PRAVOSUDNI FAŠIZAM: Slučaj Škalamera, smrt Vukasovića u zatvoru, pritvaranje fizičara zbog ukazivanja na korupciju, nepoduzimanje pravosudnih koraka protiv Pupovca….

0
2072

Kristian Vukasović nedavno je navršio 18 godina,osoba s trećim stupnjem invaliditeta,  liječena na psihijatriji od dvanaeste godine, danas je zbog sustava mrtav. Umro je zbog straha u zatvoru kažu mediji…

“Osuđen je za podmetanje požara kao odrasla osoba. Odmah mu je izrečen istražni zatvor te je smješten na Bilice. Osuđen je za podmetanje požara – poremećaj piromanije utvrđen mu je znatno ranije zbog spaljivanja pet maslina i nešto makije.”-piše Jutarnji list.

Bitna činjenica je smrt. Novinari već danima pišu svašta jer zapravo ne znaju osnove zatvorskog sustava. Novinar Jutarnjeg lista piše da je Vukasović osuđen i da mu je izrečen istražni zatvor. Vjerojatno misli da je isti prebačen u dio zatvora gdje se odslužuje kazna, jer pritvorenici i zatvorenici ne smiju biti zajedno. Nije jasno da li je Vukasović bio u sobi sa pritvorenicima ili ne. Zatim bitno je naglasiti da ako se radi o tek punoljetnoj osobi da on ne bi trebao biti u sobi sa osobama koje su zatvorena za teža kaznena djela.

No mi se pitamo na osnovu konfuznih podataka u medijima, očito nepismenim medijima zašto je on uopće bio u zatvoru Split? Ne radi se ovdje samo o propustu splitskog zatvora i liječnika, već i psiho-socijalnog odjela Remetinec, naime sve osuđene osobe moraju se javiti u Remitinec na psiho-socijalnu dijagnostiku koja raspoređuje u koju će ustanovu zatvorskog sustava biti osoba upućena. Da li je Kristijan tu dijagnostiku prošao? Ako je prošao, onda se tu radi o teškom propustu toga odjela na osnovu njegova zdravstvena stanja. On nikako nije mogao biti smješten u zatvor Split. Upravo jer je tek mlađi punoljetnik.

U čemu je pogriješio splitski zatvor? Ako svjedoci potvrđuju da se samoozljeđivao morao je hitno završiti u bolnici za osuđene osobe u Zagrebu, shodno i svojoj zdravstvenoj dijagnozi jer oni imaju veliki broj psihijatara. Osoblje zatvora to nije učinilo i zbog toga treba odgovarati zatvorski liječnik i načelnik službe osiguranja, koji nije pratio stanje oko ove nesretne osobe. U masu zatvora jedini liječnik u zatvoru je baš psihijatar i zato nije jasno kako nitko nije uočio problem. Posljedice ovoga slučaja su strašne.

 

Zašto mu nije suđeno kao mlađem punoljetniku, sukladno Zakonu o sudovima za mladež – zakonu po kojem se sudi djeci i mladima od 18. do 21. godine i po kojem se iznimno rijetko izriče mjera zatvora? Ima li zatvor za mladež? Ima. Turopolje. Znači sudac je napravio propust zbog kojeg treba biti maknut sa dužnosti iste sekunde. Ovo nije Sjeverna Koreja.

Drugi slučaj sudskog fašizma je udruženo pritvaranje riječanina Škalamere. Njega je prijavio sugrađanin Arsić da ga je mlatio Škalamera i vrijeđao po nacionalnoj osnovi. U nezakonitom pritvaranju Škalamere sudjelovao je Novi list i možemo osnovano sumnjati da se radi o zločinačkom udruživanju novinara-lažljivca Arsića-tužiteljstva i suca.

Screenshot_20190826-232405_ChromeScreenshot_20190826-232549_Chrome

Provode li suci istrage ili čitaju presude iz novina? Gdje su ozljede Arsiću? Zašto je situaciju prijavio 48 sati kasnije i zašto tužilaštvo njemu vjeruje na osnovu iskaza bez ikakvih dokaza? Pritvoriti nekoga bez dokaza znači da sudstvo provodi titoističke metode suđenja partije! Zašto nije pritvoren M. Pupovac za kojeg ima dovoljno dokaza da je širio neprovjerene informacije, tvrdio da je Hrvatska izvor nestabilnosti u regiji i bez dokaza tvrdio da je neka tuča izazvana međunacionalnom mržnjom, bez da postoji presuda?! Što državni odvjetnik čeka u svezi slučaja Pupovac jer očito Pupovac djeluje namjerno protiv sustava. Što bi bilo da su mediji, Pupovac i pravosuđe digli ratobornu srpsku manjinu na noge?

Idemo i do trećeg slučaja po kojem se vidi  da je pravosuđe van kontrole i zajedno sa policijom uhićuje mirne prosvjednike. Preko 50 dana fizičar Ivetić prosvjeduje protiv kriminala na PMF-u, policija i pravosuđe ništa ne poduzimaju u svezi prijave kriminala, već prosvjednika i zviždača trpaju u Remetinec, pa ga nakon pritiska javnosti puštaju na slobodu? Što je ovo Jakuševac, “ako prođe-prođe”…Fizičar u paklu zatvora, a suca nije briga, čak je navodno sudac pritiskao da Ivetić prizna djelo?! Sjeverna Korejo evo i nas sa vama.

Zviždač Nenad Vlahović pokazao je na sudu mnogo dokumenata o sumnjivim poslovima M. Pupovca, sud ga osuđuje za klevetu i stavlja u tešku socijalnu situaciju. Gdje mi to živimo?

Sutkinja Pleše na Kaznenom sudu osuđuje novinara koji je napisao tekst o jednom riječkom tajkunu na osnovu svjedočenja i dokumenata. Svjedoci su na sudu potvrdili javno da je majka tajkuna njima se povjerila kako je tajkun pogazio djevojku na pješakom i zato je morao pobjeći u SAD. Sutkinja na to uopće ne reagira, kao da su svjedočili o broju krumpira na tržnici, umjesto da izvijesti o tim saznanjima policiju. Svjedočile su i o tajkunovoj prevari oko poslovnog prostora. Novinar je osuđen, iako je sutkinja odvjetniku optuženog novinara nakon svjedočenja rekla da joj nije jasno zašto se tajkun blamirao podnošenjem tužbe! Inače jedna od svjedokinja u korist novinara je sestra nekadašnjeg premijera! Presuda je donešena dva dana nakon iznošenja obrane novinara! 

Nikome nije jasno uopće kakva je odgovornost novinara u vezi teksta, kada objava teksta ovisi o uredniku. Tekst nije mogao biti objavljen bez podrške urednika, urednik procjenjuje da li će neki tekst biti pušten u tisak. Niti o tome nije sutkinja razmišljala previše.

463

Što možemo zaključiti iz svih ovih slučaja?

Jednostvno sudstvo je krenulo u političkim obračun sa neistomišljenicima političkog sustava kako bi izmislilo presude o nacionalističkim ispadima, zaštitilo tajkune, osudilo novinare i zviždače, tako pokazalo koga zapravo štiti i uvelo jedan sudački fašizam uklopljen u državni totalitarni sustav. 

Sudi se onog koji ne odgovara politici i medijskoj mafiji, samo da bi bilo što više fabriciranih presuda koje “dokazuju” ispravnost političkih djelovanja korumpiranih elita. Sudi se i suce koji tvrdi da ima korupcije u sudstvu, umjesto da se sudi ovakve suce.

HOP