Popis sabornika koji su protiv zračenja: Bazne stanice teleoperatera u Hrvatskoj se postavljaju u neposrednoj blizini stambenih prostora

0
2164
Popis zastupnika u Hrvatskom Saboru koji se protive građevinskoj dozvoli za bazne stanice
;
 

 

HUZEZ_Logo

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja

Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

 

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), godinama se zalaže da se bazne stanice teleoperatera u Hrvatskoj ne postavljaju u neposrednoj blizini stambenih prostora, škola i vrtića, jer takav način njihovog postavljanja nije dopušten niti u jednoj drugoj zemlji u Europi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zračenje elektromagnetskih polja koja one emitiraju proglasila potencijalnim uzročnikom raka, a brojna istraživanja pokazuju i druge neželjene zdravstvene simptome (nesanica, problemi s koncentracijom, umor, glavobolje, alergijske reakcije..), posebno kod osoba koje pate od pretjerane osjetljivosti na elektromagnetsko zračenje (sindroma elektromagnetske hipersenzibilnosti, EHS).

Jedan od glavnih razloga postojećeg stanja je činjenica da za postavljanje baznih stanica u Hrvatskoj (za razliku od drugih zemalja) nije potrebna građevinska dozvola.

HUZEZ je sudjelovao u pripremi izmjene Zakona o gradnji kojim bi se bazne stanice isključile iz Pravilnika o jednostavnim građevinama i podlijegale obavezi ishođenja građevinske dozvole. Navedeni prijedlog je u proceduru uputio zastupnik Miro Bulj.

Vlada je dala negativno mišljenje, uz obrazloženje kako je postojećim zakonima postavljanje baznih stanica kvalitetno uređeno, uz  „osigurano poštivanje svih propisanih pravila i uvjeta iz područja zaštite zdravlja“.

Na sjednici Hrvatskog Sabora u petak, 10.05.2019, zastupnik Davor Lončar, koji je u ime Kluba HDZ podržao mišljenje Vlade, rekao je kako za bazne stanice ne treba građevinska dozvola „jer se radi o jednostavnim građevinama, a svi izvoditelji moraju poštovati prostorne planove kojima je sve definirano“. Naglasio je i da općine i gradovi traže suglasnost građana te da se kontinuirano mjeri zračenje: Posebno je istaknuo:  “Nema tog načelnika ili gradonačelnika koji će zbog nečijeg interesa staviti antenski stupi i trovati djecu”.

Zastupnici vladajuće većine sa 77 glasova odbili su prijedlog Izmjene Zakona o gradnji (podržali su ga zastupnici MOST-a, SDP-a, Živog zida i HSS-a, ali su ostali u manjini).

U priloženom dokumentu nalaze se imena zastupnika koji su odlučili da za bazne stanice nije potrebna građevinska dozvola (uz podatak iz koje su izborne jedinice). Objavljujemo ih, da bi ih znali građani zabrinuti zbog baznih stanica u blizini svojih domova, škola i vrtića. Nadamo se da će ih, preko Stručne službe za građane ([email protected]) kontaktirati i zahvaliti im što su spriječili da se pokrene rješavanje ovog problema.

HUZEZ je sudjelovao i u stručnim skupinama za pripremu izmjena još dvaju važnih zakona:

  • Zakona o elektroničkim komunikacijama (predlagatelj zastupnik Miro Bulj) i
  • Zakona o zaštiti od neionizirajućeg zračenja (predlagatelj zastupnik Ivan Vilibor Sinčić).

O zastupnicima s navedene liste ovisi prihvaćanje tih izmjena.

Željeli bismo istaknuti da HUZEZ-u to nije političko pitanje, nego pitanje prava na odlučivanje i standarde zaštite zdravlja i okoliša, kakvi postoje u drugim EU članicama.

O tim pravima odlučuju isključivo oni čija imena zaokružujemo na biračkim mjestima.

Srdačan pozdrav,
HUZEZ

Prilog:
Popis zastupnika u Hrvatskom Saboru koji se protive građevinskoj dozvoli za bazne stanice

 

Hvala svim članovima na uloženom vremenu i sredstvima. Bez Vas rad HUZEZ-a ne bi bio moguć.