Čin mržnje i vandalizma: pod okriljem noći uništen spomenik vojniku-ratniku u Petrinji

0
1207

Prenosimo jučer objavljen članak na portalu radio-banovina.hr o vandalskom činu razbijanja skulpture vojnika-ratnika ispred prostorija Udruge ratni veterani – Veterani Domovinskog rata grada Petrinje u Mažuranićevoj ulici u Petrinji:

Pola godine kako je u Petrinji postavljen kip vojnika-ratnika s krunicom kojega je iz petrinjske gline izradio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, isti je od nepoznatih ili nepoznatog počinitelja devastiran.

Tim povodom je Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje u suradnji s Nenadom Bužanićem i Darkom Dumbovićem organizirala konferenciju za novinare, na kojoj je predsjednik Udruge Zlatko Iskrić istaknuo da je skulptura potpuno uništena: “I to metalnim predmetom minobacačke granate 60 mm koja se nalazila u blizini hrvatskog vojnika. Naš Mata onako rasut i raskomadan opet nas je vratio u vrijeme srbočetničke agresije na Hrvatsku. Javnom osudom ovog čina želimo postići da se ovakvi ili slični događaji nikad više ne dogode, da krivci budu procesuirani i primjereno kažnjeni, jer za nacedeno nema nikakvog opravdanja.”

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata SMŽ Nenad Bužanić podsjetio je da je prije par godina u Sisku devastiran spomenik hrvatskim braniteljima i da počinitelj ili počinitelji do danas nisu otriveni: “Uništavanje skulpture vojnika koji se moli ispred raspela govori sve o ljudima koji ne toleriraju drugačija uvjerenja i običaje i na ovaj način pokazuju nepoštovanje, možda čak i mržnju svega što nije u skladu s njihovim uvjerenjima svega što taj spomenik predstavlja.”

Predsjednik koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović izrazio je uvjerenje da ovaj čin vandalizma nema međunacionalnu konotaciju: “To je napad na našu duhovnost, ne samo na Domovinski rat. Mislim da nema branitelja koji se nije ponekad pomolio.”

Vanjski suranik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Marko Ratković konstatirao je da ovo nije jedini slučaj vandalizma spomenika hrvatskim braniteljima: “Ruše nam spomenike diljem Hrvatske. Borimo se protiv toga koliko možemo i koliko uspijevamo. Policija nastoji i trudi se otkriti počinitelje svih tih zlodjela. Ovo što se događa, to je doista nedopustivo.” Ratković je izrazio nadu da će policija otkriti počinitelja i privesti ga pravdi. (izvor: portal Radio Banovina)

kip vojnika-ratnika s krunicom bio je postavljen ispod raspela (označen crvenom linijom)
kip vojnika-ratnika s krunicom bio je postavljen ispred raspela (označen crveno) prije samo pola godine
krhotine uništenog kipa nakon vandalskog čina
krhotine uništenog kipa nakon vandalskog čina

Također objavljujemo Priopćenje Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije koji nam je jučer poslan na mail s molbom objave na HOP portalu. Iz istog Priopćenja saznajemo kako je skulptura uništena u noći s 19. na 20. ožujak. Ovom objavom se uredništvo HOP portala pridružuje osudama ovakvog vandalskog čina zasad nepoznatih počinitelja te osuđujemo slična skrnavljenja i vandalizaciju svih spomenika koji čuvaju uspomenu na Domovinski rat, herojstvo naših branitelja te na teška stradanja civilnog stanovništva diljem Lijepe naše:

004_2022_10_28_KUSMZ_Priopćenje_Spomenik_PETRINJA

HOP portal