Apsurdi hrvatske kulture: ekonomistica Andabaka odlučuje o umjetničkoj vrijednosti radova, umjetnici postaju dekorateri, a zanatlije – umjetnici!

0
1852

kugla božićnaDok se trenutačni (i slučajni) premijer ponaša kao orangutan na brodu luđaka i toliko gorljivo laže o svom domoljublju na nedavnom SDP-ovskom predizbornom skupu da je počeo čak i sam sebi vjerovati, Hrvatska i dalje gubi kompas, ne samo u politici već i u kulturi. Prije nekoliko dana je HDLU (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) svojim članovima – dakle likovnim umjetnicima –  poslalo poziv za oslikavanje ukrasnih kugli u Arena centru. Oslikavanje ukrasnih kugli je posao dekoratera, a ne umjetnika, a dodatno poniženje ekonomski potpuno zapostavljenim i upropaštenim umjetnicima (osim naravno onim uhljebljenima u raznim institucijama koji se odavno ne bave kreativnim radom) predstavlja i ponuđena  novčana naknada u visini od 1.000 i 2.000 kn neto, koje bi se isplatile naravno preko računa HDLU, udruženja koje je u teškim dugovima zbog afere otkaza bivšoj ravnateljici koja je u trenutku otkaza bila na porodiljnom dopustu, a o čemu  sam svojedobno pisala. Dakle, umjetnici koji su doslovno gladni kruha smiju oslikavati ukrasne kugle za novac koji će im biti isplaćen na račun od HDLU-a koji pritom zaboravlja da ima mnogo onih umjetnika kojima je račun blokiran, ne zbog afera i sudskih presuda kao HDLU-u,  već zbog nepostojanja bilo kakvog umjetničkog tržišta u Hrvatskoj za koju situaciju su samostalni umjetnici najmanje krivi. mozart kuglaPodsjećam da bi takav honorar bio u cijelosti „skinut“ s računa svih onih samostalnih umjetnika kojima je vlastiti račun blokiran, a koji bi se prihvatili ovog dekoraterskog posla, jer FINA svima onima koji prime honorar, a nisu stalno zaposleni uzima 100% zarađenog honorara. Dakle, trebalo bi isposlovati potvrdu u FINI da je ovaj honorarni posao jedini od kojega se živi, da umjetnik i zaista dobije obećanu svotu. Sukladno tome postavljam slijedeće pitanje:  koliko Božića treba dekorirati u godini dana da bi samostalni umjetnik prehranio sebe i/ili svoju obitelj? Jer 1.000 ili 2.000 kn ne mogu pokriti troškove režija niti za jedan mjesec, a kamoli za godinu dana! Ponovo se pokazuje strahovita bahatost, za koju Arena Centar kao idejni nalogodavac ovog „projekta“ nije kriva, ali je kriv HDLU koji nudi svojim članovima mrvice pretvarajući ih u – dekoratere. Nisu krivi ni školovani dekorateri koji bi ovaj posao za Arenu Centar uredno mogli odraditi, nego su krivi oni koji sjede na čelu trgovačkih centara, kompanija, poduzeća  i udruga, a pojma nemaju što čine, ali su zato u tome potpuno primitivni i bezobzirni. Imamo slučaj u kojem kamenoklesar i samozvani kipar braniteljima samoinicijativno poklanja spomenik braniteljice Nevenke Topalušić, koja je preminula na na prosvjedima – bez ikakvog natječaja i bez ikakve umjetnike vrijednosti – spomenik koji svojom bezvrijednošću nadmašuje čak i „Tuđmana u suknji“ istog neukog autora. Kada ga se nazove kamenoklesarom što i jest – on se buni, a ovdje se akademske umjetnike i priznate likovne umjetnike članove HDLU degradira pretvarajući ih u – dekoratere?!

bozicne-kugle-sa-sljokicamaNo, vratimo se glavnoj temi – ukrasnim kuglama. Umjetnici se rado bave raznim poslovima u sferi primijenjenih umjetnosti kao što je dizajn i dekoracija, izražavajući svoju kreativnost, no oni to u pravilu čine iz svog „gušta“, a ne iz potrebe. Kada se jedna takva kratkoročna i dekoraterska „namjena“ raspisuje na stranicama strukovnog udruženja HDLU i točno određuje kako „umjetnička kugla“ treba izgledati, a nije bitno kako izgledaju spomenici diljem Hrvatske podignuti prvom hrvatskom predsjedniku, nešto u hrvatskoj kulturi ozbiljno smrdi. Ili bolje rečeno, toliko je pokvareno da se nalazi u stadiju raspadanja. To potvrđuje i sastav te smiješne „komisije“ u kojoj sjedi sadašnja ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka, po struci ekonomistica – koja će u ovoj komisiji zajedno sa svojim „kolegama“ ustanoviti umjetničku vrijednost pristiglih radova na osnovu „dosadašnjeg umjetničkog djelovanja i izričaja te dosadašnje suradnje HDLU-a s autorom“  (citat iz same objave na stranici HDLU-a). Zemljo, otvori se! Kao i sve što se danas u kulturi, umjetnosti, pa i u politici i ekonomiji radi – i ovo se naziva projektom. Projekt (kao što sam češće pisala) je opasna riječ kojom se pokriva sve odreda, a najradije nekompetentnost, amaterizam i osnovno neznanje, a u umjetnosti uza sve nabrojeno, često i osnovna nekreativnost i bezidejnost. Pretpostavljam da će „projektanti“ među umjetnicima odmah u jedan glas ukazati na Kožarićevo „Spušteno sunce“ i na kuglu ispred Muzičke akademije kao nadahnuće, no niti jedno ni drugo nije „ulaznica za upad“ adventskim ukrasnim kuglama na područje umjetnosti, o čemu će još biti govora na drugom mjestu.

Kao što nas se politički svrstava u projekt regije, tako nas se ekonomski i kulturno uspješno uništava i ubija u pojam upravo ovakvim nazovi-projektima. Milanović si je u glavi posložio projekt nepostojećeg rasta Hrvatske u kojoj svi propadamo osim njega i njemu sličnih, dok si je Andabaka iz HDLU-a  (kao svojedobno i Josipa Rimac u svezi ponovljenog natječaja za kninski spomenik Tuđmanu) umislila da će ona odlučivati o umjetničkoj vrijednosti nečega, pa bilo to i samo  – ukrasnih adventskih kugli!

Ingrid Runtić

Vezani članci:

http://hop-portal.com/2015/07/runtic-tko-je-hrvatskim-likovnim-umjetnicima-oduzeo-mestrovicev-paviljon-i-njihov-dom/

http://hop-portal.com/2015/08/ekskluzivno-otkrivamo-manipulaciju-i-kradu-ideja-u-natjecaju-za-kninski-spomenik-tudmanu/