjerak ‘Hrvatskog naroda’, star 78 godina, na kojem je objavljena vijest o proglašenju NDH. Cijena novina bila je 1 dinar, pa je na posebno pitanje voditelja, profesor odgovorio: – Prošlo je nekoliko mjeseci prije nego je dinar zamijenjen kunom. Kuna je do ljeta 1941. godine postepeno zamijenila jugoslavenski dinar…

 

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA NE MOŽE SE NAZIVATI ‘TAKOZVANOM’!
Nezavisna Država Hrvatska ne može se nazivati ‘takozvanom’ smatra dr. Jareb i dodaje: -Kad imate državu u svojim granicama, nekakvom vojskom i vlašću, onda je nedvojbeno riječ o barem nekakvoj državi. Znači, ta kovanica ‘takozvana’ vezana je uz jugoslavensku propagandnu historiografiju. Rekao bih da ozbiljan povjesničar ne postavlja pitanje je li NDH bila država, kada je sigurno bila. Kakav je bio njezin karakter, to je sad već druga priča…

 

“Položaj Hrvata u Kraljevini Jugoslaviji bio je strahovito loš. Hrvatski narod bio je u potpunosti obespravljen, bio je izložen diktaturi, pogotovo u doma kralja Aleksandra. Velikosrpski krugovi doslovce su terorizirali Hrvate, počevši od pokreta ‘Okup’, preko raznih krugova u vojsci, do Srpske pravoslavne crkve. Nakon svega, mogućnost uspostave vlastite države bila je nedvojbeno pozdravljena od naroda,” rekao je u Bujici profesor Jareb, uz napomenu da je Nezavisna Država Hrvatska nastala kao odgovor na jugoslavenski teror.

 

Protiv Nezavisne Države Hrvatske odmah je ustalo srpsko stanovništavo i u tom su ustanku sudjelovale bivše jugoslavenske snage, nacionalisti i komunisti. Prvih dana ustanak ne možemo zvati četničkim ili partizanskim. Tek kasnije se to formiralo u četnički i partizanski napad, slično kao i 90-ih, kada smo imali balvan revoluciju – govori dr. Jareb.

 

HNS JE U FIFU PRIMLJEN ZA VRIJEME NDH!

 

Dr. Anti Paveliću čestu spočitavaju da je Dalmaciju “prodao Talijanima“, kroz tzv. Rimske ugovore, ali se rijetko u javnosti spominje da je teritorij vraćen Hrvatskoj ’43. godine: -Veliki dio područja u Dalmaciji, poput Splita i Šibenika, došao je pod vladavinu NDH kada je u rujnu 1943. godine proglašena ništetnost Rimksih ugovora.

 

U Bujici je pušten prilog o bogatom medijskom, kulturnom i sportskom životu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj: – Hrvatska nogometna reprezentacija počela je samostalno nastupati još u doba Banovine Hrvatske i već tada je postojao Hrvatski nogometni savez, a za vrijeme NDH, u ljeto 1941. godine,  Hrvatski nogometni savez primljen je u FIFU!

 

Profesor Jareb drži kolegij ‘Ustaše i NDH’ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Interes studenata je izniman: – Sada imam 20-ak studenata i to je izborni kolegij, a bilo bi ih i više da broj nije ograničen, što je politika Sveučilišta.

 

JAREB: GOLDSTEINOVE PRIMJEDBE NIJE BILO LAKO PROVARITI…

 

Mario Jareb bio je Fulbrightov stipendist na Sveučilištu u Indiani, a doktorirao je kod profesora Ljube Antića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na temu “Razvoj i djelovanje Ustaškog pokreta od nastanka do travnja 1941. godine“. U povjerenstvu za doktorat bio je i kontroverzni Ivo Goldstein: – Neke njegove primjedbe nije bilo lako provariti, ali je na kraju sve ipak prošlo bezbolno… Dio Goldsteinovih primjedaba kod moje disertacije, činile su mi se kao primjedbe njegovog oca!

 

“U Hrvatskoj imamo šizofrenu situaciju, gdje se uglavnom bavi prošlošću, a ne sadašnjošću,“ smatra Jareb i napominje: “Dobar dio društva se bavi stvarima koje bi trebale biti fokus povjesničara, a ne političara.“

 

Posebno je prokomentirao izjave Hrvoja Klasića o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Bleiburgu: – Problem je u našoj javnosti što se veliki dio ljudi bavi stvarima koje uopće ne razumiju, ali misle da znaju. Što se tiče Klasića, on pravno ima statuse, ali se nikada nije bavio Drugim svjetskim ratom i nema veze s prošlom stvarnošću! Prije bih to nazvao političkim aktivizmom, nego li historiografijom.

 

U emisiji su jasno osuđeni zločini režima, ali je i konstatirano da je većina Hrvata u travnju ’41. s radošću dočekala uspostavu Hrvatske države, ma kakva ona bila.

 

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

 

https://youtu.be/kcNJO5vcDDY