Vučićev glasnogovornik Vladimir Đukaanović navijestio “denacifikaciju” Balkana, na Kosovu već su nemiri i sirene za uzbunu

0
1473
Ne prođe niti jedan uobičajeni dan da pomahnitala srbijanska politička klika ne izazove novi val njima znanih verbalnih atentata na zdrav razum. Danas su u razmaku od nekoliko sati Aleksandar Vučić, onda i Vladimir Đukanović, visoki stranački dužnosnik vladajuće SNS stranke, zaprijetili susjedima otvorenim ratom. Najprije je to učinio Vučić na izvanrednoj presici sazvanoj radi odavno najavljenog datuma zamjene srpskih registarskih tablica kosovskim registarskim tablicama. Nakon Vučića, očitovao se i njegov pobočnik, po zvanju  srpski odvjetnik Vladimir Đukanović. On je na nevjerojatan način preko twittera otvoreno zaprijetio svim srpskim susjedima na Balkanu kako će Srbija po uzoru na Rusiju biti primorana izvršiti “denacifikaciju” Balkana. Tko o čemu, a srbijanski nacisti na vlasti o nacizmu! Čini se da je nakon Đukanovićevih ratnohuškaških pokliča jedino pravo rješenje pacifikacija Srbije svim mogućim i dostupnim političkim sredstvima.Premda rok zamjene srpskih kosovskim registarskim tablicama istječe sutra, već tijekom dana je munjevitom brzinom došlo do prvih ozbiljnijih sukoba. Upravo prije nekoliko minuta voditeljica središnjeg dnevnika srbijanske državne televizije obznanila je kako Srbija demantira da je došlo do oružanog sukoba srpske vojske i kosovskih oružanih snaga na granici Srbije i Kosova.No, albanski medij Kosovo online još od popodnevnih sati javlja posve suprotne vijesti s užarenog kosovskog tla. Kosovski Srbi na nagovor Beograda napravili su blokadu cestovnog prometa na sjeveru Kosova. Tamo pretežito obitavaju Srbi, a Srbija ih godinama drži u dubokim iluzijama da prije ili kasnije tih nekoliko etnički sprskih općina na Kosovu mogu biti priključene državi Srbiji. Zato se tako samouvjereno, ali bez ikakvog pravog pokrića, Srbi sa sjevera Kosova i ponašaju. To vrijedi za većinske srpske općine na sjeveru Kosova, a to su Leposavić, Zvečan i Zubin potok. Srbi su još razmjerna većina u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, dok u ostatku od više od 80% ozemlja Kosova etnički prevladavaju Albanci, uz nekoliko nepovezanih srpskih enklava na Kosovu, koje su u potpunom okružju većinskih Albanaca.Tijekom dana sirene za uzbunu su se oglašavale u sjevernom dijelu grada na rijeci Ibru. U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici ima i značajan dio albanskih etničkih kvartova, te je to dodatni razlog mogućeg izravnog sukoba Srba i Albanaca.
albancima
Poznato je od ranije da Srbija sumanutom i suludom politikom svoga  političkoga vodstva već desetljećima izaziva ratove na prostoru zemalja bivše Jugoslavije. Znakovito je u svemu što su baš sad odabrali trenutak kretanja u mogući novi ratni pohod. Vučićev jedini pravi gazda Putin zaglavio je s njegovom armadom na ukrajinskoj bojišnici. Očekivali su Rusi brzopoteznu pobjedu, no naišli su na žestok i silovit otpor Ukrajinca. I nakon više od pet mjeseci ogorčenih bitaka u Ukrajini Rusi nisu uspjeli okupirati više od petine ukrajinskog teritorija. Takav razvoj situacije nervira koliko Putina, toliko i njegovog potrčka, ruskog malog od kužine Vučića. I zato je Vučić očito riješio priskočiti logistički u pomoć Putinu i razvući pozornost Zapada od isključivo Ukrajine, na još jednu neuralgičnu točku, a to je jugoistok Europe, ili kako bi to Srbi radije rekli rabeći za za pravi Dinarski poluotok, tursku riječ Balkan, što bi u prijevodu s turksog na naš jezik bila planina.
čosić
Zvuči nestvarno da se Srbija, makar sve ovo bili uobičajeni blefovi srpskih šibicara i klošara Vučića i Đukanovića, uopće i usudi javno i naglas prijetiti ratom svim srpskim susjedima. No, normalan čovjek naravno ne može pojmiti što znači poremećena psiha srpskog vožda Vučića i svih njegovih zaslijepljenih poslušnika i sljedbenika. Srbija je 1999. već jednom poražena u ratu za Kosovo. Tad je naspram sebe imala 19 zemalja NATO pakta, ali u daljem okružju tad su zemljopisno najbliže NATO članice Srbije bile samo Grčka i Italija. Sad je 2022. godine situacija bitno promijenjena i daleko opasnija za poslovično ratobornu Srbiju. U njezinom najbližem okruženju sve su države ili članice NATO saveza i Europske unije, ili su pojedini protektorati kao Bosna i Hercegovina, zapadno od Srbije, te Kosovo i Sjeverna Makedonija, zemlje južno od Srbije. Sve one nalaze se pod budim okom i prismotrom NATO alijanse, a Crna Gora, srpski južni susjed u potpunosti pod NATO kišobranom. Od ostalih srpskih susjeda, Hrvatska na zapadu, Mađarska na sjeveru, te Rumunjska i Bugarska istočno od Srbije su istodobno i EU i NATO članice.
cetnici
Istina, Srbija je glavni i jedini preostali ruski satelit u Europi izuzimajući prvog ruskog susjeda Bjelorusiju. Rusija je od Srbije udaljena kao u narodnoj predaji preko sedam mora i sedam gora. Ne mogu si Rusi sami pomoći dostatno u njihovom osvajačkom i rušilačkom  vojnom nasrtaju na Ukrajinu, a Putinove sluge u Srbiji na čelu s Vučićem sanjaju širom otvorenih očiju kako će skupa s Rusima vojno zagospodariti cijelim Balkanom!? Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Srbija je još jednom pokazala zašto je odavno zrela za protektorat pod paskom Ujedinjenih naroda kao demilitarizirani i pacificizirani teritorij. Netko mora i to čim prije to bolje, iz reda vodećih svjetskih političkih čimbenika, napokon skrbiti na najvišoj svjetskoj razini o šumadijskoj državi. Oni su svojim bolesnim ponašanjem i ovakvim samoubilačkim harakiri izjavama poludjelih i podivljalih manijaka Aleksandra Vučića i Vladimira Đukanovića dokazali koliko su opasni i po okolicu, ali i po sebe i opstanak šumadijske države, tog starog i prokušanog remetilačkog faktora na brdovitom Balkanu.
Dragan Ilić
HOP