PUPOVAC I LINTA OSUDE ČETNIKA ŽELE NA REVIZIJU,A HRVATSKU PROZIVAJU ZBOG DOKUMENATA

0
898

pupi glupiPredsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da je 139 godina robije na koju je Županijski sud u Osijeku osudio desetoricu Srba iz Trpinje za ratni zločin znatno više od zbroja svih godina zatvora na koje su hrvatski vojnici i policajci osuđeni za zločine počinjene nad srpskim narodom.

Sve nas to zabrinjava, kao što nas izrazito zabrinjava odsustvo suradnje između Hrvatske i Srbije u tim pitanjima, rekao je Pupovac za novosadski “Dnevnik”. “Već smo pokrenuli postupak analize ove presude, kao i zapisnika sa suđenja. Nitko ne spori da su počinjeni zločini i da krivci trebaju biti kažnjeni. Međutim, sud je sudio na temelju iskaza svjedoka, pri čemu mi još ne znamo kakvi su ti iskazi, koliko su oni vjerodostojni, niti kako je ukupno tekao proces. Zabrinuti smo zbog načina na koji je u konačnici presuda izrečena, zbog načina na koji su ti ljudi držani u zatvoru i zbog načina na koji su prikupljani iskazi svjedoka, rekao je Pupovac. Dodao je da je u suradnji Hrvatske i Srbije po ovim pitanjima došlo do zastoja unazad nekoliko godina. U isto vrijeme ne postoji suradnja dvaju ministarstava pravde, ona je zaustavljena, i to je loše za sve one koji su bilo osuđeni, bilo optuženi, bilo pod istragom, kao i za ukupne srpsko-hrvatske odnose, rekao je Pupovac.
lintaPredsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta apelirao je na Ministarstvo vanjskih poslova Srbje zatražiti od hrvatske vlade da hitno usvoji odluku o produljenju roka za prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske ili odjavu prebivališta za šest mjeseci.Kako je navedeno, Linta je još jednom apelirao na ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića da danas zatražiti od ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesne Pusić da vlada Hrvatske hitno usvoji odluku o produženju  tražili izdavanje hrvatske osobne karte.Kako je navedeno ,129.500 je hrvatskih državljana kojima su na dan stupanja novog zakona o prebivalištu, odnosno 29. prosinca, hrvatske osobne iskaznice već bile nevažeće, a 43.500 građana imaju hrvatske osobne iskaznice s kućnim brojem bb ili nula koje će krajem godine biti nevažeće.

Linta je ocijenio i da su od 312.000 građana bez važeće hrvatske osobne iskaznice više od 250.000 prognanih Srba.

Linta još jednom nepostojeće građane želi legalizirati, a Pupovac se očito stavlja iznad suda.