Gdje je nestalo 300 milijuna kuna koje je Sabor dodijelio općini Vir za izgradnju vodovoda i kanalizacije?

0
11098

Evo izjave virskog načelnika Kristijan Kapovića: ”Ovo nema nigdje na kugli zemaljskoj, ovo je obiteljska privatizacija cijelog jednog suda koji se stavlja u funkciju branjenja organiziranog kriminala.”

Ovo je izjava koja nam otkriva načelnikovu osobnu nepismenost, a kada je postao načelnik, lagao nam je da je diplomirani ekonomist. No, činjenica jest da nije uspio dati ni uvjete za drugu godinu na fakultetu u Opatiji i tako je izgubio pravo da nastavi studij. Možda i on ima lažnu diplomu?

Može li lsa takvom reputacijom i obrazovanjem, bez ikakvog radnog i poslovnog iskustva, voditi općinu Vir u bolju budućnost?

U Viru se ništa ne može graditi bez privole načelnika Kapovića, a gradi sa njegovim blagoslovom na zemljištu koje je izvan građevinskih zona i krše se zadani gabariti.

Tko  stoji u općini Vir na čelu organiziranog kriminala i tko je u Vir doveo građevinsku mafiju, a za što načelnik optužuje oporbu?

Tko onda uskraćuje električnu struju benzinskoj postaji u općini Vir i zašto?

Tko u Hrvatskoj nadzire ponašanje općinskih načelnika i Prostornih planova u Hrvatskoj? Zašto uništavamo otočni i priobalni prostor?

Možemo li vjerovati ovakvom čovjeku i političaru, a svi mediji ga hvale bez da su ikada vidjeli njegovo remek djelo – Prostorni plan općine Vir. Da su ga vidjeli, znali bi sigurno da u općini Vir nema mogućnosti za razvoj turizma i da ga nikada neće ni biti, ali unatoč tomu, on laže hrvatskoj javnosti uz pomoć osobnog novinara u Virskom listu, kojem je načelnik urednik, i drugih novinara i urednika iz medija.

Zar onda neki novinari i urednici nisu amoralni i korumpirani? Da bi se razvio turizam trebalo bi urbanizirati prostor, ali nakon njegovog općinskog Prostornog Plana to je postalo nemoguće jer nema prometnica pa je i urbanizacija nemoguća.

Da bi se urbanizirao otok Vir potrebna su velika rušenja, a to je skupi poduhvat. Dakle, otok Vir je zauvijek prostorno i urbanistički uništio načelnik Kapović i zato nikada neće odgovarati.

Zar nije smiješno da jedna općina izdaje svoj tjednik ili mjesečnik kojeg uređuje načelnik? Zar tako funkcionira demokracija? Nije li onda logično postaviti pitanje: Zašto to radi? Ne radi li se to zbog prevelike želje za laganom zaradom i pljačkom novca poreznih obveznika? Ne pomaže li mu u tome općinsko knjigovodstvo koje skriva prihode i izmišlja troškove? Zar takav odnos nije idealan za bogaćenje načelnika?

Nitko ga ne nadzire i slobodno radi na osobnom bogaćenju . Koliko općinskog novca troši načelnik za samopromociju objavljivanjem Škrbićevih pamfleta u drugim novinama?
plaćom načelnika i kafićima koji rade mjesec dana nije mogao steći toliku imovinu.

Jedan kafić je otvoren cijelu godinu, ali u njega rijetko se ulazi i kako plaća režije? Zašto ovo ne zanima Poreznu upravu?

Protiv njega se vodila istraga i podignuta je optužnica jer je ucjenama direktora općinskih poduzeća i općinskih pročelnika pokušao preko kafića pokoriti ta poduzeća i općinski proračun.

Virski načelnik je prijatelj i učenik Milana Bandića i jedino općina Vir ima općinski ”Holding” sa svim općinskim poduzećima, a ima ih desetak. Najprije se je materijano osakačivalo građane preko pojedinačnih poduzeća, a da bi se prikrila ta situacija, osnovao se ”Holding” i danas se građane općine Vir “globi” visokim cijenama za režije, a vodovod i kanalizacija se grade komunistički, bez projekta i bez nadzora, jer građani općine Vir za priključak na vodovod i kanalizaciju plaćaju i do 30 tisuća kuna. Režije su u općini Vir dosta veće nego li u Zadru ili Zagrebu.

Gdje je nestalo 300 milijuna kuna koje je Sabor dodijelio općini Vir za izgradnju vodovoda i kanalizacije? Koliki su dugovi poduzeća ”Vodovod Vir” i nisu li povećani kada se doznalo da će županija osnovati jedno jedinstveno poduzeće i preuzeti ”Vodovod Vir”.

Po broju noćenja izgleda da je općina Vir jača od Dubrovnika, a to je najobičnija laž, jer u Vir najviše dolazi turisti iz bivših komunističkih država. Sobe i apartmane im iznajmljuju vlasnici objekata iz tih zemalja koji su obično bivši tajni agenti i komunisti i koji su često uhapšeni i deportirani po interpolovim tjeralicama.
Najveći broj noćenja dolazi od vikendaša i njihovih obitelji, njihove rodbine i prijatelja.

Kakvi su gosti na otoku Viru ako radi samo jedan restoran i ne može se napuniti u srcu sezone, a navodno na otoku Viru boravi i do 80 tisuća ljudi dnevno?

Naplata noćenja u ”vikendicama” jer prisilna i protivna načelima Ustava i ljudskih prava jer nitko ne smije pratiti tko ulazi i izlazi iz privatnih kuća bez sudskog naloga, a to su činili i čine redari u općini Vir. Boravišnu taksu plaćaju također vlasnici vikendica.
Zar privatno vlasništvo nije zajamčeno zakonom kao i sloboda kretanja?

Ovo nam pokazuje kakvi se zakoni donose i tko ih nadzire. Boravišnu taksu bi trebali plaćati gosti koji borave u objektima za iznajmljivanje i koji su uredno licencirani umjesto vlasnika ”vikendica” jer oni u svoju kuću mogu slobodno dovesti svoju rodbinu i prijatelje.
Štoviše, svi vikendaši u općini Vir plaćaju porez na vikendice u visini od 10 kuna po kvadratu i plaćaju cjelogodišnje režije mada se većina vikendica koristi dva mjeseca godišnje.

Gdje nestaje toliki novac ako proračunska stavka za porez na vikendice iznosi možda najviše 6 milijuna kuna? O tome oporba nikada ranije nije postavljala pitanja, a to nam otkriva što se događa u općini Vir. Kada takvo pitanje postavi današnja oporba i zatraži uvid u prihode i rashode općinskog novca, načelnik im to uskraćuje. Zašto?

Nakon pobjede na izborima 2009. godine, kada su ga hadezeovci optuživali za kupovanje izbora i pljačku općinskog proračuna, on je izjavio na lokalnoj televiziji da je on sin bogatih roditelja čija vrijednost se procjenjuje na 12 ili 15 milijuna EURA, a za točnost navoda nisam siguran, jer taj novac su navodno zaradili u Njemačkoj pa nema razloga da se bavi ičime.
Ova izjava je zagolicala moju znatiželju jer sam bio izravna žrtva njegovog oca Davora Kapovića pa sam pokušao doznati pravu istinu od Virana jer i ja osobno sam bio gastarbajter koji je MZ Vir, na čijem čelu je bio njegov otac Davor Kapović, nakon ”referenda” 1987. godine, samo uz glasovanje domorodaca, uplatio 8.5 tisuća DM za vodifikaciju, elektrifikaciju i telefonifikaciju.

Tada je na otoku Viru bilo možda i 5.5 tisuća objekata, a toliko novca su uplaćivali i kupci ”gradilišta”. Po mojoj skromnoj procjeni, tada je MZ ViR bilo uplaćeno najmanje 46 milijuna DM, dakle, 23 milijuna EURA. Postavlja se pitanje: Kako i gdje je nestao toliki novac a da nitko zbog toga nije odgovarao?

Davor Kapović, sve dok mu sin nije postao načelnik, dakle, do 2001. godine, se ponašao kao puka sirotinja i imao jedno staro auto i mrtvi pansion Katarinu izgrađen bez ikakvih papira, bez ikakve dozvole, a vodio je posao još u Jugoslaviji bez dozvole za poslovanje. Radio je tako možda mjesec dana u godini i onda bi sam odlazio u Njemačku za nekoliko mjeseci. Nije li u tome možda tajna njegovog bogatstva? Tko je mogao raditi bez ikakvih dozvola Jugoslaviji?
No, kada i kako je nestao novac iz MZ Vir? MZ Vir je prestala postojati kad je oformljena općina Vir, a njezin posljednji predsjednik je bio Davor Kapović koji je 1992. godine sklopio ugovor sa poduzećem ”Infrastruktura” za elektrifikaciju i vodifikaciju cijelog otoka za 3.0 tisuće DM. Tim novcem neki vikendaši su dobili električnu struju, ali nikada i vodu. Ovim ugovorom Davor Kapović je još jednom prevario virske vikendaše jer je ”Infrastruktura” učesnike u ovom projektu uzela  1.5 tisuća DM.
Nakon toga je nestalo 23 milijuna EURA. Tko ih je mogao otuđiti ? Dakle, sve pokazuje da se radi o sumnjivom liku.
Sve pokazuje da oca i sina štite DORH I USKOK jer kad sam predavao kaznenu prijavu iz svojeg ureda u Zadru je izišao glavni državni odvjetnik i rekao mi da ih netko štiti. Tada sam shvatio kakva je ovo država, u strahu se povukao u šutnju i zaboravio na 8.5 tisuća DM.
Zar ih ne zbunjuje imovina Davora Kapovića i njegovog sina Kristijana. Sanader je u odnosu na njih nevina beba.
Ako želimo promjene i ako želimo živjeti bolje, potrebno je mijenjati Ustav i odreći se socijalističkih zakona uvođenjem demokratskih zakona koji vrijede jednako za sve po uzoru na zapadne demokracije. Bez promjene Ustava i zakona, hrvatski građani će postati još siromašniji.
Marijan Barek-pismo čitatelja

 

HOP