Predsjednica pismom upozorila Cvitana, Ostojića i Miljenića na nezakonite radnje RBA-zadruga

0
1045

kod predsjedniceObjavljujemo pismo koje je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću. Predsjednica se odlučila na ovaj korak nakon sastanka i razgovora s predstavnicima oštećenika i korisnika kredita austrijskih zadruga Raiffeisen Grupe glede ispitivanja mogućih i vrlo vjerojatno nezakonitih radnji prilikom sklapanja tih kredita u Republici Hrvatskoj. U okviru svojih ovlasti predsjednica ovim putem i službeno ukazuje na moguće nezakonite radnje i kršenje zakona RH, nezakonitih ovrha koje nad građanima RH provode vjerovnici zadruge Raiffeisen Grupe, te traži provjeru zakonitosti svih ovih radnji koje mnoge ovršenike i njihove obitelji bacaju u egzistencijalni ponor. Time je Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica reagirala na sastanak 3. lipnja ove godine s četveročlanom delegacijom među kojima su bili Nada Landeka, tajnica HAZUD-a i Nenad Koljaja, borac za prava žrtava RBA-zadruga, a o kojem  je pisao portal hop-portal.com. Predsjednica je jasno pokazala svoju zabrinutost glede ovog ogromnog problema i sa svoje strane poduzela potrebne korake za njegovo rješenje.

Prenosimo pismo predsjednice u cijelosti:

kolinda.grabar.kitarović„Obraćam Vam se nakon razgovora koje sam obavila s predstavnicima korisnika kredita austrijskih zadruga iz Raiffeisen grupe. Upoznali su me s činjenicom kako su tijekom 2014. i 2015. godine učestali slučajevi provođenja ovrha na nekretninama hrvatskih državljana na području Republike Hrvatske temeljem upisanih založnih prava od strane tzv. RBA zadruga i drugih kreditnih ureda koji posluju na području Republike Hrvatske. Posebno su istaknuli kako su prekršeni brojni hrvatski zakoni, što je rezultiralo s preko 10.000 ovrha nad nekretninama u Republici Hrvatskoj.

Prema tvrdnjama brojnih dužnika obračun dužnog iznosa i nakon deset godina plaćanja kredita je takav da korisnik kredita i dalje duguje skoro cijelu glavnicu. Iznosi otplate predstavljaju neizdrživ teret za mnoge korisnike kredita koji nisu u mogućnosti podmirivati svoje ugovorne obveze. Vjerovnici, uglavnom zadruge iz Raiffeisen grupe, aktiviraju hipoteke i provode ovršne postupke na nekretninama te pokreću postupke deložacija mnogih obitelji kojima je to jedini stambeni prostor, što rezultira brojnim obiteljskim tragedijama.

Pozivam Vas da provjerite iznesene navode i po potrebi i u skladu s Vašim ovlastima poduzmete odgovarajuće mjere iz svog djelokruga kako bi se zaštitili hrvatski državljani od posljedica mogućih protupravnih aktivnosti.

S poštovanjem,

Predsjednica Republike Hrvatske

Kolinda Grabar-Kitarović”

Pripremili: Nenad Koljaja i Ingrid Runtić

Vezani članci:

http://hop-portal.com/kolinda-pomaze-oko-rba-zadruga/