SPC tužila Crnogorce za imovinu ( preko 100 000 milijuna €) koju je otela od njih, te izgubila spor!

0
12188
Odluka suda u Strasbourgu predstavlja posebnu pravnu satisfakciju za Crnu Goru…

Bura koja se podigla zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i dalje traje. Građani protestiraju, potpisuju se peticije i bojkoti, ali Milo Đukanović tvrdi da će Zakon ostati na snazi , uprkos svega ništa po pitanju toga neće da se promeni.

U svjetlu ovih događanja u centru pažnje ponovo se našla presuda iz Strasbourga po kojoj je Srpska pravoslavna crka izgubila spor sa državom Crnom Gorom, a po pitanju imovine.

Stalni zastupnik Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourg Zoran Pažin rekao je kako je država dobila spor pred ovim sudom u postupku koji je vođen po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC) 19. decembra 2020. godine.

Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i druge organizacione jedinice SPC u Crnoj Gori, podnijele su 2004. godine tužbu sudu u  Strasbourgu u vezi sa vraćajem crkvene imovine. Srbija je u ovom postupku, imala status prijatelja suda.

– Europski sud za ljudska prava u  Strasbourgu proglasio je neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke, kojoj se prošle godine pridružila i Vlada Republike Srbije – kazao je Pažin tada.

On je kazao da je Europski sud za ljudska prava proglasio neosnovanom predstavku koju su podnijeli Eparhija budimljansko-nikšićka i Vlada Srbije, a koja se odnosi na restituciju imovine na teritoriji Crne Gore…
 

– Europski sud je utvrdio da su lišene svakog pravnog osnova tvrdnje SPC i prethodne Vlade Srbije da su podnosioci predstavke navodne žrtve povrede prava na mirno uživanje imovine, prava na pravično suđenje, kao i da su žrtve diskriminacije od strane države Crne Gore – naveo je Pažin.

On smatra da odluka suda u   Strasbourgu predstavlja posebnu pravnu satisfakciju za Crnu Goru.

– Posebno ukoliko se ima u vidu kakvim su sve uvredama tokom postupka Crna Gora i Crnogorci, kao najbrojnija nacija u državi, bili izloženi, potpuno neprimjereno, međunarodnom pravu i diplomatskoj etici, u pismenom podnesku prethodne Vlade Srbije – kazao je Pažin.

Ova presuda u svijetlu novih događanja u Crnoj Gori ponovo je dobila na značaju.

Tvrdnja generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića da su najrelevantnija međunarodna pravna tijela, poput Savjeta Europe “pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, naročito SPC” nema apsolutno nikakvog utemeljenja u činjenicama, priopćeno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Reagujući na navode Ðukanovića, u intervjuu za Tanjug, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirana u periodu između 1986. i 2000. godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

 

– Europski sud u Strasbourgu je ovu tužbu SPC -a odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali “postojeću imovinu” niti “legitimno očekivanje” za povrat imovine čiju su restituciju zahtjevali. Sud u  Strasbourgu je zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminirana od strane države Crne Gore.

Iz ove odluke Europskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina milijuna eura, zapravo državna imovina – ističu u Kabinetu Đukanovića.

HOP