Hrvatska vlast nema gospodarskih mjera u krizi, za razliku od Slovenije koja ih je donijela na vrijeme

0
1752

Vlada predvođena Janšom predstavila je prvi sveobuhvatni zakonodavni paket za pomoć stanovništvu i gospodarstvu tijekom epidemije novog koronavirusa. Premijer Janša rekao je da je osnovna svrha “mega-zakona” zamrzavanje trenutne situacije u Sloveniji na način da će zemlja normalno funkcionirati nakon što epidemija završi. Ovaj paket vladinih mjera vrijedan je oko dvije milijarde eura i namijenjen je svim sektorima gospodarstva i stanovništva. Naša vlada za sada nema nikakve gospodarske mjere i u svemu vrlo opasno kaska.

Na početku konferencije za novinare, premijer Janez Janša prvi je istaknuo mjere za očuvanje radnih mjesta ili sufinanciranje platnih lista radnika na čekanju i njihove doprinose to je preuzela država ili proračun, a prava osiguranika se održavaju.

Dodao je da će ZZZS pokriti sve bolovanja, a da dio bolovanja poslodavac neće pokriti tijekom epidemije. Za sada se očekuje da će mjera biti na snazi do kraja svibnja. Ako se situacija do tada ne promijeni, vlada je može dodatno produžiti, rekao je premijer.

Za umirovljenike s mirovinama do 700 dolara, solidarni dodatak

Novi prijedlozi vlade također se bave plaćama zaposlenih i onih koji su uključeni u kritične aktivnosti za vrijeme epidemije. Po odluci nadređenih, dobit će im se osnovni dodatak na plaću od deset do 200 posto. Prema Janšinim riječima, umirovljenici s mirovinama do 700 eura dobit će poseban solidarni dodatak, koji će biti isplaćen 15. travnja. To će se kretati od 130 do 300 dolara, a bit će određeno visinom mirovine.

Korisnici mirovina do 500 USD dobit će 300 USD naknade, navodi STA, a one s mirovinom većom od 500 USD, ali ne više od 600 USD, ostvarivat će pogodnost u iznosu od 230 USD, a one s mirovinom većom od 600 USD, ali ne više od 700 USD, do 130 USD dodatak. Više od 292.000 ljudi dobit će dodatak s procijenjenim iznosom od 66,6 milijuna eura.

Savez udruga umirovljenika i Savez umirovljenika zadovoljni su ovom mjerom.