Željko Sačić dobio zadovoljštinu, slijedi čistka u pravosuđu?

0
796

general_SačićDržavno odvjetništvo (DORH) potvrdilo je da je povuklo „manjkavu optužnicu“ za ratni zločin nakon Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje.

„Manjkava optužnica“ ili što drugo? Recimo: montirana optužnica? Montirana optužnica da bi se dokazala velikosrpska teorija o „genocidnosti Hrvata“ tijekom i nakon veličanstvene oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je srpski neprijatelj pobijeđen za 72 sata, a krenuli su i neki traktori na put bez povratka. Procijenite sami.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan je osobno naložio povlačenje optužnice, koja je bila podignuta dok je hrvatskim pravosuđem „bajao“ Mladen Bajić. Cvitan je otišao i korak dalje. Citiram: „Zbog propusta i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje i zakonito funkcioniranje sustava“, Cvitan je od županijske državne odvjetnice Željke Pokupec zatražio da podnese ostavku, što je ona i učinila.

„Čist sam“, izjavio je za HRT  nimalo ne likujući Željko Sačić, koji je konačno dobio zadovoljštinu. Da li ovo može biti prekretnica u radu hrvatskog pravosuđa, koje bi trebalo funkcionirati zakonito, i koje bi ipak trebalo biti hrvatsko, a ne pod nekim drugim unutarnjim, neću reći, možebitno, vanjskim utjecajima, ostaje za vidjeti. Ali, razloga za umjereni optimizam ipak ima. Pobjednici i u ratu, nadajmo se i pobjednici i u miru. Slijedi li čistka u pravosuđu?

G.Kravar

hop-portal.com