Branitelj se tuži da mu policija drži vozačku 5 godina, a sve je počelo kada je prijavio neispravnost autobusa!

0
5100

-Dana 9.7 utorak u 11 sati Savska 39 započinjem prosvjed.

Već 5 godina vodi se protiv mene teror i represija policije iz osvete. Poslodavca kojeg sam dao u novine da ima neispravne autobuse -“remenom iz hlača sam morao vezati vrata” početak je mog pakla.-napisao nam je branitelj Josip Mikić iz Ludbrega.

Javno sam istinu progovorio i poslodavca prijavio institucijama koje su umjesto njega počele progon protiv mene…članak Regionalni tjednik 7plus od 02.12.2014 godine  pisao je o tome;

 

Žali se prijevoznik čiji su autobusi neispravni?

Bivši branitelj Josip Mikić iz Bolfana u tvrtci Vincek zaposlio se 1. listopada ove godine kao vozač autobusa. Mjesec dana dolazio je na posao, a onda ga je 6. studenoga dočekao izvanredni otkaz zbog, kako se navodi u odluci o otkazu, “osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa”. Poslodavac piše da je Mikić 5. studenoga kasnio po djelatnike Ytresa, prema njima je neuljudan i namjerno im zatvarao vrata, a zbog svega toga “došlo je do značajnih poremećaja u procesu rada poslodavca, jer poslodavac nije bio u mogućnosti osigurati zamjenu za odsutnog radnika”. Mikić je na to podnio zahtjev za zaštitu prava radnika.

To što ništa ne govorim u vožnji, ne znači da sam neuljudan, kaže Mikić

– Radnicima sam napomenuo da ću kasniti po njih između pet i 10 minuta, jer moram po gorivo. Vrata, pak, moram zatvarati, premda bi neki radnici htjeli da budu otvorena neko vrijeme, ali se po propisima to ne smije. Za vrijeme vožnje moram biti ozbiljan, odgovoran i ponašati se profesionalno. To što ništa ne govorim i što to ne smijem, ne znači da sam neuljudan – kaže Mikić, koji tvrdi da ga se firma želi riješiti kako bi na njegovo mjesto došao stari vozač. Nakon podnesenog zahtjeva za zaštitu prava, vraćen je na posao prošli ponedjeljak, no odmah se suočio, kaže, sa šikaniranjem.

– Došao sam na posao, a istjerali su me iz ureda direktora, vičući zašto sam uopće predao taj zahjtev te da su mi oni dali otkaz – kaže Mikić, koji se zbog svega obratio državnom odvjetništvu i policiji te inspektoratu rada. U tvrtki Vincek nisu željeli komentirati cijeli slučaj, navodeći da postupak vezan za Mikića još traje, pa će se očitovati po njegovu završetku.-tako je pisao regionalni tjednik prije 5 godina.

Od tada je krenula osveta poslodavca i terore koji provodi policja Ludbreg!! Meni se ne odobrava pravna pomoć kako bih se putem suda pokrenule pravne radnje protiv policije”zato pokrećem prosvjed pred MUP-om jer nitko ne pokušava zaustaviti bahato ponašanje Leonarda Sakač načelnika policje Ludbreg!! Na prosvjedu ću tražiti prijem kod ministra da se prestane s terorom i represijom koji provodi policija i zatražiti smjenu načelnika policije Ludbreg… piše nam branitelj Mikić.

Nakon što je prijavio neispravnost Vincekovih vozila pokrenut je pakao protiv njega. 2015. godine policijski presretač ga zaustavlja i oduzima mu vozačku.

-Nikakav prekršaj nisam napravio. Oduzeli su mi vozačku i pet godina mi ju ne vraćaju. Nisam dobio niti dobio rješenje o prekršajnog kazni niti postupku protiv mene, niti znam da se ikada vodio.-tvrdi Mikić

Policija ima drugu priču, oni tvrde da su podigli postupak protiv Mikića u roku 8 dana te da je uvjet vraćanja vozačke izvanredni pregled. Mikić tvrdi da je išao na uobičajne preglede za vozačku, a za izvanredni nikada nije čuo.

Što je izvanredni pregled?

Članak 17. Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozaača i kandidata za vozače propisuje:

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućuje se vozač za kojeg se opravdano sumnja da zbog zdravstvenih razloga ili izmijenjenih psihičkih sposobnosti više nije sposoban sigurno upravljati vozilom.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač i instruktor vožnje kod kojih je utvrđen udio alkohola u organizmu viši od 1,50 g/kg ili je utvrđeno da u organizmu ima droga kao i vozač koji se odbije podvrći ispitivanju ima li u organizmu alkohola ili droga, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju.

Mikić tvrdi da nije bio pijan niti ičime ugrozio promet. Da li je ovaj potez policije smišljen da se branitelju ugrozi egzistencija? Zanimljivo da je novinarka teksta o Vincekovim autobusima isto loše prošla kao i Mikić. 

Preko 250 dana bio sam braniteljskim postrojbama, sada se obraćama svima, ministarstvu branitelja, pišem ovoj vlasti ali nitko ne reagira. Živiti sa 1500 kuna se ne može! Traže od mene izvanredni pregled, da bi dobio vozačku, a Vincek sad zapošljava vozače iz regije!-tvrdi Mikić.

Mikiću je policija držala vozačku 5 godina, u međuvremenu je istekla i policija tvrdi da će mu vratiti vozačku ako napravi izvanredni pregled. Ovaj povuci potegni sustav traje pet godina, a što je sa neispravnim Vincekovim autobusima u kojima se voze carinici i vojnici na posao u Zagreb? Što je sa čudnovatim tahografima kojima se broj radnih sati kontrolira, zašto se digitalni tahografi mijenjaju sa listićima? Kako vozilo može proći tehnički pregled i nakon par sati biti neispravno? Što se čeka u svezi toga pet godina? Štiti li netko neispravnost vozila?

HOP