Bogatašu Moraliću obnova krntije-olupine Galeba je bila preskupa, ali nije Obersnelu!

0
3564

Najveća glupost grada Rijeke u tijeku a narod aplaudira!

obi

Znaći najveća glupost od kad su magarci hodali po gradu a neboderi i peterokatnice bili science fiction, pa do danas!

Na tvz ” projektu Galeb” je prije početka ikakve obnove zamagljeno već minimum 10 000 000kn.

Njemci nisu uspjeli obnoviti 40 metara  kraći brod, 20 godina mlađi brod, nikad potopljen za milijardu kn!

Kako Obersnel misli obnoviti ovo trulo smeće za 15 puta manju cifru to ni sam dragi bog ne zna!

Prema nekim neslužbenim procjenama iz 2008. godine restauracija bi mogla stajati do 10 milijuna dolara, i to u slučaju da se Galeba ne namjerava obnavljati za ponovnu plovidbu. Ako bi budući vlasnik baš želio da Galeb kao nekad kruži morima, za to bi mu trebalo i do 40 milijuna dolara. Upravo su na toliki iznos vrijednost potpune obnove Galeba 2008. godine procijenili stručnjaci koje je angažirao jedan od najbogatijih europskih biznismena, Enver Moralić.

20191208_153645

Moralić je svojedobno namjeravao kupiti nekadašnji Titov brod, te ga koristiti za plovidbu, ali prije svega kao prostor za ekskluzivne prezentacije. No kada mu je rečeno da bi ga ta investicija stajala 40 milijuna dolara, Moralić je shvatio da za toliki novac može kupiti dvije luksuzne jahte pa je odustao od kupnje. Zanimljiva je činjenica kako je (Obersnel) Grad Rijeka sklopio ugovor s tvrtkom Marine and Energy Solutions DIV d.o.o. za izradu potrebne projektne dokumentacije za obnovu motornog broda Galeb.

Vrijednost ugovora (neslužbeno) je oko 800.000 kuna a tvrtka je u vlasništvu Tomislava Debeljaka koji je slučajno radio projektni plan za biznismena Envera Moralića što bi jednostavnom matematikom značilo da je Obersnel platilo već napisani projekt iz 2008.godine samo-only neslužbeno 800 000 gradskih kunića. Znaci danas imamo stanje nakon 12 godina kasnije, bez cinkova u moru.

Zamisli cijene rada i materijala prije 12 godina i danas, plus zaštićeno kulturno dobro. Vojko je sebi potpisao smrtnu presudu! Kupujemo kokice i u prvi red! Tragikomedija kreće…

N. Kuzma

 

HOP