Za kino Europa se prosvjeduje, a što je s kulturnom i povijesnom baštinom cijelog jednog grada?

0
863

Ok, sad su ga malo pretjerali s kinom Europa. Čitam objavu s fb stranice kina kako neće odustati od borbe pravnim sredstvima, prosvjedima, itd., jer kino Europa “ima najbolji program u Europi”. Čitam par puta isti pasus, zaista to piše. Ko da je pisao PR stručnjak patoloških lažljivaca s istoka, naših prvih susjeda (znate na koje mislim)… najbolji, najveći, smo fali da je sam Isus ustanovio to kino!

 

Priča je naravno dublja, pa zahtijeva i utvrđivanje zateklog jezivog stanjamnogih kulturnih i povijesnih objekata u Hrvatskoj nakon komunističke pošasti, pljačke i uništavanja, kao i tokove financiranja ovih sadašnjih kultnih (a ne obavezno kulturnih) manifestacija, izložbi, koncerata, premijera, događanja, priredaba itd. Tek u tom okviru se pojavljuje to famozno kino Europa, i to kao samo mali dio cjelokupnog mozaika.
Tako da mene osobno kuknjava vrlo dobro potkoženih antifa-umetnika i njihovih direktora nad gubitkom jedne krave muzare, tj. ovog kina (prethodno otetog i prisvojenog, pa pripojenog gradu ili državi, svejedno), ostavlja potpuno hladnom. Tim više što sam umišljene antifa napredne kulturnjake koji su vječito sjedili u birtiji ispred kina, uvijek u širokom luku izbjegavala. Uostalom, naziv koji je ovo kino nosilo za vrijeme šugoslavije je bio : kino Balkan. Već i samo to ime otkriva puno toga…
Vidjet ćemo rasplet ove trakavice koja samu sebe naziva najboljim kinom u Europi…

Dok antife pate za kinom, a Hrvatska nema niti jedan film igrani o Vukovaru, Anđeliću ili obitelji Zadro…

vt3

Vezano na prethodni pasus u kojem spominjem povijesna i kulturna bogatatva Hrvatske koja se raspadaju u ništavilo, o kojima nitko ne brine i koja u nepovrat nestaju pred našim očima – evo još jednog primjera: Varaždinske toplice.

vt2
Ruševine rimskih hramova i kupališta oko termalnog izvora iz rimskih vremena još uvijek nisu sanirane i zaštićene na zadovoljavajući način kako bi mogle biti prezentirane za javnost i onako kako zaslužuju biti turistički ponuđene cijelom svijetu. Sam izvor je prepun debelih naslaga prljavštine, a tako propada i cijeli prekrasni gradić; u samom njegovom centru su ruševine, stanovnici se iseljavaju, prestrašan prizor. Jedino crkva sv. Martina i župni dvor izgleda prelijepo, onako kako bi trebao izgledati i cijeli ovaj čarobni gradić. Kakve dragocjenosti se u ovoj zemlji uništavaju, pa to je kažnjivo!

vt1

Za kino Europa se prosvjeduje, a što je s kulturnom i povijesnom baštinom cijelog jednog grada?!

vt5

vt 6

U Varaždinskim toplicama katolička crkva brine o svojim crkvama, grad, županija i država bave se očito nekom novom antifa revolucijom u državi, ne rade ništa, a spasiti će nas sve neka Veljača u travnju.

Milijarda i pol za nekakve udruge daje država, ali za kulturnu baštinu niti kune. To je naša slika stanja.

Mag. Ingrid Runtić

HOP