Portal koji otkriva prvi otmice i smaknuća ISIL-a

0
914

rita-S1_897413S1-700x454Internetski portal kompanije SITE Intelligence Group iz Marylanda u SAD-u prvi je u zapadnoj hemisferi objavio snimku otetoga Tomislava Salopeka prije nekoliko dana.

Jučer prijepodne objavio je i informaciju o tragičnom epilogu njegove otmice, ovaj put samo sa zamagljenom fotografijom stravičnog smaknuća.

Sporne tvrdnje

Riječ je privatnoj profitnoj kompaniji koja se već godinama bavi praćenjem terorističkih aktivnosti na internetu, a 2002. su je pod imenom Search for International Terrorist Entities – SITE Institute (Institut za traženje terorističkih entiteta) osnovali analitičari Rita Katz iz Izraela te Josh Devon.

Premda privatna, tvrtka se financira iz donacija raznih američkih državnih agencija i grupa, a njezine usluge, osim pojedinaca, koriste i institucije američke vlade, poput FBI-a te Ministarstva domovinske sigurnosti. SITE je postao posebno popularan 2007., kada je pribavio snimku Osame bin Ladena te Aymana al-Zawahirija prije nego što je al-Qa’ida službeno objavila snimke. Tvrtka je postala poznata i zbog praćenja aktivnosti islamskih humanitarnih organizacija na području SAD-a, a neke od njih prokazane su kao paravan za financiranje terorističkih aktivnosti. Rita Katz je, među ostalim, radila i kao konzultantica na slučaju tužbe obitelji Amerikanaca poginulih u terorističkim napadima 11. rujna, kojom su od pojedinaca i tvrtki iz Saudijske Arabije tražili trilijun dolara odštete smatrajući ih povezanima s napadima.

Međutim, oko tvrtke i njezina rada postoje i kontroverze. Naime, nekoliko islamskih humanitarnih organizacija iz SAD-a koje je SITE prokazao kao radikalne, a to nikada nije dokazano, tužilo je Institut i Ritu Katz, tvrdeći da ih difamira u javnosti te stvara atmosferu nesnošljivosti prema muslimanima u SAD-u. U svojim izjavama Katz je ove optužbe porekla, ustvrdivši kako joj se imputira da napada muslimane dok su njezin cilj jedino teroristi.

Autor: HR news

hop-portal.com