Sačić: Brkić, Karamarko, Grbić i Bijelić pokušali su meni podmetnuti Grubore

0
996

general_Sačić Željka Sačića , nekad zamjenika zapovjednika specijalne policije Mladena Markač a, ogorčilo je saznanje da su neki njegovi bivši suborci imali određen povlašteni tretman, pa ih je Milijan Brkić u svojstvu zamjenika ravnatelja policije krajem 2009. godine izvještavao da će biti pozivani na obavjesne razgovore.

On sam je, kaže, prošao sasvim drukčiju proceduru. Sačić nam je jučer ispričao kako je 17. prosinca 2009. uhićen zbog sumnje da neposredno nakon završetka »Oluje« nije sprječio zločin u selu Grubori, kao i da nije sankcionirao počinitelje.

– Taj me je dan u osam sati ujutro telefonski nazvao Brkić i tražio da se nađemo na kavi. Govorio sam mu da se upravo spremam otići u vinograd, ali Brkić inzistirao da se odmah moramo naći. Pristao sam nakon njegovog nagovaranja i dogovorili smo susret u restoranu »Texas house«. Stigao sam tamo za pola sata i nisam ni sjeo kad je ušao Brkić s dvojicom policajaca. Pomislio sam, kakva će ovo biti kava? Čim mi je Brkić prišao, rekao mi je da se uopće ne radi o kavi nego da sam ja uhapšen zbog Grubora. Stoga nismo ništa ni naručili. Pokušavao sam mu pojasniti da ja nemam ništa s Gruborima, ali Brkić je samo pričao da se sve mora razjasniti i da krenem s njima. Molio sam ga da barem javim supruzi, tako da se ne bi šokirala kad mediji objave da sam uhapšen, no Brkić mi to nije dopustio. S obzirom da sam se dovezao službenim autom koji mi je na korištenje dao Milan Bandić jer sam mu tada pomagao u njegovoj predsjedničkoj kampanji, tražio sam Brkića da mi makar omogući da nazovem nekog kako bi svratio po auto. Na to je nekako pristao, pa sam nazvao jednog prijatelja, ključeve od auta ostavio na šanku i pošao sam s Brkićem. Ukratko, pokupili su me kao zadnje kriminalističko smeće, prisjeća se Sačić.

U Remetincu je u pritvoru odležao dva mjeseca, nakon čega je pušten, a još uvijek traje proces protiv njega zbog Grubora, ali odvojeno od predmeta u kojem je Brkić u ponedjeljak svjedočio.

Kad je čuo kako je današnji glavni tajnik HDZ-a postupao s drugim osumjičenicima i svjedocima, Sačić je bio konsterniran.

– Iako nisam pripadao Brkićevom političkom i poslovnom svijetu, bio sam s njim u korektnim odnosima. Ali, eto, nije mu palo na pamet da i mene, kao neke druge, pripremi za hapšenje. Izgleda da je to činio samo u pitanju politički podobnih ljudi i onih s kojima je možda bio u nekom biznisu. Meni je čak, istog dana kad sam uhapšen, policija pretražila kuću od podruma do tavana, što je bio ogroman stres za članove moje obitelji. Odnijeli su oružje koje sam legalno posjedovao i još mi zbog toga naplatili kaznu od pet tisuća kuna. To je taj Brkićev licemjeran pristup koji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas pokriva, tvrdeći da je sve radio s njim u dogovoru. Brkić je brifirao svjedoke da mene terete, ističe Sačić. Dan prije uhićenja, on je doznao da će iz Haškog suda dobiti poziv za svjedočenje u procesu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. No, umjesto u Haagu, završio je u Remetincu.

– Znam da su se iz Tribunala raspitivali kod hrvatske Vlade što je s njihovim svjedokom. Onaj poznati sastanak 4. siječnja 2010. u Banskim dvorima između premijerke Jadranke Kosor, ministra Tomislava Karamarka i Bajića bio je upravo tim povodom. Uvjeren sam da su od mene pokušavali napraviti žrtveno janje za Grubore. Još 2003. godine, jedan haški istražitelj rekao mi je ime čovjeka kojeg smatraju odgovornim za Grubore. Ta je osoba i sada visokopozicionirana u MUP-u. Ja sam bio u Zagrebu na dan kad su se te stvari dogodile u Gruborima, ali Karamarko, Brkić, Oliver Grbić i Vitomir Bijelić pokušali su meni to podmetnuti. Zato sam protiv te četvorice podnio kaznenu prijavu jer su zataškavali ovaj slučaj i nisu ništa poduzimali kako bi se otkrio tko je stvarno bio u zapovjednom lancu specijalne policije kad su se dogodili Grubori. Ali, optimist sam da će sudac Majerović u procesu koji se vodi raščistiti stvari i doći do pravih odgovornih, rekao nam je Sačić. O svemu ovome, kaže, svojedobno je izvijestio predsjednika Ivu Josipovića i Ranka Ostojića, dok je bio na čelu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i napominje da su korektni bili prema njemu. kraj teksta

novi list izvor

hop-portal.com