RASTU AMBICIJE HRVATSKIH PODUZETNIKA U BJELORUSIJI

0
1018

 

brest sa gradonačelnikom 2Iz Bjelorusije su se nakon višednevne posjete vratili predsjednik Rusko-Hrvatskog foruma Vladimir Mrčela, dopredsjednik Upravnog odbora Miro Matijević zadužen za razvoj Foruma i  Elena Pilićeva Čorko, predsjednica koja je bila prevoditelj. Brest su posjetili na poziv gradonačelnika koji je sa svojim suradnicima veoma zainteresiran za projekt „pametnih zgrada“ ponuđen od strane Vladimira Mrčele. Višednevni pregovori i cijeli niz tehničkih inovacija. Projekt naselja s atrijima punih zelenila, izmjenjivači topline koji troškove energije smanjuju i do 70 %, odvojena i grijanja, maksimalno iskorišten stambeni prostor su glavnog arhitektu i sve ostale predstavnike odnosno direktore svih javnih poduzeća koji su bili tu kako bi osigurali sve informacije potrebne Vladimiru Mrčeli koji se pojavljuje kao investitor i suizvođač. Jedan dan smo proveli u razgovorima sa građevinarima i tu je uslijedilo najveće iznenađenje kada smo upoznali privatne građevinare u uredima kao preslikanim s Beverly Hillsa, u kojima se niti na trenutak nije prestajala promenada službenika ruku punih dokumenata. Poduzetnik Savčenko ima zaposleno oko 500 radnika dok ih po potrebi zapošljava i do 1000. U zemlji koja se uporno stigmatizira, samo u Brestskoj oblasti se godišnje izgradi 30.000 stanova što cijela Hrvatska nije izgradila ni za 20 godina demokracije. Radnici djeluju zadovoljno i puni entuzijazma za razliku od naših građevinara koji mjesecima sjede pred jazbinama „poduzetnika“ koji su to postali po partijskom zadatku, iščekujući plaće od prije desetak mjeseci.

Nakon višednevnih pregovora, dogovorena je suradnja po kojoj će hrvatska strana preuzeti značajan dio poslova i proporcionalno sudjelovati u investiciji i dobiti. Pripreme za izgradnju stambeno poslovnog prostora „Berezovka“ su započele, ali kao test i pilot program dogovorene suradnje poslužit će neboder na 16 katova u centru grada na kojem su već započeli prvi radovi.

I ovaj uspješan poslovni put u Bjelorusiju dokaz su dobre procijene i velikih mogućnosti koje ta suradnja pruža u ovo vrijeme depresije i bezidejnosti. Upravo zbog toga na stranici Rusko-Hrvatskog poslovnog foruma pokrećemo forum na kojem ćemo svim zainteresiranima odgovarati na sva pitanja, ali se kreće sa poslovnom burzom na kojoj će se moći nuditi proizvodi i usluge svih zainteresiranih sa obje strane. Novi partneri i tržište od preko 200 milijuna potencijalnih partnera i kupaca je ipak velika prilika koju sa zadovoljstvom nudimo svima ozbiljnim poduzetnicima i ambicioznima koji bi uz nas to mogli postati.