Hrvatska kulturna baština propada vandalizirana i zapuštena, institucije i policija ne rade ništa, a vlast se i dalje bogati

0
7101

“Keramička peć u dvorcu Brezovica je nedavno razbijena tupim predmetom. Pozivamo građane da ovaj neviđeni vandalizam prijave policiji i Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu!” – danas je objavljeno na stranici Baroque Art and Architecture in Croatia.

Uslijedili su fb komentari zgroženih građana i djelatnika u restauraciji. Između njih i jedan koji jasno opisuje ovo strašno stanje, svojevrsni Bermudski trokut koji ubija našu kulturu i umjetnost, a koji se sastoji od vandala, nadležnih institucija koje okreću glavu i policije koja ne poduzima ništa:

“Gradski zavod je itekako upoznat sa stanjem u Brezovici. Četiri godine koliko smo tamo istraživali nisu odgovorili ni na jedan dopis a o potpori da ne govorimo… Tako da nema smisla.
Jedino što može pomoći je kažnjavanje lokalnih vandala. Policija jako dobro zna gdje se okupljaju. Očito, nitko ne želi ništa poduzeti!”

Već desetljećima je održavanje kulturne baštine i prevrijednih umjetnina diljem Hrvatske na katastrofalnom nivou. Kulturna baština koju bi trebali čuvati, njegovati, održavati i ponosno ju pokazivati cijelom svijetu, umjesto toga sramotno propada pred našim očima. Zidne freske ovoga dvorca su uništene i išarane grafitima, a sada je i barokna, vrlo vrijedna keramička peć koja je dosada preživjela cijela, razbijena i uništena.

brezovicabrezovica1

Kako nas nije sram podržavati vlastodršce koji se ni malo ne brinu o našoj hrvatskoj prebogatoj baštini? Kako nas nije sram gledati kako ti isti vlastodršci trpaju ogromne plaće u svoj džep, šepure se u svojim skupocjenim autima, zapošljavaju svoje podobnike, supružnike, sinove, kćeri ili rođake, dok pokraden i osiromašen narod iseljava, dok kulturna bogatstva naše lijepe Hrvatske propadaju i pred našim očima se pretvaraju u prašinu – da bi neka županica, ministrica ili povampireni premijer ili manekenska predsjednica mogli tjerati modu, pokazivati vitku liniju, torbice i oprave od nekoliko tisuća eura, aute u vrijednosti bogatunske vile (a o vilama tih kradljivih bogatuna da i ne govorim…)?!

varaždinske toplice sv. Helena

ulaz u rimsko kupalište (Varaždinske toplice) i potpuno propao objekt (kurija) u sv. Heleni

Odgovornost je na svima nama, jer ne plaćamo samo njihov luksuz, dok je naš frižider uvijek prazan, nego plaćamo i njihov nemari i bahatost, jer ćemo MI biti odgovorni i za to što tim štetočinama na vlasti danas dopuštamo sutra i našim unucima i praunucima oduzmu kulturnu baštinu njihove i naše domovine, jer ćemo na taj način našom današnjom šutnjom i nečinjenjem oduzeti povijesni identitet i materijalne ostatke kulturne baštine koju smo bili dužni čuvati pod svaku cijenu.

 

Nema više rata i agresora koji su devedesetih opustošili i razorili bezbroj vrednota, crkava, dvoraca i ostalih kulturnih objekata Hrvatske, njih smo u ratu porazili. Ali, danas smo poraženi mi, jer smo dopustili da nas uništavaju u miru nasljednici tih istih u ratu poraženih ideologija, koji nam palamude o bijelom ili crvenom polju šahovnice, koji nas izluđuju glupostima o dozvoljenim i nedozvoljenim hrvatskim pozdravima, dok se gladni iseljavamo da bi uopće opstali. Za to vrijeme trunu i propadaju mnoštva dvoraca, kurija, gradova – a sve su to prekrasni i životni spomenici našeg bitka, bogate kulture i umjetnosti u našoj domovini. Mnoge genocide smo preživjeli, a sada još ostaci ostataka Hrvata na svom vlastitom tlu moraju gledati kako nam sva kultura i baština propada???

Ingrid Runtić