Hrvatski veterani pomažu ukrajinskim veteranima u resocijalizaciji

0
995

Hrvatski veterani nastavljaju s pružanjem pomoći ukrajinskim veteranima na ukrajinskom tlu kroz program resocijalizacije koji su pokrenuli u jesen prošle godine u Hrvatskoj s ciljem vraćanja branitelja u svakodnevne tokove civilnog života.

11

Posljednjih 10 dana hrvatski branitelji nalaze se na području grada Lavova gdje provode program resocijalizacije za što brži i bolji oporavak ukrajinskih branitelja koji je pokrenuo ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic u suradnji s partnerom projekta UNBROKEN fondacijom, a provodi se uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Grada Lavova, Ukrajina.

Screenshot_20240304_203957_Yandex Mail

Simpatije ukrajinskog i hrvatskog narodna su oduvijek bile velike. Službena politika Hrvatske je prijateljski raspoložena prema Kijevu, a i Hrvatska država izdvaja jako puno u financijskom smislu dok u političkom smislu pruža potporu Ukrajini u ovome kroz što prolazi, a posebno na njezinom europskom putu. Pozdravljamo ovaj projekt resocijalizacije koji provode hrvatski branitelji trenutno u Lavovu, te napominjem kako u Ukrajini postoji veliki interes za ovakve projekte resocijalizacije koji će dugoročno povezati i nevladine udruge “, istaknula je Anica Djamić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini.

Screenshot_20240304_204014_Yandex Mail

Cilj programa je prijenos znanja i iskustva hrvatskih branitelja, stručnjaka, psihologa i instruktora ronjenja ukrajinskim braniteljima, osobama koje su doživjele traumatična ratna iskustva te im je potrebna što brža integracija u društvo i osobama koje će dugoročno prenositi znanja svojim suborcima i prijateljima na području Ukrajine, a sve uz nadzor i savjetovanje hrvatskih kolega branitelja.

Screenshot_20240304_203942_Yandex Mail Screenshot_20240304_203913_Yandex Mail Screenshot_20240304_203859_Yandex Mail

Rat nas je sve promijenio, od kada je počela agresija više od 17 000 ranjenih osoba došlo je u naš grad na liječenje, a nakon rehabilitacije nastavlja se resocijalizacija i potrebno je mentalno vratiti ljude u svakodnevni život u čemu nam je puno pomogla hrvatska strana otvaranjem novih mogućnosti i novih pristupa kroz program resocijalizacije.“, istaknuo je Andriy Sadovyi, gradonačelnik grada Lavova te zahvalio hrvatskim veteranima što su podijelili svoja iskustva s ukrajinskim braniteljima i pružili im novi pogled na život.

Screenshot_20240304_204025_Yandex Mail Screenshot_20240304_203928_Yandex Mail

Program resocijalizacije koji provode hrvatski branitelji sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a sadrži brojne aktivnosti poput ronjenja, jahanja, kajakarenja te različitih edukacija koji provode instruktori iz 1. GBR Tigrovi, 4. GBR Pauci, policije, specijalne policije, RIS Kutina, ZUHDDR (Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata),  HOS-a i drugi članovi ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, dok su sudionici programa ukrajinski branitelji iz različitih postrojbi i brigada koji su od prvog dana na ratištu te su demobilizirani uslijed ranjavanja ili bolesti.

 

“Tjedan dana u ovom programu resocijalizacije i društvu hrvatskih branitelja zamijeni mi šest mjeseci liječenja u sustavu rehabilitacije. Ronjenje me smiruje i taj osjećaj mirnoće i iskustva želim prenijeti svojim suborcima i prijateljima s kojima sam u Ukrajini dijelio dobro i zlo. Ne samo ronjenje, već i druge aktivnosti, želim podijeliti kao trener ili asistent svojim kolegama i vrlo mi je važno što mogu svoja iskustva podijeliti s hrvatskim braniteljima“ rekao je Ruslan Pavlovskyi, dragovoljac iz jedinice Azov koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupulju, te je razmijenjen nakon 4 mjeseca teških tortura provedenih po ruskim logorima, a sada se posebno se raduje ponovnom odlasku u Hrvatsku.

 

Screenshot_20240304_203859_Yandex Mail

 

Ronjenje je samo jedan segment ovog programa resocijalizacije, a osim aktivnosti uključuje i prijenos osobnih iskustva hrvatskih branitelja koja su njima pomogla da prebrode najteže dane po demobilizaciji, te uključuje i psihološku pomoć stručnjaka iz Hrvatske. Ronjenje je novi medij, bestežinsko stanje, mir, tišina i sklad koji blagotvorno djeluje na ljudski organizam, poboljšava koordinaciju i motoričke sposobnosti, a time se mogu ublažiti brojne mentalne i emocionalne poteškoće. Iako je zemlja još uvijek u ratu, a program provodimo i pod uzbunama, ova suradnja s ukrajinskim branitelja nas ispunjava“, napomenuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i instruktor ronjenja.

 

Voditeljica projekta, Andreja Vedrina istaknula je kako ovaj program resocijalizacije osim prijenosa znanja i iskustva ujedno povezuje osobe sa sličnim iskustvima, jača njihove međusobne odnose, stvara nova prijateljstva, te utječe na jačanje i povezivanje udruga civilnog društva iz Hrvatske i Ukrajine, a na taj način mogu kvalitetnije djelovati društveno i ekonomski.

 

Hrvat koji godinama živi u Ukrajini, Filip Višić, savjetnik gradonačelnika grada Lavova za jugoistočnu Europu, koji aktivno sudjeluje u organizaciji provedbe programa resocijalizacije ukrajinskih branitelja istaknuo je kako je hrvatsko znanje i iskustvo neprocjenjivo u provedbi ovog programa, a uzimajući u obzir nedavnu hrvatsku povijest Hrvati i hrvatski branitelji jedni su od rijetkih koji mogu razumjeti Ukrajince, a sada je ta percepcija međusobnog razumijevanja još snažnija.

Partner projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije.

„U ovom projektu resocijalizacije osobno sam sudjelovao prošle godine, a sada je program proširen te su se  priključili i novi sudionici jer program pokazuje jako dobre rezultate s ciljem uključivanja što većeg broja sudionika u ovaj program. Izuzetno nam je važna integracija osoba u društvo koje su doživjele traumatična iskustva kako bi pronašli nakon rata novi život i nove ciljeve. Osim ronjenja uključeno je terapijsko jahanje što je sjajna aktivnost gdje je potrebno povezati se s konjem, a ta psihološka i fizička povezanost je vrlo važna“, rekao je Oleksandr Kobzarev, izvršni direktor UNBROKEN fondacije koji je bio pripadnik teritorijalne obrane grada Lavova, a na ratištu proveo više od 10 mjeseci, te zahvalio hrvatskim veteranima i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na pružanju podrške ovom projektu.

 

Pomoć u realizaciji ovog projekta prijateljstva i pomoći ukrajinskim braniteljima pruža Honda Marine Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) uz podršku SCUBAlife koji su prepoznali potrebu da pomognu Ukrajincima i ukrajinskim veteranima, a podršku je pružio i Aquapark Pliazh iz grada Lavova gdje su se provodile aktivnosti ronjenja.

 

U narednim mjesecima hrvatski branitelji nastavljaju program resocijalizacije na području Ukrajine i Hrvatske kako bi na taj način dali svoj doprinos Ukrajini i ukrajinskim braniteljima.

 


RONILAČKI KLUB HRVI NEMO-ADRIATIC

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal