Braco sa srebrnjaka mistik ili samo dobar biznismen?

0
4812

Nebrojeno mnogo puta smo čuli da bolestan čovjek želi samo jedno,biti zdrav,u prilog tome i govori broj građana koji je na dnevnoj bazi nekada i tisuće koje pohode dvore Zagrebačkog iscjeljitelja Brace tražeći spas.

Uz „ljekovite“ knjige,prstenje po 500 eura,privjesci razne gramaže,prosječna zlatarnica se može sakriti ispod ponude zlata u Bracinim dvorima.

bracoljudi

Ivica Prokić

Bracin preteča bio je Ivica (Toplica) Prokić, pribjegao iz južne Srbije u Hrvatsku, gonjen puščanim hicima zbog misterioznog samoubojstva njegove prve supruge.
Svoje „proročko“ predodređenje Prokić pripisuje iznenadnoj „velikoj boli na skočnom zglobu lijeve noge“ prilikom koje se u isti čas onesvijestio i ostao nepomičan. „Nakon kratkog vremena, kada sam došao k svijesti, na tom sam mjestu vidio opekotinu i osjetio nekakvo strujanje po tijelu.ivicaprokic To je bio početak.“ Kasnije je (po kojim kriterijima?!) „ustanovio da je komadićak Sunca ušao izravno u mene i od tada posjedujem tu moć“. Prokić je na sebi nosio više od kilogram zlata jer mu je „…siječnja 1970. godine rečeno, kad budem imao kilogram zlata, bit ću izravni vodič sa Suncem“. Iz navedenih razloga Sunce će ostati raspoznajni znak ovog pokreta.
Okvir Prokićevog naučavanja predstavlja milenaristička prijetnja Božjom “čistkom” koja da je započela 1992. godine, i to različitim prirodnim katastrofama koje će ugroziti cijelo čovječanstvo. Samo oni koji se sklone pod jednu od tri “križne gore” (Jastrebac planinu u Srbiji, Avalu kod Beograda i Medvednicu kod Zagreba) bit će spašeni.
U svojih trinaest literarno analfabetskih (izdiktiranih) knjiga, proglašenih „objavom“ i „ljekovitima“, Prokić sebe predstavlja prvim zagrebačkim „prorokom“ s kojim započinje, ni manje ni više nego, „novo vrijeme i nova civilizacija“ kojoj je on začetnik, štoviše, otkupitelj sebe i čovječanstva, te da je i Nostradamus (1503.-1566.) prorekao njegov dolazak kao čovjeka „koji bude vodio jednu od narednih civilizacija“, radi čega je on „više od čovjeka“ i „zadnja stanica“ čovječanstva.
Vizije je primao spiritističkom tehnikom u ambijentu New agea poznatom kao „kanaliziranje“ pri čemu je on bio samo „medij“ ili „kanal“ „duhova vodiča“ koji su kroz njegova usta govorili a da ni on sam u potpunosti nije razumijevao značenje svojih vizija u kojima se isprepliču kršćanski (Isus Krst i sotona), istočnjački (čakre, karma, reinkarnacija) i mitološki (Atlantida) elementi. Najavljivao je, poput Nostradamusa i Sai Babe, da će u budućnosti četvrtak zamijeniti kršćansku nedjelju.prokic
To je okvir Prokićevih „objava“. Buketima cvijeća i dobrovoljnim prilozima poklonici su mu odavali poštovanje i osiguravali sredstva za život. Navodno je u samo tri prve godine Prokićevog djelovanja preko milijun obožavatelja procirkuliralo njegovom „ordinacijom“ u potrazi za iscjeljenjem i spasenjem.
Prokićevoj egomaniji nenadano je došao kraj kada se 1995. utopio u Južnoafričkoj Republici na plaži Santa Lucia. Obdukcija je pokazala da se utopio, no sljedbenici i dalje vjeruju da ga je val odnio prema Suncu, nakon čega je Ivica postao dio kozmičke energije a njegovu misiju nastavio vjerni dotadašnji učenik – Braco.

Josip Grbavac – Braco
Josip Grbavac, Braco, vjerni Prokićev učenik i svjedok njegove smrti, po kriterijima D. Plečka predstavlja jedinstven fenomen u svijetu. Zatečen nenadanom smrću svoga učitelja, pred izbezumljenim obožavateljima koji su ga sa svih strana s nevjericom salijetali da čuju istinu o Prokiću, kako bi udovoljio njihovim očekivanjima, sam je brzo nastavio ulogu medija, proroka i iscjelitelja. Nasuprot Prokiću koji je ljude primao pojedinačno Braco ih, što je izvjesna novost, prima u manjim grupama, ili masovno, navodno ih iscjeljujući – pogledom. U dvorani od oniksa na Srebrnjaku sebi je podigao pijedestal s kojeg ih šutke gleda a mase svjedoće o neobičnim trncima po tijelu, mravcima ili iscjeljenjima. U Bracinoj odsutnosti članovi njegovog „Saveza“ puštaju tonski zapis njegovog glasa i, tvrde, postižu iste učinke. Slično svjedoće i osobe koje čitaju Ivicine i Bracine knjige. No, još više je onih koji nisu doživjeli ništa ali –medijima nisu zanimljivi!

Bracino bogatstvo u nekretninama i tvrtkama

Činjenica je da je 46-godišnji Braco vlasnik goleme vila na Srebrnjaku 1 u kojoj prima svoje pristaše. Prema podacima iz zemljišnih knjiga na Josipa Grbavca uknjiženo je svih 6 etaža vile površine 802 m2 s dvorištem od 223 čhv. Također, Braco danas kontrolira i golem virtualni promet koji ostvaruje preko čitavog niza web stranica uključućuji i Braco-tv.com – kombinaciju web stranice i live streaminga. Sve internetske stranice koje promoviraju Bracu imaju komercijalni karakter pa preko njih možete naručivati čitavu paletu proizvoda s prizorima Bracinih seansa i turneja. Njegovo djelovanje pokriveno je i na Faceu primjerice tamo je stranica Bracoivica zadužena za komunikacijusa pristašama ali i novačenje novih sljedbenika. Kako su sada okosnica Bracinog djelovanja SAD ne čudi da je za to zaduženo više web stranica poput Bracoamerica. No uvid u međunarodnu bazu robnih žigova daje nam uvid u Bracino djelovanje i na tom polju. Naime, Josip Grbavac je potkraj 2012. zaštitio svoj nadimak kao Trade Mark pa je tako Braco logo koji pokriva mnogovrsne proizvode uključujući i razna bezalkoholna pića ali je to ime i logo za razna događanja i javne skupove. Osim vlastitog nadimka Braco, Grbavac je zaštitio i znak – zrake zlatnog sunca – a koje je nekad lansirao njegov učitelj Toplica. Proceduru registracije patenata Braco je poput velikih multinacionalki povjerio odvjetnici Kathryn Jennison Shultz iz Arlingtona u američkoj državi Virginiji. No, to nije sve. Braco je biznis u Americi očito dobro i temeljito pripremao.

Klanjanje pred portretom

Da bude stvar bizarnija Braco kada je odsutan njegovi pristaše dolaze u hram oniksa na Srebrnjaku pokloniti se pred njegovim portretom!?

I tada kao i pred njim samim ljudi padaju u ekstazu plaču i budu pod naletom emocija?!

smiljanpopovicbracohop