Jad i bijeda makedonske sigurnosne službe: Ruski komičar predstavio se makedonskom premijeru da je Ukrajinski predsjednik i razgovarao je sa njim o Vučiću i Putinu

0
1698
Makedonski premijer Zoran Zaev nehotice otkrio ruskim prankerima i komičarima da Vučić radi za Putina i da glumi lažnog Europejca
I onda je potpuno jasno zašto Vučić i ne pokušava ozbiljno osuditi bjelodanu rusku špijunažu u Srbiji jer je njegova zemlja ruska kolonija.
vučić i putin
Na marginama otkrivene afere ruske špijunaže u Srbiji postaje opet aktualnom i suštinski ključnom stvari povezivanja logičkih činjenica i razumijevanja Vučićeve blage i formalne osude ruske špijunaže, a u stvarnosti njegovoga otvorenoga pristanka na rusko vojno obavještajno rovarenje i podrivanje po Srbiji, ljetošnja iizjava premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva kako je Vučić isključivo Putinov i ruski politički igrač. Sve ostalo su zablude i samoobmane Zapada, uljuljkanog u glumu Putinova potrčka Vučića. I blaga, mlaka i anemična reakcija Vučića na otkrivenu aferu ruske špijunaže u Srbiji daje potpuno za pravo riječima Zaeva, što ih je još u prvoj polovici srpnja ove godine prenio gotovo neopaženo beogradski internetski portal Mondo.rs, a kasnije prenijeli kao brižno čuvanu srpsku tajnu još samo poneki mediji u Srbiji i famoznome regionu.
Razgovor ruskih prankera, svojevrsnih političkih stand up komičara, koji djeluju i politički, sa Zoranom Zaevom izazvao je lavinu reagiranja nakon samo neupućenima tobožnje eureke da je Vučić najobičniji Putinov pijun. Znakovito je kako je najprije moskovski Sputnjik, medij pod izravnom paskom Vladimira Putina prenio razgovor Zaeva s ruskim medijskim provokatorima, što su stavili na kušnju Zorana Zaeva. Zapravo, Zaev nije bio dugo svjestan da telefonski razgovara na najozbiljnije teme sa sugovornicima iz svijeta ruske estrade, no estradnim ruskim komičarima u službi ruske i Putinove dnevne politike.
I tako je Zaev nehotice i spontano otkrio ruskim prankerima ono što bi gotovo sigurno tajio da je znao s kim priča s druge strane telefonske žice. Ipak, u cijeloj stvari bitna je srž otkrivanja i potvrde davne spoznaje da je Vučić zadužen od strane Rusa za ulogu žonglera i glumca naturščika pred Zapadom. Iz svega što ćemo sad integralno prenijeti iz razgovora ruskih prankera i Zorana Zaeva, primjetno je da je Vučiću istekao rok uporabe, čim su se i neki srbijanski mediji usudili objaviti, makar i bez propratnih komentara tu  gala vijest.
Aleksandar-Vucic-Vladimir-Putin-Donald-Trump-John-McCain-Zoran-Djordjevic-Russia-EU-NATO-798962
Dvojica ruskih prankera su se sjevernomakedonskom premijeru Zaevu  lažno predstavili identitetom ukrajinskoga predsjednika Petra Porošenka. Zaev je nasjeo na igru i onda se potpuno otvorio iz zatvorene školjke i oklopa govora diplomacije u rukavicama, vjerujući naivno da doista priča s Petrom Porošenkom. No, činjenica je da je u razgovoru Zaev bio iskren i spontano kazao što sve zna i što uistinu misli o regionalnim političkim igračima, piglavito o zločincu Aleksandru Vučiću, kojega i sam Zaev, kao što se može zamijetiti iz njegovih odgovora ruskim provokatorima, doživljava kao opasnu i ozbiljnu prijetnju, jer iza Vučića i svih njegovh političkih poteza, planova i akcija i po navodima samoga Zaeva stoji osobno Putin. Rusi su obavili pet takvih provokativnih telefonskih razgovora sa Zaevom, pri čemu on nije imao pojma s kim zapravo priča.
Tako su Vladimir Kuznecov alias Vovan i Aleksej Stoljarov alias Leksus sugerirali Zoranu Zaevu da podmiti carigradskoga patrijarha Bartolomeja, ne bi li mitom ishodio samostalnost i priznanje Makedonske pravoslavne. Zaev je upao u klopku, misleći da zbilja razgovara s ukrajinskim liderom i njegovim čovjekom od povjerenja Porošenkom, te je odgovorio kako je spreman netom platiti patrijarhu Bartolomeju stotinu tisuća dolara u gotovini radi svrhe priznanja Makedonske pravoslavne crkve od strane Carigrada. Ruski prankeri su “u ime” lažnoga Porošenka priopćili Zaevu kako Makedonija ima odlične prilike pokrenuti proces dobivanja autokefalije, naravno, opet uz neizbježni mito na kojem su provokatori inzistirali. I zato su predstavljajući se lažnim Porošenkom, u “njegovo ime” prenijeli Zaevu da je osobno “on” Porošenko carigradsom patrijarhu uplatio više od stotinu pedeset tisuća dolara radi priznanja statusa autokefalnosti ukrajinske crkve.
Dakako, najzanimljiviji dio je onaj posvećen razgovoru Rusa i Zaeva na temu mogućnosti da Srbija konačno prizna državnu neovisnost Kosova. Glavna imena tijekom razgovora Rusa i Zorane Zaeva na temu Kosova bili su Aleksandar Vučić i Hashim Thaci. Zaev se lažnome Porošenku u razgovoru požalio i povjerio mu kako ga osobno brine moguća razmjena teritorija Srbije i Kosova, jer bi se to moglo domino efektom proširiti i na pitanje utvrđenih makedonskih državnih granica. Kao glavni razlog brige za sudbinu Sjeverne Makedonije i njezinih granica Zaev je lažnome Petru Porošenku naveo Aleksandra Vučića, jer je on, kako veli i sam Zoran Zaev, potpuno pod kontrolom Vladimira Putina. Glede Srbije i Kosova Zaev je, naivno i lakovjerno misleći da razgovara s pravim Petrom Porošenkom, izjavio vrlo jasno i glasno da je jako zabrinut aktualnim planovima razmjene teritorija između Srbije i Kosova, ponajprije mogućnosti podjele manjega teritorija od četiri opčine sjevera Kosova koji bi išao Srbiji, dok bi cijeli preostali dio od 85 – 90% današnjih granica Kosova ostao u okviru te države. U zamjenu za to Albanci bi iz sastava današnje teritorije Srbije dobili nekoliko opčina na jugu Srbije, poglavito Preševske doline, gdje čine etničku većinu u sklopu sadašnjih granica Srbije. Zoran Zaev je uvjeren kako Vučićeva Srbija dosljedno provodi Putinov plan promjene granica na Balkanu, te ga je to jako zabrinulo.  I zato je u razgovoru poručio da se u povodu te opasnosti požalio i Amerikancu Michaelu Pompeu. U svezi njegovoga odnosa is tava prema Vučiću, još jednom je Zoran Zaev potvrdio kako je javno govorio da je Aleksandar Vučić pod apsolutnom kontrolom Rusije i da se tu on nema čemu čuditi.
Dragan Ilić
HOP